0

Г енетичното развъждане на кучета и котки е свързано с използването на генетично здрави животни с цел избягване на унаследяване на наследствени болести. Голяма част от генетичните заболявания са нелечими и прогресиращи, водещи до дискомфорт както за животното, така и за стопаните. 

Развъждане

Легитимните федерации за чистопородно развъждане имат правила и изисквания за тестване на животните в разплод. Често резултатите от генетичните изследвания се вписват в родословието на кучето/котето. Не се допускат в разплод животни, които страдат от генетични заболявания, които могат да засегнат редица органи и системи. Съществуват лаборатории, които изследват за наличие на гени, отговорни за възникването на генетични аномалии.
Портосистемен шънт или наричано още чернодробна енцефалопатия 
При животните с чернодробен шънт има нарушение на кръвопотока към черния дроб, като порталната кръв заобикаля черния дроб и се влива директно в системната венозна циркулация. Функцията на черния дроб е да пречиства кръвта от токсини, идваща от храносмилателната система. При чернодробен шънт тези токсини не се пречистват и циркулират в тялото. Симптомите са разнообразни, като често са свързани с неврологични признаци. 

Състояние

Съществува породна предразположеност, като често засяга йоркширски териери, померан. Пателарна луксация 
Това е състояние, при което се наблюдава луксиране на коленното капаче. Може да бъде наследствена или придобита. Типична е за дребните породи като чихуахуа, шпицове, йорките. Засегнатите кучета изпитват болка при движение, накуцват или не стъпват на заден крак. Изследването се прави при ортопед, оторизиран да издава сертификати за пателарна луксация. Тазобедрена и лакътна дисплазия 
Дисплазията е термин, чрез който се описва абнормалното взаимоотношение между бедрената глава и ацетабулума. Характерно е най-вече за средните и едри породи: немска овчарка, ретривър, унгарска визла, немски дог и др. 
Катаракта 
При породата лабрадор ретривър са описани няколко форми на наследствена катаракта. Една от често срещаните е ювенилната форма, която се развива при младите кучета. 

Ген

Прогресивна ретинална атрофия 

Съществуват няколко гена, характерни за различни породи: (rdAc-PRA) за породите ориенталска късокосместа, сиамска, тайска, абисинска (b-PRA) за бенгалска (pd-PRA) за британска късокосместа, рагдол, екзотична, персийска.

Спинална мускулна атрофия

Характерна е за едрата порода мейн куун. Дегенеративна миеолопатия
Среща се при доберман, австралийска овчарка. MDR1 ген - резистентност към множество лекарства (Multi drug resistance). Кучетата с тази мутация имат дефектен P-гликопротеин. При определени породи кучета се наблюдава мутация в гена MDR1, която се изразява в чувствителност към редица лекарствени вещества, които преминават кръвно-мозъчната бариера и водят до тежки неврологични симптоми като гърчове, атаксия и дори смърт. Типично е за породите коли, шелти, австралийска овчарка, бордър коли, дългокосмест уипет, английска овчарка, немска овчарка (с по-малка честота). Съществува изследване за откриване на MDR1 ген, като дори миксовете с тези породи е хубаво да бъдат изследвани, защото е важно за ежемесечното обезпаразитяване и не само. Съществуват още голям брой генетични аномалии, някои от които са лесни за откриване. Вашият ветеринарен лекар може да ви информира за методите за правилна и бърза диагностика. Ако искате да имате здрав домашен любимец и да намалите шанса вашето животно да страда от генетични заболявания, е хубаво да откриете етичен, легитимен развъдчик, който държи на качество, а не на количество. Избягвайте да купувате животни от зоомагазини, обяви и междусъседско развъждане. Винаги се информирайте относно здравните сертификати на родителите. Импулсивната покупка може да доведе до главоболя за вас, а поддържането на домашен любимец с генетична аномалия е скъп и често доживотен ангажимент. 

*Автор: Д-р Йоан Славчев