0

К орнишоните за буркани на нашия пазар са основно внос от Индия, Виетнам и Турция. Може би има само фирма, която работи с родни краставици. Това каза пред „Телеграф“ председателят на асоциация „Традиционни български консерви“ Димитър Ангелинов. По време на дискусията в деня на отворените врати за зеленчукови полета в с. Богомилово стана ясно още, че мнозина нарушават закона, като представят вносния зеленчук за български. Производители споделиха, че се прилага познатата схема - общата доставка изцяло се пише за родна, а по-голямата част от нея е внос.

Труд

Димитър Ангелинов обясни, че в отглеждането на полски краставици най-трудоемко е брането. Според него себестойността на продукцията от един декар е 7000 лв., а 72% от тези пари са само за бране. Той даде пример, че 24 души работят в 25 дка с насаждения всеки ден, за да смогнат да приберат реколтата. Обяснимо е, че Индия, Виетнам и Турция са толкова голям износител на краставици просто защото имат достатъчно работна ръка, при това евтина, допълни той.

Империя

България не внася доматено пюре от Китай от две години, защото е поскъпнало много. Така шефът на асоциацията отговори на въпрос на „Телеграф“, дали българската лютеница се прави с китайско пюре.  Според него Страната на изгряващото слънце произвежда много високо качество храни, които ще бъдат все по-трудно достъпни за нас. По време на земеделското събитие стана ясно още, че най-голямата у нас фабрика в Пазарджик за преработка на домати в доматен концентрат вече ползва изцяло български домати. Снабдява се предимно от полетата в района на Пловдив и Пазарджик. Част от продукцията е за българския пазар, но основното е за износ в Италия, Австрия, Германия, Румъния, Сърбия и др.