0

К лиматичните условия в нашата страна позволяват засаждането на овощните култури да се извършва през есента, което е за предпочитане. Изключение прави орехът, който е по-добре да се засади през пролетта. Засаждането на овошките е необходимо да се извършва през ноември и да приключи до 15-20 декември, преди настъпването на големите студове.

Преди да започнем с посаждането на овощните сортове, е добре да осъзнаем, че от изключителна важност е материалът, който ще ползваме. Ето защо се постарайте да изберете фиданки от доказан разсадник за плодни дръвчета, които са били отглеждани и съхранявани правилно до последния момент, преди да ги закупите. След това следват следните стъпки: избирате място с добро слънцестоене или поне такова, което да отговаря на нуждите на видовете дървета, които ще садите. Същото се отнася и за почвата, в която ще садите фиданките, пише ecosapiens.bg.
Изкопавате дупка, която свободно да побира кореновата система на дръвчето и по възможност да е широка поне една педя от корените от всичките му страни. При изкопаването на дупката горната пръст се отделя в една купчинка и преди засаждането се поставя отдолу, тъй като това е по-богата на хумус почва. Някои хора слагат прегорял тор в корените на дръвчето, но така рискувате, ако не е много добре угнил, да изгорите или увредите корените на посадъчния материал. Така ще унищожите дръвчетата или в най-добрия случай ще забавите развитието им. Долната пръст отделяте на отделна купчинка и при зариването на фиданката я поставяте отгоре. Добре е да отделите от пръстта плевелите и или по-едри или назъбени камъни, за да не пречат на развитието на кореновата система на овошките.

Подрязване

Непосредствено преди самото засаждане е добре да подрежете 1-2 см корените, за да ги освежите и да могат да смучат по-лесно от здравословните и полезни съставки на пръстта. Счупените и наранени корени на фиданките се изрязват до здраво място.
Ако сте решили да ползвате колче, което да предпазва дървото от огъване, от ветрове или други природни явления като силен дъжд и др., е необходимо да поставите колчето, преди да сте поставили дръвчето, т.е. още преди да сте започнали заравянето (засипването). Съветваме ви обаче да се постараете да натъпчете внимателно пръстта около дръвчето, за да прилегне по-добре около корените му, като внимавате да не прекалите и да не ги увредите.
Следва правилно позициониране на калема (присадката) на плодното дръвче. Важни са две неща - калемът да сочи на юг и след запълването с пръст и утъпкването й (ако няма да ползвате колчета) трябва да стои на около 5 см над почвата. Така дори и през зимата овощното дръвче ще получава сила от слънчевите лъчи.

Позициониране

Поставяте дръвчето и внимателно позиционирате корените му, така че да не стърчат нагоре или да се преплитат, а да стоят естествено и с лекота в пръстта. Започвате да заривате, като се стараете в самия корен да има пръст, а не въздух, т.е. да няма празно пространство - така овошката ще има хранителни вещества, с които да се подхранва и расте.
На половината от запълването на дупката се притъпква около дръвчето, за да се изкара въздухът от корените. След това се притъпква, като се зарие изцяло, а понякога се налага и след поливането с вода - зависи от почвата и т.н., но с опита идва и усетът. Понякога е добре след посаждането и утъпкването леко да се изтегли нагоре фиданката, за да се изправят и донаместят корените, но това е пак въпрос на лична преценка и усет.
Както и по-горе споменахме, ви съветваме да не се торят плодните дръвчета в корените, все пак в природата това е неестествено. Според редица специалисти с дългогодишен опит в областта най-подходящо е да се натори с прегорял оборски тор само горната почва. Така при поливането на овощните фиданки плавно в почвата ще достига необходимото количество тор до корените им, като преди това ще е филтрирано по естествен път от земята.

Отстояние

Следва да изберете и правилното отстояние между дръвчетата. Тук всеки сорт си има своите специфики, но все пак не всеки е земеделски производител на едро и би искал да помни всичко. Та запомнете този полезен съвет - средното отстояние между дръвчетата е добре да е около 3,5-4 метра.
И накрая, за да си спестите притеснения и най-вече честото ходене до вилата, за да поливате засадените вече плодни дръвчета, може просто да ги мулчирате с шума от други дървета, слама, съчки или дървесни стърготини. Голям недостатък при мулчирането със слама е, че тя може да съдържа семена от плевели, които да поникнат в почвата на новопосадената овошка, затова по-добре мулчирайте с някой от другите изброени варианти. Чрез този доказал се метод ще се задържа по-дълго влагата около корените на младите дървета през летните жеги в България.

И един бонус съвет - ако там, където посаждате дърветата, има високи популации от зайци или други диви животни, които биха увредили цялостта и най-вече на кората им, е добре да оградите овошките с телена мрежа тип рабица. Тя е много ситна и здрава.