0

С лед средата на месеца се извършва сеитбата на салати и спанак за есенно производство. Разсаждането на салатите става към 20 септември. В последните дни на месеца могат да се засеят семена от репички за есенно производство. Това съветват от Националната служба за съвети в земеделието.

През този месец основна грижа за зеленчуците е поддържането на оптимална влага на почвената повърхност. В началото на месеца все още може да се извърши засяването на семена от китайско зеле. Да се следи за нападение от земни бълхи, които са в състояние за много кратък период да унищожат поникващите растения.

Заболявания

Поради честите поливки има опасност от нападение на много гъбни болести по различните култури и растително-защитните мероприятия трябва да се провеждат навреме. През тази година, доматите в много стопанства се нападнаха от жилковата некроза-вирусно заболяване, което се разпространява основно с листните въшки. Затова успешното извеждане на борбата с тази болест е навременна атака срещу листните въшки. Необходимо е да продължи борбата и с някои неприятели и акари. При домати, пипер и патладжан за късно полско производство е възможно нападение от картофената мана, срещу която се използват препарати с къс карантинен срок, поради честото бране на продукция. Тези, които отглеждат праз трябва да знаят, че обикновено в периода 1-10 август се води борба с миниращата муха с подходящи инсектициди.

Грижи

През месец август основните грижи за овощните култури се свеждат до напояване, растителна защита, прибиране на плодовете от прасковите, ранните ябълки, круши и сливови сортове и подготовка на площите за засаждане на нови овощни градини.

Трябва да се знае, че през месец август овощните видове залагат цветни пъпки и затова поддържането на оптимален воден режим на растенията е от голямо значение за добра реколта през следващата година.

Поливането на ягодовите насаждения ще се отрази благоприятно върху залагането на цветни пъпки през месец септември. В малиновите насаждения, засадени основно със сорт Люлин, също важно мероприятие през този период е редовното поливане и подхранване на растенията.

Защита

Растителната защита през този период е насочена за опазване на плодовете от плодовите червеи, крушовата бълха, овощни акари, анарзия и други неприятели. Най-често срещаната болест през този период при всички овощни култури е късното кафяво гниене. За борба с посочените неприятели и болести се извършват комбинирани пръскания с подходящи инсектициди и фунгициди. Срещу болестта дидимела по малината, ако се появи  през този период се извършат 1-2 пръскания с препарати с по-къс карантинен срок, тъй като плодовете масово зреят.

В овощните разсадници продължава присаждането на спяща пъпка. Важен момент от този процес е избора на калеми, които освен добре узрели, трябва да се вземат от апробирани маточни дървета. Една седмица преди присаждането е необходимо да се извърши поливане на подложките в питомника, за да има добро сокодвижение. Там, където сокодвижението е по-слабо може да се присажда по метода „чип бъдинг”.

Месец август е най-подходящия период за подготовка на почвата при създаване на нови овощни градини. Там, където почвите са подходящи за обръщане на почвения пласт, се извършва, риголване на дълбочина 60-70 см и подравняване на площта.

Прореждаме листата около гроздовете

През август, в зависимост от силата на растеж и гъстота на лозите, се извършват няколко зелени резитбени операции: прореждане на листата около гроздовете и кършене на силно развитите леторасти. Тези практики се извършват с цел по-добро огряване на гроздето от слънцето и проветряването му. Кършенето на леторастите не е задължителна практика и се прилага при сортове със силен растеж. Отстраняването на листата около гроздовете трябва да се извърши внимателно и на етапи. При силно откриване на гроздовете са възможни  слънчеви пригори по зърната от високите температури.

 През месец август започва брането на грозде от ранните десертни сортове. То трябва да става в сухо време и след вдигане на росата, което ще предпази гроздето от загниване.

Площите за създаване на нови лозя, предварително се почистват от многогодишни коренищни плевели с тотални хербициди. След предварително направен агрохимичен анализ се извършва запасяващо торене с фосфорни и калиеви торове, след което се  риголва на дълбочина 60-70 см.