0

Е мблематични сгради туристически обекти са сред най-предпочитаните места за слагане край на живота от самоубийците по света. Първото място в черната класация неочаквано заема един неизвестен географски обект – гората Аокигахара на остров Фуджи в Япония.

В зловещото място известно още и като „Гората на смъртта“ всяка година над 100 души слагат край на живота си. В действителност обаче техният брой най-вероятно е по-голям заради големия периметър, който обхваща гората и невъзможността всичките трупове да бъдат открити. Най-популярният метод на самоубийство в японската гора е обесването, следвано от поглъщането на отрова.

Легенди

Според легендите още през Средновековието бедните семейства решавали да пожертват най-възрастния член на семейството, когото откарвали до най-близката гора и оставяли там да умре от глад или да се самоубие. Традицията днес е известна като „убасют“ („изоставяне на стара жена“). Заради зачестилите в последните години случаи на самоубийства в гората Аокигахара са назначени патрули.

Тяхната задача обаче е не да предотвратяват самоубийствата, а да откриват телата, да ги идентифицират и предадат на близките им. Гъстотата на дърветата в гората е толкова голяма, че мобилните телефони нямат покритие. Така че дори и на човек, решил да са самоубие да му е минал меракът, той може да се изгуби, да не успее изобщо да се върне обратно в цивилизацията и да загине от глад и жажда, преди да бъде открит от патрулите.

Второ място в класацията за най-предпочитани от самоубийците места е мостът „Голдът Гейт“ в Сан Франциско. С височината си от 227 м той е истински магнит за решилите да сложат край на живота си. В историята му има случаи, в които отчаяни от живота хора от цял свят дават последните си спестявания за еднопосочен билет до „Фриско“ за да скочат от моста.

Според сведенията от полицейските сводки всяка година между 40 и 50 човека слагат край на живота си след полет от „Голдън Гейт“. Следващото място в класацията заема Ниагарският водопад. Досега там са регистрирани 2780 реални случая на извършени самоубийства, а годишно случаите на опити са между 23 и 25. Водопадът е с височина от около 50 метра и затова почти всичките опити за самоубийство от върха му са успешни.

Нула

На южното крайбрежие на Великобритания, в Източен Съсекс, се намира нос Бийчи Хед, който е едно от най-предпочитаните места за самоубийства на британците. Височината, от която желаещите да сложат край на живота си скачат, е 162 метра, като шансът да оцелеят е нула. Годишно тук са регистрирани около 20 случая на самоубийства. Отново в Англия се намира и мостът Клифтън, над река Ейвън. Тук са регистрирани над 1000 самоубийства, като след поставянето на предпазни решетки случаите са сведени до 4 на година. Първият известен случай тук е от 1885 г., когато 22-годишната Сара Ан Хенли оцелява, след като при скока полата й се вдига като парашут и я спасява.

Шесто място в класацията на предпочитаните места за самоубийства е виадуктът „Принс Едуард“ в Канада. Според официален правителствен доклад от 1997 г. тук на всеки 22 дни се самоубива човек. Тогава е взето решение за поставяне на бариери и от 2003 г. не са регистрирани официално случаи на самоубийства.

На седмото място е още един мост в Съединените щати и това е „Коронаро“ в Сан Диего. Между 1972 и 2000 г. тук живота си са изгубили доброволно над 200 души.

Сред емблематичните места е и националният символ на Франция, Айфеловата кула, висока 300 м. Според легендата първият самоубиец тук се е обесил. А до наши дни от кулата е имало над 400 смъртоносни скока.

Сред куриозните оцелявания е това на мъж, който скочил от първия етаж, намиращ се на 57 метра от земята и е издухан от силния вятър към покрива на най-близкия строеж. Жена, избрала да се хвърли от кулата, пада върху покрива на кола и след това се омъжва за собственика на возилото.

Девето място в класацията за предпочитани места от самоубийците заема мостът „Аврора“ в Сиатъл. Той е отворен за движение през 1932 г., когато е регистриран и първият успешен случай на самоубийство. Досега там са регистрирани 230 смъртни случая.

Последното десето място в класацията е за още едно мостово съоръжение „Жак Картие“ в Канада. През 2004 г. там са поставени решетки. Преди това годишно от моста скачат по 10 души. Общият брой на смъртните случаи е 143.

Търново

Стамболовият мост във Велико Търново е любимо място както на влюбените, избрали да разкрият чувствата и да предложат брак на любимата, така и на самоубийците, избрали да сложат край на своя живот. Половината парапет на моста е окичен с катинари с изписани върху тях инициали на влюбени двойки. А на другата половина се намира боядисаната в черно 25-а топка, откъдето според легендите самоубийците политат към водите на Янтра.

През десетилетията истинските истории за хвърлили се от моста отчаяни от живота хора се смесват с градските легенди. Старите търновци разказват, че един от първите известни случаи на опит за самоубийство от Стамболовия мост е от 50-те години на миналия век. Местна учителка, жертва на нещастна любов, решава да сложи край на живота си и се мята от парапета на моста. Жената обаче било с широка пола, която при скока се разтворила над главата й като парашут и омекотила удара.

Така жената се отървала само със силна уплаха. Сред оцелелите като по чудо са и неколцина млади мъже. В новогодишната нощ пиян тийнейджър се скарва с гаджето си и решава да се самоубие. Той се хвърля от моста, но за свой късмет избира началото, а не средата на моста. Така, преди да падне във водата, тийнът се закача в клоните на дърветата на брега на реката и това омекотява падането му във водата. Последният случай е само отпреди няколко дни, когато по неизвестни все още причини 24-годишен мъж се хвърля или пада в реката, но отново оцелява. Когато екипът на Спешна помощ идва, заварва мъжа жив и само със силна уплаха и подгизнали дрехи.

Далеч не всички нещастни случаи или опити за самоубийство обаче завършват щастливо.

През 80-те години 16-годишна ученичка, изоставена от приятеля си, скача и загива. През 1998 г. същата съдба сполетява и възрастна жена. Няколко години по-късно търновци са потресени от ужасяващо престъпление. Ревнив Ромео убива приятелката си в центъра на града, след което идва на моста и се хвърля в замръзналите води на Янтра и умира. Това е може би и единственият случай, в който хората от града не съчувстват на самоубилия се.

В историята на Стамболовия мост има и няколко случая, в които кандидат-самоубийци са спасени в последната секунда. Млада жена, регистрирана за кражби и просия в Търново, се качва на парапета на моста и започва да крещи, че ще сложи край на живота си, защото й писнало от всичко. Граждани подават сигнал на спешния телефон.

Пристигналите веднага полицаи в продължение на няколко часа убеждават жената и накрая успяват да я склонят да прекрачи отново парапета и да стъпи на моста. Момиче скача от моста, но полетът й е забелязан от сервитьор от съседния хотел, който без да се замисли, се хвърля с дрехите във водата и я изважда. Млада жена инвалид два пъти скача от Стамболовия мост и оцелява. Третия път обаче тя успява да изпълни намерението, след като скача в селски кладенец.