0

25 години след оня фатален 31 август, в който Даяна загина при катастрофа, тя продължава да е сред най-обичаните представителки на висшето общество. Затова е толкова трудно за една актриса, колкото и добра да е тя, да влезе в обувките на Лейди Ди.

Най-малко десет са дубльорките на принцесата на екрана дотук. Последна към групата се присъедини Кристен Стюарт, на която бе отредена може би най-сложната роля – на една разкъсвана от противоречия жена, която се бори с комплексите и страховете си. Може би затова този филм изглеждаше най-скандален. Много от феновете на Даяна харесват захаросания й образ и не я възприемат като обикновена жена.

Нека да видим кои актриси се опитаха да бъдат Даяна – къде по-успешно, къде не.

Наоми Уотс („Даяна: История на любовта”, 2013)

Getty Images, Instagram

Базиран на книгата Diana: Her Last Love от Кейт Снел от 2001 г., този биографичен филм се фокусира върху последните години от живота на принцесата на Уелс. Режисьорът Оливър Хиршбигел реши да покаже как популярната любимка се опита да намери щастието след развода си с принц Чарлз, а централната сюжетна линия е посветена на връзката на Даяна с пакистанския кардиохирург Хаснат Хан. Този роман е светъл, но завършва с болезнена раздяла. Хаснат предпочита да живее обикновен живот, далеч от досадните папараци, но това е невъзможно, тъй като интересът на обществеността към любимата му е ненаситен.

Въпреки интересната идея на филма и задълбочено търсене на актьори (ролята на принцеса Даяна трябвало да се играе от Джесика Частейн, но Наоми Уотс я заменя в последния момент) критиците посрещат филма изключително студено. Известният филмов рецензент Питър Брадшоу от The Guardian оцени Diana: A Love Story с една звезда от пет и добавя: „Не знам дали е уместно да използвам термина „филмова катастрофа“, но ужасната истина е, че 16 години след този тъжен ден през 1997 г. Даяна бе сполетяна от една още по-ужасяваща смърт." По-късно Наоми Уотс също признава, че не е доволна, защото проектът е бил „обречен кораб“. Повечето обикновени зрители заключиха, че филмът е повърхностен, неправдоподобен и прекалено театрален.

Женевиев О'Райли („Даяна: Последните дни на принцесата”, 2007)

Getty Images, Instagram

Заснет на десетата годишнина от смъртта на принцеса Даяна, този филмов проект съчетава документални кадри и възстановки на живо. Авторите на филма се опитват да пресъздадат последните седмици от живота на Даяна и да разберат коя верига от събития е довела до ужасната катастрофа. В ролята този път влиза ирландската актриса Женевиев О'Райли.

„Тази Даяна не обожествява принцесата - пише колумнистът на The New York Times Сюзън Стюарт. - Тя се изявява пред нас като симпатична, но склонна към манипулации, любяща, но злобна - с други думи като обикновен земен човек. Комбинирайки документални кадри и драматичен сценарий, филмът дава забележително правдоподобна картина на последното лято на принцесата." Според повечето филмови критици режисьорът също успява да създаде "правилната" атмосфера - напрегната и потискаща - която отразява нестабилното емоционално състояние на главната героиня, сякаш предвиждаща нейната предстояща смърт. Даяна, изиграна от Женевиев О'Райли, предизвиква съчувствие и желание по някакъв начин да се спаси принцесата, да се предотврати неизбежното. Не липсват обаче и критики, че това е истинска сапунка, тъй като се прекалява с добрината на реалната личност до степен, в която тя започва да изглежда глупаво.

Серена Скот Томас („Даяна: Нейната истинска история”, 1993)

Getty Images, Instagram

Звездата на Бонд Серена Скот Томас получава предложение да въплъти образа на принцеса Даяна на екрана по време на живота на популярната любимка. Основата за филма "Даяна: Нейната истинска история" е едноименната книга на Андрю Мортън (виж стр. 24), издадена през май 1992 г., която събира истории от много приятели, поддръжници и роднини на принцесата. Впоследствие се оказва също, че авторът се е консултирал със самата принцеса Даяна в процеса на писане на биографията й, така че достоверността на сюжета е извън съмнение (поне за тези, които вярват във версията за принцесата). Въз основа на този бестселър режисьорът Кевин Конър прави своя филмов проект. Отзивите на критиците обаче са смесени. Рецензентът на Daily Mail нарича филма "невероятен" и добавя, че по време на премиерата гостите са изпитали огромна гама от емоции - от искрено възхищение до дълбока тъга. Таблоидът The Sun дава противоположна оценка: „Цялата тази сантиментална сага явно е насочена към американска публика. Филмът е "плитък" като детски басейн. А професионалният кралски колумнист Джеймс Уитакър от Daily Mirror заключава, че най-малкото „негодуванието между Чарлз и Даяна, постепенно преминаващо в омраза, е направено наистина правдоподобно“.

Каролин Блис („Чарлз и Даяна: Кралска любовна история”, 1982)

Getty Images, Instagram

Този игрален филм, посветен на най-известния брак на 20-и век, е пуснат година след сватбата на Чарлз и Даяна. В онези дни обществеността си представя тази двойка като красив съюз на двама любящи хора, така че изобщо не е изненадващо, че лентата "Чарлз и Даяна: Кралска любовна история" е наситена с романтика и щастие. Главната женска роля е поверена на Каролин Блис, британска дебютантка. Филмът се оказа много трогателен, жителите на Великобритания са доволни от него. Освен това самата принцеса на Уелс, която е сред първите зрители, дава положителна оценка. Разбира се, днес филмът "Чарлз и Даяна: Кралска любовна история" едва ли ще предизвика у някого дива наслада, защото се възприема като стара приказка, която - както сега знаем - е само илюзия за щастлив брак.

Катрин Оксенберг ("Чарлз и Диана: кралският роман”, 1992)

Getty Images, Instagram

Напълно неромантична картина на известния брак представя филмът на Джон Пауър, излязъл в периода преди шумния развод на Чарлз и Даяна. Четири дни преди премиерата на филма британският премиер Джон Мейджър обявява, че принцът и принцесата на Уелс са решили да се разделят по приятелски начин, което допринася за нарастването на зрителския интерес към филма "Чарлз и Даяна: кралският роман". Може би за първи път в историята на киното някой се опитва да покаже грешната страна на кралския брак, който се състои от постоянни пропуски, скандали и предателства. Този филм е забележителен и с факта, че ролята на принцеса Даяна е изиграна от актрисата със синя кръв Катрин Оксенберг, дъщеря на югославска принцеса. Но въпреки факта, че всички обстоятелства са благоприятни за успеха на този филм, публиката е разочарована. „Написан от Нанси Сакет, този телевизионен филм е грубо обобщение на всеки известен момент от живота на кралската двойка, с драма, достойна за театрално представление в начално училище - пише рецензентът на Entertainment Кен Тъкър. - Хората стигнаха до извода, че Чарлз е показан като първична и хленчеща мадама, а Даяна като докачливо малко дете. Да, и всички останали членове на кралското семейство изглеждат непривлекателни и пресилени герои, които не предизвикват много съчувствие. Накратко, филмът си струва да се гледа само ако сте готови да го възприемете като отделно произведение на изкуството, което е изпълнено с преувеличения и карикатури на реалността”.

Ейми Сакомб („Даяна, Кралицата на сърцата”, 1998)

Getty Images, Instagram

Заглавието на този филм, комбиниран с документални кадри, задава основния тон на историята: създателите на филма наистина са решили да се концентрират върху най-добрите качества на Даяна от Уелс, която е наричана "кралицата на човешките сърца", а именно върху добротата и искреността на тази жена. Сюжетът разказва за последния период от живота на принцеса Даяна след раздялата с принц Чарлз, доминиран от двата й шумни романа. Внушението на филма е, че любимката на народа е била на прага на нов брак, когато се е случил фаталният инцидент. Това придава дълбочина и тъжна романтика на филма. Ролята на Даяна се изпълнява от Ейми Сакомб. И може би това е един от най-успешните образи на принцесата в киното.

Джули Кокс („Влюбената принцеса”, 1996)

Getty Images, Instagram

Филмовата адаптация на бестселъра на Анна Пастернак разказва за периода, когато кралският брак започва да се разпада. Противоречията в отношенията между Чарлз и Даяна ескалират дотолкова, че принцесата е принудена да търси подкрепа извън двореца. Така тя среща капитан Джеймс Хюит, който започва да й дава уроци по езда. Но постепенно тази приятелска връзка се развива в забранена романтика, която Даяна и Джеймс са принудени да крият от всички.

В ролята на принцесата на Уелс се появява британската актриса Джули Кокс. Нейната версия на "Кралицата на сърцата" е смятана за интересна от критиците, въпреки че има значителни разлики от прототипа.

Ема Корин (сезони 4-5 на сериала „Короната”/The Crown, 2020)

Getty Images, Instagram

Даяна влиза и в популярния сериал „Короната”, където е изиграна от актрисата Ема Корин. „Принцеса Даяна беше икона и нейното влияние върху света остава дълбоко и вдъхновяващо. Възможността да я изследвам в писанията на Питър Морган е най-изключителната възможност и аз ще се стремя да й отдам справедливост!“ — каза актрисата в интервю за репортери. Публиката в общи линии бе добронамерена към изиграния от нея образ.

Кристен Стюарт („Спенсър: Тайната на принцеса Даяна”, 2021)

Getty Images, Instagram

Филмът "Спенсър: Тайната на принцеса Даяна" описва три дни от живота на кралското семейство - въпреки слуховете за трудности в брака и предстоящия развод Даяна и Чарлз пътуват заедно до Норфолк за коледните празници. Едва ли обаче тази Коледа ще е най-щастливата в историята на съпрузите.

Филмът е режисиран от чилийския оператор Пабло Ларейн, а в ролята на „Кралицата на човешките сърца” е американската актриса Кристен Стюарт, която според режисьора „може да бъде много различна и може да изиграе почти всяка роля”.

Но публиката не посреща тази роля чак толкова ентусиазирано. Образът на принцесата на моменти е непристоен, а не всички фенове на Даяна искат да я виждат в такава светлина.

Елизабет Дебики („Короната”, 2021)

.

 .
Getty Images, Instagram

Още една доста сполучлива Даяна влиза в сериала „Короната”. Елизабет Дебики играе Даяна в края на връзката й с принц Чарлз. Особено ефектна е сцената с малката черна рокля за отмъщение revenge dress (виж стр. 19).