0

Н а 10 февруари Църквата почита паметта на свети Харалампий - велик чудотворец и лечител. Той се е доказал като защитник против тежки болести и вирусни епидемии, като хората в негово лице през вековете са виждали ходатай пред Бога и бърз помощник. Негова чудотворна икона има в Асеновград. Тя се слави, че дарява с дълголетие и лекува куп болести, все още непосилни за медицината.

Свидетелство

Жена на име Генка В. от Асеновград е категорична, че именно чудотворната икона й е донесла дълго чакана рожба. Жената споделя, че чакала детенце от 5 години. През това време тръгнала по всякакви магове, врачки и баячки. Някои били коректни, но други само я разигравали, колкото да й вземат парите. „Правех, каквото ми кажеха - търсехме магии из дома, спях над яйца, пих вода от 7 извора, но нищо не се получи“, опитала какви ли не ритуали жената. Случайно чула за иконата в параклиса „Св. Василий и св. Марина“ и започнала често да го посещава. Пет месеца по-късно Генка отишла на преглед и акушер-гинекологът й съобщил, че е бременна.

Върху иконата на светията има сребърен обков, който отразява светлината доста силно. Самото име на св. Харалампий в превод от гръцки език означава „сияен“.

Домашна

Малка тип домашна чудотворна икона се пази и на Света гора. Тя се намира в атонския скит „Св. Троица“. През 1733 г. светията се явил на един монах (Йоан), ходил до Константинопол, където заболял от чума. Той се помолил на Св. Харалампий да го излекува. Светията му се явил и му казал, че не само ще бъде изцелен, но и всички от православната свита ще бъдат избавени от болестта.

В чест на това чудо на Атон била зографисана иконата, наречена "Свети Харалампий Бързият Помощник". Вдясно е представен старецът Йоан коленичил. Вляво в композицията е изобразена заразата (чумата) под формата на черен демон, който бяга панически. Написани са слова на самия светец, които гласят: „Избавих Йоан от чумата, когато той се обърна към мен с копнеж и готовност“.

Мъченик

От житието му се знае, че е бил епископ в Магнезия, Мала Азия. Заради отказа си да се поклони на идолите бил подложен на мъчения. Стъргали тялото му с железни куки, но раните му по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, свети Харалампий издъхнал, преди мечът да го докосне. Това станало в 198 г. по времето на император Септимий Север, когато светецът бил вече на 113 години. Неговото дълголетие се смята за знаменателно, поради което се вярва, че молитвите към светията имат силата да удължават човешкия живот.

Мощи

В България негови мощи се съхраняват в цялата страна, като само в храмовете в Софийска епархия са 16. В „Свети Седмочисленици“ в София се пази малкият пръст на дясната ръка на чудотвореца. В смолянския храм "Света Неделя" също има частица от светите му мощи. Нетленната му десница е обект на религиозен туризъм в съседна Гърция. Тя се намира в манастира „Успение Богородично" в Калаврита, на полуостров Пелопонес. Частица от главата на чудотвореца пък привлича поклонници от цял свят към селцето Неа Ираклея, в западната част на Халкидическия полуостров.

Пчели

Денят на християнския мъченик Харалампий е особено почитан и в българската традиция. Той е свързан с обичаи за здраве – „да не ходят болести по хората“. Според разпространено вярване св. Харалампий е успял да улови и прикове в окови чумата и така е избавил хората от болестта. Ето защо върху някои от иконите той е зографисван как държи в ръце веригите, с които е оковал чумата. Свети Харалампий е покровител на пчеларите. Затова в негова чест жените приготвят нечетен брой питки, намазани с мед, който е бил осветен на празника на другия покровител на пчеларите - свети Прокопий (8 юли), или на Голяма Богородица. В някои райони на празника на светеца освещават мед и пчеларите след това го раздават, за да се роят пчелите им и да дават изобилно мед. В някои села мажат кръстообразно челата на децата с осветения мед – за да са здрави.

Главата му спира епидемии

Нетленната глава на светеца се съхранява в девическия манастир "Свети Стефан" в Метеора, Гърция. За да се докоснат и помолят пред чудотворната реликва, тук посетителите се стичат от цял свят. Монахините и монасите от близки манастири са записали множество свидетелства за чудеса, извършени от св. Харалампий. Едно от тях датира от 1812 г. То касае чумната епидемия, която е покосила хиляди хора в областта Епир. Тогава взели главата на свети Харалампий и я занесли в Епир. Скоро след това чумата спряла.