0

В дните около Нова година, с поскъпването на водата в страната и с възможното поевтиняване на парното и топлата вода, препоръчано от омбудсмана Диана Ковачева, в устата на хората отново се завъртя името на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и на нейния председател Иван Иванов.

Недоволството от увеличената цена на живителната течност и надеждата за намаление на високите зимни фактури на топлото се стовариха върху регулаторния шеф, който вече 9 години управлява цените и качеството на услугите на водните и енергийните дружества. Хората се надяваха цената на парното да се намали в разгара на отоплителния сезон. Това обаче няма да се случи поради ред причини, трудноразбираеми за обикновените потребители. Но те щели да бъдат компенсирани допълнително, каквото и да означава това.

.

 .
БГНЕС

„Най-важната характеристика на една страна е сигурността. Енергийната стратегия трябва да е насочена към три важни цели: сигурност на икономиката, устойчивост на енергетиката и достъпност на енергията за потребителите“, казва Иван Иванов на конференция в парламента за енергийната стратегия на България, която се проведе в края на 2023 г.

Професионалист

„Той винаги е бил първо специалист. Иванов е университетски преподавател, преподавал е „Основи на електрическите измервания“, което е много свързано с една от дейностите в КЕВР – нормите по измерване на електрическата енергия, обясни за „Телеграф“ Еленко Божков, бивш комисар в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, бивш зам. енергиен министър и съветник по енергийните въпроси на президента.

Богатият парламентарен опит, и то в комисията по енергетика в парламента, на Иван Иванов е помогнал и в работата му като председател на КЕВР. „Целият закон за енергетиката, включително в частта му за работата на Комисията по енергийно и водно регулиране и подзаконовите нормативни актове, са изградени с негово участие.

В парламента

 В парламента
Телеграф

В периода, в който Иван Иванов ръководи КЕВР, комисията се изгражда като един от основните фактори в регулирането на цените на електрическата енергия, природен газ и вода. „Не мога да си представя какво би се случило, ако Иван Иванов не се беше съгласил да се върне като председател на КЕВР, след като Конституционният съд отстрани Станислав Тодоров, издигнат от „Продължаваме промяната“, за председател на комисията, възкликна Божков.

Само благодарение на Иван Иванов се е запазила стабилността в енергийните и в цените на водата и са предотвратени сериозни трусове. Според Еленко Божков Иван Иванов успява за бъде изцяло независим, като същевременно съумява да си партнира с различни правителства, включително със служебните кабинети от 2015 г. досега, тоест вече 9 години, отбелязва Еленко Божков.

С енергийния експерт Иван Хиновски на конференция през 2023 г.

 С енергийния експерт Иван Хиновски на конференция през 2023 г.
БГНЕС

През последните години председателят на КЕВР е заложил на стабилизиране на системата, коментират специалисти в областта на защита на потребителите. Иванов поел част от трусовете, свързани с екстремните цени на природния газ. Но според член 2 от Закона за енергетиката енергийният регулатор трябва да постига баланс на интересите между енергийните фирми лицензианти и потребителите, коментираха експерти.

Колега

Според колегите му в КЕВР Иван Иванов винаги проучва максимално задълбочено проблемите и актовете, които предстои да бъдат гласувани от комисията. Задава въпросите, които са възникнали у него, изключително толерантен е и създава атмосфера за работа с администрацията и колегите комисари.

Не налага мнението си силово, той през цялото време подчертава, че комисията е колективен орган и нейните решения трябва да бъдат взети от всички. Стреми се да постигне общо съгласие при обсъждане на проектите и бъдещите решения. Имало е случаи, в които е имал отрицателно становище по някои актове и го е защитавал. Отстоява и мотивира собственото си виждане.

Преди 10 години с внуците

 Преди 10 години с внуците
Личен архив

Умее да създава съмишленици. Не е силов мениджър, стреми се да убеждава, но отстоява своето мнение. Има интуиция как да представи нещата, така че да стигнат до публиката, до обществото по най-добрия начин. Някак си усеща проблемите във въздуха и се стреми да предпази комисията от залитане в различни посоки.

Постоянно повтаря, че КЕВР работи на принципите на законността, икономическата логика и прозрачност, обществен интерес. Не е рязък в решенията и действията си, обясни негов колега пред „Телеграф“.

Сблъсък

В желанието си за постигане на баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества, в случая топлофикациите, омбудсманът няколко пъти предложи на КЕВР да се намали срокът за регулаторен преглед. Въпреки че цената на природния газ на обществения доставчик се определя всеки месец от КЕВР, за потребителите се работи с прогнозна годишна цена.

Наредбата за топлоснабдяване позволява ценовият преглед да се прави два пъти в годината, тоест на 6 месеца, но в момента КЕВР предпочита да работи с прогнози и да го прави веднъж за регулаторния период, коментираха потребителски организации. Неприятното е, че в последните години се загуби връзката с реалността, динамиката, заключиха техните експерти.

С Васко Кръпката през 2013 г.

 С Васко Кръпката през 2013 г.
Личен архив

Какъв е смисълът да се даде компенсация за разликата между по-ниските цени, по които топлофикациите са купували газа, и прогнозната цена на синьото гориво за целия регулаторен период с цената на топлинната енергия от 1 юли 2024 година, попитаха потребители и се пошегуваха, че тогава те може да не могат да ги ползват.

Хората, потребителите в момента плащат високата цена. Не можеш да бъдеш до такава степен пунктуален и да натоварваш несправедливо хората в момента. Тези хора може да не са живи догодина. Какъв е смисълът да дойдат някакви корекции догодина, ако те няма да могат да ги ползват. В най-трудния момент на годината поставят хората в изкупителна жертва на прогнозите.

Превръщат го в гадателство или хазaрт, коментираха експерти, защитници на потребителите. Те са категорични, че след като всички визуални разпределители, топломери и водомери се подменят с дистанционни, при ежемесечна промяна на цената на газа трябва да се въведе задължително регулиране на цените на топлинната енергия, най-малко на три месеца.

Обратното мнение е, че чрез годишната прогнозна цена на газа и на топлинната енергия се омекотяват скоковете на месечни изменения на синьото гориво, свързани с индекса на нидерландската борса ТТF. Получава се изглаждане на ежемесечните скокове на промените, които са в различна посока. Ако се сложи в цената на парното, няма да има стабилност.

Това са само малка част от проблемите, които тежат със страшна сила над главата на енергийния шеф. Само той си знае как е оцелял досега...

Кой е той?

Иван Иванов е роден на 24 юли 1945 година в Пловдив. По зодия е типичен Лъв. Характерно за мъжете лъвове е, че са суетни и обичат да дразнят околните, защото така привличат внимание, обясни известна астроложка в журналистическите среди. Аристократи са по дух, имат излъчване. Искат за себе си най-хубавото, най-скъпото, от най-висока класа. Родът му е на известни политици. Георги Кьосеиванов, брат на баба му, е бил три пъти министър-председател на България до 1940 година. А Петър Кьосеиванов е бил зам.-председател на парламента и е един от хората, подписал писмото на Димитър Пешев за спасяване на българските евреи.

Иван Иванов също е бил депутат в няколко парламента до 2015 година, когато е избран за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, какъвто е до днес с малко прекъсване от 5 месеца през 2022 година.

Той е завършил Техническия университет в София и е магистър електроинженер, доктор на техническите науки, преподавател, доцент по електрически измервания.

Женен е, съпругата му Савина е учителка по английски, дъщеря му е финансист, а синът му е водещ програмист. Радва се на трима внуци.