0

Г одината е богата на сини сливи и много стопани се питат какво да правят това изобилие. Освен познатата и традиционна сливова ракия, синята слива може да се превърне в прекрасен мармалад, към който да се добавят и орехи. Но те могат да се съхраняват и изсушени, при това у дома. Този вариант е изключително удачен, защото сушените плодове, които се продават в магазините, се третират много често с химикали, за да издържат по-дълго. Освен това много често са твърди. Сушената слива е изключително полезен плод, особено за хора, които имат проблем с храносмилането. Всяка вечер те могат да го добавят преди сън към менюто си и така да регулират проблема си, при това без да е необходимо да пият каквито и да е хапчета.

На слънце

Най-простият и древен начин за сушене на плодове е с помощта на слънцето.

За тази цел сливите трябва да се сортират, като се отхвърлят всички изгнили и дори и тези, които имат начални признаци на гниене, дават рецептите от агроновините.ком.

След това трябва да се измият добре и, разделяйки всяко плодче наполовина, да се отстрани костилката от него.

Трябват ви също така листове картон или вестници, кутии или скари, листове за печене, като цяло всичко, върху което плодовете могат да бъдат изложени за сушене. Сливата се поставя с отрязаната част нагоре и след това се излага на слънце. Или първо разстилате картона или хартията на слънце и след това нареждате сливите върху тях. Ако имате голяма площ с плосък покрив, това място би било идеално за сушене.

С настъпването на нощта, както и ако завали, трябва да внесете плодовете. За равномерно изсушаване, а също и за да не се овлажнят сливите, ги обръщайте на всеки два дни.

Ако времето е добро, слънчево, без валежи, изсушаването отнема само около седмица. Готовността обаче трябва да се проверява чрез докосване. Сливите трябва да са твърди и когато ги натиснете с пръст, да не се отделя сок. 

Бланширане

За да може сливата да изсъхне по-добре, може да се бланшира. Какво означава това? Прави се слаб разтвор на сода (около 0,1%), в който сливите се пускат за няколко минути. След това се измиват със студена вода и се изсушават. По време на бланширането кожата на плода се покрива с пукнатинки, което ускорява процеса на изпаряване на влагата от него.

Пикантно пюре за телешко, сирене и зеленчуци

Грузинците правят силно пикантен и лютив и сос от сини сливи и джанки. При това той е доста скъп в специализираните магазини. Предлагаме български вариант, който открихме на страница в социалните мрежи на Биргул Исмаилова. Този сос е подходящ за сирена, за филия с масло, за мекички, палачинки, различни видове меса, панирани сиренца и др.

Необходими продукти за 1 л пюре от сини сливи са 150 г захар, канела на върха на ножа, щипка индийско орехче, 1-2 зърна ситно смлян карамфил (по желание), мрежа за плодове и зеленчуци, буркани с винтови капачки*.

Плодовете трябва да са добре узрели и пресни. Измиват се и се отцеждат.

В голяма тенджера налейте вода, малко над средното ниво, и поставете върху котлона на висока температура. Поставете плодовете в мрежата, завържете и когато водата започне да ври, потопете за няколко минути.

След това потопете в леденостудена вода. По този начин сливите се белят лесно. Почистете от костилките и обелете сливите. Пасирайте ги до гладкост. Измерете полученото пюре в каничка за 1 литър. Сипете в тенджера. Към всеки литър плодово пюре добавете 150 грама захар (спазвайте съотношението, ако са по-малко), канелата, индийско орехче и карамфила. Имайте предвид, че тези подправки предпазват от бактерии като хряна.

Поставете тенджерата върху котлона на средна температура. Бъркайте с дървена лъжица, да се разтопи захарта и да не залепне. След завирането на соса засечете 15 минути. Поставете чистите и подсушени буркани в близост до котлона.

Горещия сос насипете в бурканчета догоре.

Сложете и стегнете капачките и обърнете върху чиста кърпа и загънете. Оставете ги така до пълното им изстиване или за една нощ.