0

С офийският градски съд призна за невинен бившия ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев по обвиненията за ръководене и участие в организирана престъпна група, която 4 г. уреждала срещу заплащане прием в университета на чуждестранни студенти, които не отговаряли на условията за това.

Заедно с Митев са оправдани и деканът на Факултета по дентална медицина Андон Филчев, както и останалите четирима подсъдими.

Присъдата е от 17 май 2023 г. и вече е протестирана от прокуратурата пред Софийския апелативен съд. Държавното обвинение вероятно има своите основания да настоява за виновност, а съдът се оказва, че не е съгласен. Спорът тепърва ще продължи на втора и трета съдебна инстанция и до последното решение след години над известния учен продължава да тегне съмнението за далавераджийство.

Обвинението

Според прокуратурата е имало престъпна група, чийто организатор и ръководител бил акад. Митев, а той привлякъл трима души от консултантско дружество в Петрич и британски студент от иракски произход.

Чуждестранните студенти, които плащали за незаконен прием, били предимно от Гърция и Великобритания. Имало и от Кипър и Германия. Членовете на групата набирали студенти по медицина, подготвяли и представяли документи за записването им. Митев е обвинен и за престъпление по служба, свързано с приема на студентите. Според разследването чужденците са имали по-нисък успех от средното образование в техните държави, който се изисква у нас, а някои дори нямали средно образование. Чуждите студенти били записвани с такса 8000 евро в специалности „Медицина“, „Фармация“ и „Дентална медицина“. Нередовният прием струвал на чужденците между 40 и 50 000 евро, а вземането на един изпит – от 2000 до 5000 евро.

Делото

Делото започна в спецпрокуратурата, но през 2019 г. спецсъдът го върна за допълнително разследване заради съществени пропуски. След закриването на спецправосъдието процесът продължи в Софийски градски съд.

23-ти състав на СГС е категоричен, че акад. Митев, който в момента е ръководител катедра „Химия и биохимия“ в Медицинския университет в София, е невинен, че в периода от началото на декември 2014 г. до 19 януари 2018 г. на територията на България, Гърция и Великобритания е ръководил организирана престъпна група - „структурирано трайно сдружение на три или повече лица с цел да вършат съгласувано в страната и чужбина престъпления“.

Повторно

Преди 5 г. като ректор на Медицинския университет акад. Ваньо Митев бе обвинен и по друго дело за безстопанственост заедно с главния секретар на ВУЗ-а Алексей Алексеев. То се базираше на одитен доклад през 2016 г., според чиито изводи неизгодни договори са ощетили университета с над 1 млн. лв. Бе обвинен и в престъпление по служба, защото допуснал в университета да бъдат записани 146 чуждестранни студенти, без да са държали кандидатстудентски изпити по биология и химия. Освен това назначил двама външни адвокати, въпреки че имало щатни юрисконсулти в Медицинския университет.

“Обвиненията срещу мен са напълно несъстоятелни. Обвинен съм за неща, които са довели до приходи за Медицинския университет. По време на моето управление само за една година от чуждестранни студенти в Медицинския университет са влезли 400 млн. лв., а в държавата – над 1 млрд. лв.”, заяви акад. Митев пред СГС през май 2018 г.

“Съвестта ми е напълно чиста. Всичко, което съм извършил, бих извършил и сега”, бе категоричен акад. Митев. Той обясни, че като ректор е бил длъжен да изпълнява решенията на Академичния съвет. Обвиненията, които му бяха повдигнати от прокуратурата, са за решения на колективния орган, който се състои от 45 висококвалифицирани преподаватели. “Те няма как да бъдат водени за носа”, обясни пред съда Митев.

Според едно от обвиненията е бил сключен неизгоден договор с двама адвокати. Алексей Алексеев обясни тогава, че Медицинският университет имал нужда от консултацията на юристите. “В резултат на тяхната работа бяха спестени 1,7 млн. лв. на университета”, категоричен бе Алексеев.

И Софийският градски, и Софийският апелативен приключиха делото с извода, че акад. Митев и главният секретар Алексеев са невинни, като дори бе отбелязано, че университетът е спечелил от въпросните договори. Делото не стигна до Върховния касационен съд, защото прокуратурата се отказа да протестира.