0

З ахар спасява изгорялата трева през есента, разказаха за „Телеграф“ опитни градинари от софийското село Доброславци. За да възстановите засушените площи, запасете се с тор с калций, допълниха експертите.

Подготовка

На първо време трябва да се подготвите с подходящо гребло. Следващата стъпка е да си купите тревно семе и тор. Изключително важно е да вземете тор с бавно или контролирано освобождаване, защото това ще гарантира равномерното израстване на тревата без пикове. В момента в специализираните магазини се предлагат чували за по 4,80 лв. с тор с полимерно покритие, който действа до 3 месеца и предпазва младата трева от нови изгаряния. Градинари съветват да изберете тор с добавен калций. Така ще се балансира почвената киселинност и ще се намали вероятността от поява на мъх. Калцият ще стимулира силен растеж на тревата. Торът заздравява кореновата система и изборът му е от голямо значение, допълниха градинари. Точно сега е моментът за наторяване, затова и в много от специализираните магазини има недостиг на наличности на сертифициран тор. Преди да торите и сеете, изчистете твърдите буци пръст. С греблото махнете внимателно кафявите участъци трева, те не могат да бъдат спасени, отстранете и мъха.

Процедури

Процедурите се изпълняват в следния ред – почистване на терена, торене, сеене и поливане. Торенето е хубаво да се направи при норма 20 г/кв. м, уточниха експерти. След това засейте семената на кръст, внимавайте да бъдат на равномерно разстояние и задължително загладете почвата хубаво отгоре. Най-добре е това да се направи с валяк, за да се гарантира прилепването на семената към почвата. Поливайте редовно и ще имате успех.

Тънкости

Именно в тънкостите се крие тайната на успешното възстановяване на изгорялата през лятото трева. Подходящото време е есента, като е важно температурата на почвата да бъде над 15 градуса, за да бъде занятието ефективно. Тайната на доказаните градинари е в една съставка, която всички имаме в кухненския си шкаф, а именно захарта. Може да добавите килограм захар на всеки 300 квадратни метра. По този начин ще нахраните почвата и тревата ще порасне по-обилна и здрава, твърдят експертите.

Поливането също е от ключово значение, като то се прави по схема, а не хаотично, изтъкнаха опитни градинари. Поливайте 2 пъти дневно сутрин и вечер, докато тревата порасне до поне 10 см. След това напоявайте през 1 до 3 дни.

Азотът поврежда райграса

Една от причините тревата да изгори е азотът, който се отделя от кучешката урина например, обясниха градинари. Решението е да поливате по-обилно няколко дни и да поръсите дървени въглища върху изгорялата площ. По този начин ще неутрализирате азота, но имайте предвид, че решението е ефективно само за малки участъци и не може да бъде от полза при големи изгорели терени. С подходящ тор и редовно поливане може да видите резултат от усилията си след около 3-4 седмици.

Моравата е жадна, ако стане сивкава

Обикновено, когато достигне най-много 15 см, тревата се полива веднъж-два пъти в седмицата. Има обаче знаци, които трябва да следите. Възможно е вашата морава да е жадна, затова обърнете й внимание, ако придобие сивкав цвят, стъблата се извиват или косачката й нанася щети. Младата трева се полива два пъти дневно, като сутрин това трябва да се прави най-късно до 9-10 часа, а привечер до 18 часа. Колко често се полива тревата зависи не само от климатичните условия, но и от кореновата система на райграса. Колкото по-дълги са корените, толкова повече вода задържат и следователно поливането може да не бъде всеки ден, когато тревата израсте над 10 сантиметра. Ако моравата е в сенчеста зона, също няма да има нужда от обилно поливане, дори в големите жеги през лятото, допълниха градинари. И подчертаха, че не е задължително да имате капково напояване, ако теренът не е огромен, ще се справите и с обикновен градински маркуч.