0

Д осега липсата на съществени стопански валежи не беше толкова страшна. Високите температури и силното слънцето, което като сила отговаря на средата на септември, ще увеличи дефицита на почвената влага в горния 25-сантиметров слой, прогнозира климатологът Георги Рачев пред „Телеграф“ за периода от 20 до 26 март.

Влага

Според него водните запаси в еднометровия почвен слой няма да се увеличават, а те са жизненоважни за през лятото. Това се случи, защото въпреки очакванията в края на миналата седмица да се продъни небето и да паднат 20-30 литра на кв. м, не се събраха дори десет, каза той. Причината според него е, че се намираме в такава фаза, при която се е разрушил полярен вихър и се е задвижил топъл въздух далече на север и обратно студен на юг, който се очаква да стигне чак до Африка, обясни метеорологичните процеси той.

Заплашени

Като цяло овошките не са заплашени от предстоящата суша, защото те са с по-дълбока коренова система, но слънчоглед, рапица, царевица ще страдат. Все пак все още положението не е катастрофално според него.

Наднормени

През седмицата до края на месеца ще имаме наднормални температури, които в съчетание с продължителното слънчево греене ще доведат до активната вегетация при трайни и есенни посеви. Овошките ще разцъфнат. От падналия сняг в края на седмицата пораженията по плодните дръвчета не са повсеместни и толкова значими според него.

Пшеница

Есенниците не могат да бъдат уплашени от ниските температури, които преживяхме в края на периода, защото при тях, за да пострадат, са необходими 48 часа, през които температурата трябва да се задържи под нулата, каза още Георги Рачев.

Зима

През цялата зима топъл въздух проникваше от Атлантическия океан от запад на изток и затова беше топло, толкова, че изживяхме втората най-топла зима. За София това е рекорд, защото 2023 г. се оказа най-топлата зима от 135 г. Останалите до 5 са от 2000 до този момент, каза климатологът, като изключи само зимните месеци на 2012 г., когато беше много студено и паднаха обилни снегове.