0

Н а големия празник Рождество Христово център на християнския свят не е нито Рим, нито дори Йерусалим, а палестинското селище Витлеем – градът, в който се е родил Спасителя на света. Байт Лахем, както звучи градчето на иврит, означава "къща на хляба". В него е роден и цар Давид, поради което в Библията мястото се среща често и като „града на Давид“.

Света Елена

На площад „Мангер" (което означава ясла) се намира църквата „Рождество Христово“, построена в чест на знаменитото събитие – раждането на Божия син. Тя е едно от най-важните места за християнско поклонение, заедно с Виа Долороса в Йерусалим и църквата на Божи гроб. Храмът се посещава от над 2 милиона посетители и поклонници годишно. За да влезе в него обаче, човек трябва да се наведе заради ниската врата. Затова този вход се нарича Вратата на смирението. Някогашните обширни порти са премахнати заради оскверненията, които са извършвали завоеватели, нахлувайки в храма с коне.

Под амвона на базиликата се намира великата християнска светиня - Пещерата на рождението.

Сердика

Мястото на идването на Иисус е в източната част на пещерата. То е белязано с 14-лъчна сребърна звезда. Млади и стари се стичат от цял свят и се молят върху нея. Вярва се, че който я докосне, ще има късмет, здраве и благословия за своето семейство и делата си. Върху нея има надпис, който гласи „Тук се роди Иисус Христос от Девата Мария“ (Hic de virgine Maria Iesus Christus Natus est). Това се смята за точното място на раждането на Иисус. Любопитен и слабо известен факт е, че там има и „българска следа“. Върху арката вляво от входа има красива стара мозайка с надпис „Сердика“. Тя е в чест на църковния събор в днешната ни столица, свикан през 342 г. Артефактът се намира точно над яслите на Божия син.

Вход

Една удивителна икона, до входа на Пещерата на рождението, покорява мигновено и завинаги – Витлеемската Богородица. Реликвата е сложена на видно място – от дясната страна на стъпалата, водещи към яслите на Иисус. Наричана още „Богородица – усмихваща се“, се вярва, че закриля дома от беди, болести, помага при дълги и кратки пътешествия и за зачеване на здраво потомство.

Цялата статия четете на 21 декември (сряда) във в. Телеграф - „Чудеса и Вяра“ . Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което идва всяка сряда с вестник „Телеграф“.