0

К ризисен план за защита на българските плодове и зеленчуци от

вноса от трети страни и Украйна искат земеделци. Това разказаха фермери от различни браншове пред „Телеграф“ по време на протестите през изминалата седмица. Много от тези проблеми останаха встрани от общественото мнение, защото в центъра на медийния интерес бе слънчогледът и зърното като цяло. В социалните медии пък масово хората се питаха защо протестират малинопроизводителите, но разумни отговори в цялостната атмосфера на „хейт“ така и не се получиха.

Фактури

Въпреки че много от проблемите наистина са натрупани с годините, сега са особено изострени. Така например малките животновъди се оказа, че са заплашени да не получат субсидии за произведеното от тях мляко. За това съобщи пред „Телеграф“ Методи Лаков, овцевъд от село Владимирово, Монтанско, който е и зооинженер. Мандрите отказват да купуват фермерското мляко, а по този начин производителите не могат да докажат продукцията си пред ДФ “Земеделие“, защото трябва да представят фактури за реализираната от тях суровина. След това на базата на документа те получават субсидии за количество произведено мляко. И сега какво да правим, да дадем пари на мандрите, които да ги преведат по нашите сметки, за да докажем, че сме произвели мляко, така ли, попита възмутен фермерът.

София

Мандрите не купуват от нас, защото внасят на 20 ст. от Украйна, а на софиянци продават сирене на 30 лв., ядосан разясни една от схемите за забогатяване Методи Лаков, която обаче изправя пред пропастта на фалита българските животновъди.

Без лаборатория

Георги Милев, фермер от Плевен, пък разкри, че България не разполага с акредитирана лаборатория за пестициди, тежки метали и радиоактивни елементи. Какво проверяват тогава и откъде знаят, че продукцията, която се внася от трети страни, е чиста, не зная. Обичайно се използва такава лаборатория в Германия, но у нас никой явно не иска да има такава лаборатория, защото ще излезе наяве какво внасяме като плодове, зеленчуци и зърно, посочи Георги Милев. Той като всички останали свои колеги припомни, че това, което влиза от трети страни, не подлежи при производството на изискванията, които ЕК има към растениевъдите и животновъдите от ЕС. Той попита всички, които са срещу протестиращите, дали след като след не повече от три години при днешната ситуация, ако всички български земеделци фалират, няма ли да сме зависими, нищо че ще ядем най-евтината продукция.

Натиск

Оказа се, че освен обичайните зеленчуци и плодове, които страдат от дъмпингови цени, гроздовата реколта тази година също се оказа под натиск. И ако досега някои големи винарни са си добавяли липсващите килограми суровина за вино от Испания, то тази година от Молдова нахлува грозде на борсата от 60 ст. за килограм, съобщи Георги Милев.

Другата култура, която катастрофално е пострадала от вноса в ЕС, е малината. Въпреки че украински малини тази година не са влезли в България, украинските розови плодове практически са се наместили на нашите пазари в ЕС, разказаха производители от Ловеч и Троян.

През Полша

Цената на малината пада, а производителите губят непрекъснато. Божидар Петков, председател на производителите на малини и ягодоплодни, който бе в Инициативния комитет по време на протестите, обясни как това е станало. Тази пролет заради повредата в енергийната система на Украйна над 35 хиляди тона малини влязоха в Полша и малко в Румъния, където бяха на съхранение, след това наводниха пазарите. А нас, когато зададохме въпроса какво да правим при този дъмпинг, ни отговориха, продавайте на всяка цена на каквато можете, за да не плащате за съхранение.

Към момента повече от 5 хил. т малини, което е две трети от българската продукция на малини, която е около 7500 тона, останаха на полетата, каза Петков.

Да изгният

Производителите предпочетоха да оставят на полето реколтата, защото трябваше изцяло да бъдат на загуба. При цена на брането 2 лв. за кг и 2,50 лв. на хладилниците, няма никакъв смисъл да берем малини, обобщи ситуацията Божидар Петков.

Божидар Петков: 500 лв. на дка компенсации за хладилниците

Трябва да има сериозни компенсации от ЕС за малинопроизводителите заради дъмпинга от Украйна, каза Божидар Петков, председател на асоциацията на производители на малини и ягодоплодни пред „Телеграф“. Той каза, че на бранша на малинопроизводителите са нужни 500 лв. на дка за хладилно съхранение на тон плодове за 9 месеца, докато дойдат по-добри времена за пазара, обясни той.