0

Е гипет е древна земя на фараони и пирамиди. 

За мен да посетя това кътче на планетата бе сбъдната мечта. Когато започнах да търся какво предлагат за тази дестинация туристическите агенции, останах приятно изненадана. Оказа се, че да се докоснеш до мистичната древна култура е едно бюджетно предложение. 4-звезден хотел ол инклузив и самолетен билет варират от 900 до около 1500 лв. на човек. Предлагат се всякакви варианти, като аз лично за себе си избрах да съчетая приятното с полезното - да разгледам тайнствата на Гиза и Кайро в рамките на два дни и да се отдам на почивка на брега на Червено море в Хургада, но за морското преживяване ще ви разкажа следващия път. 

Време

Пътешествието ми беше през октомври. И ако си задавате въпроса кога е най-добре да пътувате до  Египет, ето отговора. Въпреки че е в Северна Африка, температурите са доста високи почти целогодишно. Най-добре е да стегнете куфарите между октомври и март. През декември и януари обаче времето не е съвсем за плаж и често можете да срещнете местен с яке и дори ботуши, защото по това време там е зима. В края на октомври и началото на ноември водата е много приятна, а времето е само за плаж, като ще си спестите излишни слънчеви изгаряния. С директен чартър пристигнахме в Кайро - столицата на Египет. За да влезете в страната, се нуждаете от виза, тя се получава на летището при кацане с паспортната проверка, а цената й е 25 долара. От летището тръгнахме с автобус към хотела. 

Военно положение 

Не забравяйте, че в Египет все още има т.нар. военно положение. Официалната причина е борбата с радикалните ислямисти, но всъщност управлението на страната си е военно. Ще ви направи впечатление огромният брой полицаи. В градовете и извън тях през няколко километра има КПП-та. Охрана има пред всеки хотел или забележителност. Автобусът ни бе снабден с полицай с автомат и полицейски конвой до входа на хотела в Кайро. Бъдете внимателни в поведението си, защото лесно може да ви арестуват. За да не се случи това, забравете за снимането на КПП-тата и всякакви други военни и полицаи. По отношение на сигурността – в нито един момент не съм се чувствала застрашена в Египет. Прах, мръсотия и ужасен трафик са първото нещо, което прави впечатление, навлизайки в Кайро. Интересен факт е, че Египет е разположен на мащабните 1 милион кв. км, а в по-голямата си част е пустиня. Египет е и най-многолюдната страна в Близкия изток и в нея живеят 109,3 милиона души. Те обитават едва 5% от територията на цялата страна – предимно в долината и делтата на река Нил, тоест около водата. 

От летището през трафика се отправяме в посока хотела в Кайро. Това, което ми направи впечатление първо, бяха неизмазаните къщи, които завършваха без покрив, а само с арматура. Веднага попитах екскурзовода защо? Противно на моите очаквания това е признак на по-висок статут, отколкото на крайна мизерия. Първо в Египет не вали, ако това се случи, е много рядко, температурите са положителни през цялата година и реално няма необходимост от покрив освен това. Така има възможност във всеки един момент да се вдигне още един етаж за постоянно растящото семейство. Същото е с прозорците на сградите, слагат се само ако в апартамента вече живее някой и дори тогава не е задължително. Градският транспорт също прави впечатление, дори и да няма място във вагона на влака, всеки се качва където намери, дори и на тавана му. 

Крокодили 

Още с пристигането в хотела ни предложиха няколко екскурзии в Кайро. Ние избрахме разходка с корабче по река Нил. Има различни варианти с включена ориенталска програма и вечеря. Не е нищо особено, но пък да седим в хотела също нямаше да има смисъл. От палубата Кайро изглежда бляскаво заради мигащите светлини на брега. 

Крокодили в Нил отдавна няма. Има една история, според която в един момент крокодилите са попрекалили, изяждайки цяло американско семейство, и така се стига до изграждане на голямата стена на Асуанския язовир, която всъщност спира влечугите.

Фараони 

Задължително е да посетите пирамидите в Гиза. Седмото чудо на света се намира в края на града. Тази част ще ви даде възможността да погледнете към легендарното минало. Te са построени, за да издържат хилядолетия. Монументалните гробници са останки от епохата на Старото царство на Египет и са построени преди около 4500 години. Фараоните се надявали да се превърнат в богове след смъртта си. За да се подготвят за задгробния си живот, издигат храмове на боговете и масивни пирамидални гробници за себе си – пълни с всичко, което един владетел трябва да притежава, за да управлява и в задгробния свят. Фараон Хуфу – Хеопс, строи първата около 2550 г. пр. Хр. 

Основната зона за посещение е платото Гиза. Тук се намират световноизвестните пирамиди и Големият сфинкс. Има такса за вход в платото, но ще получите достъп до много от забележителностите. Трите пирамиди включват Хеопсовата, която е най-голямата от трите - 147 метра, за нея се плаща отделна такса вход, на Хефрен и на Микерин или Менкаур. Не можете да видите и трите пирамиди с едно посещение, едновременно са отворени само две. На всеки две години се разменят. Идеята на това е този феномен да се запази възможно най-дълго време, тъй като непрестанните посещения вредят. Сфинксът е другото забележително нещо, което можете да видите там. Представлява огромна статуя с човешка глава и тяло на лъв, която пази покоя на фараоните, погребани в пирамидите. Фигурата на Сфинкса датира от 2500 пр. н. е. с човешко лице, широко шест метра, издялано от варовик. Той се смята за пазител на гробниците на фараоните.

Валута

За музеите е важно да имате местна валута, и то кеш. Египетските пари са паунд или лира. Свободно може да се пазарува с долари - важно е да имате дребни. Задължително се снабдете с много по един долар, това е най-ценната банкнота в държавата на фараоните. В момента, в който слязох от автобуса, около мен се появиха стотици търговци и местни, предлагащи какво ли не, а тези, които нищо не продават, искат просто да ви вземат единия долар под формата на бакшиш или туристически трик. Във всеки европеец виждат ходеща касичка. Около пирамидите има стотици коли, автобуси и каруци, а отвсякъде се чуват подвиквания на местни, които опитват да привлекат клиенти. Бакшиш се иска за всичко. Амбулантните търговци ще направят всичко, за да ви убедят да си купите нещо. Първите минути наистина създадоха известен стрес в мен, но момента, в който се отпуснах и започнах да се пазаря с тях, нещата се обърнаха и стана забавно. В никакъв случай не докосвайте продуктите им, дори не говорете с тях, ако нямате намерение да купите нещо, това ще ги разгневи. Пазарете се, буквално за 1 долар може да си купите сувенир, който в магазина ще е поне 20 пъти по-скъп. Около пирамидите предлагат разходка с кон или камила, бъдете нащрек, на качване ще ви кажат, че е долар, а на слизане могат да поискат 20.  

Пазар 

Кайро е един от най-живописните градове в света, в него буквално има всичко. Сред местата, които препоръчвам да посетите, е пазарът Khan El-Khalili. Най-големият в района и най-популярният за туристи. Все едно сте в покоите на Шехерезада -  дрехи, сувенири и стъклария, бижута, занаятчийски изделия. Джамията „Амр ибн ал Ас“ също е любопитен обект. Построена е през 641-642 г. сл. Хр. като център на новооснованата столица на Египет - Фустат. Преди това на същото място е била палатката на командира на мюсюлманската армия генерал Амр ибн ал Ас. Единият ъгъл на джамията съдържа гробницата на неговия син Абд Аллах ибн Амр ибн ал Ас. Джамия може да се види в Стария Кайро. Това е и най-старата джамия в Африка. Имайте предвид, че това е религиозно място и е необходимо подходящо облекло. 

Мумифицирана маймуна в Египетския музей 

Египетският музей в Кайро определено трябва да бъде разгледан, той е нещо като жива енциклопедия на една велика цивилизация. Зашеметяващата колекция от антики, показана в Египетския музей в Кайро, го прави един от най-големите в света. Ще ви трябва поне ден, за да го обиколите. Музеят е основан през 1857 г. от френския египтолог Август Мариет и е преместен в настоящия си дом - в отличителното прахово-розово имение в центъра на Кайро - през 1897 г. 

Храм на коптите спасил малкия Христос 

Има един период от историята на Египет, по време на който е бил християнска държава. Коптската православна църква е основана в Александрия през 536-580 г. от египетските копти, като според древно предание основател е евангелист Марко. Манастирът и храмът „Свети Георги" е един от най-забележителните, намира се близо до пирамидите. В криптата на приземния етаж се пазят части от инструментите, с които е бил измъчван светецът през 4-ти век. Насред пищните християнски гробници, скрити в двора, открих още една църква пещера, в която легендата разказва, че Дева Мария и Йосиф с малкия Христос се скрили, когато избягали от Ирод в Египет. В съседство е Висящата църква, построена през 4-ти век върху останките от римската крепост Вавилон. За първи път влизам в коптска църква. Направи ми впечатление, че хората в църквата не мълчат. В женския манастир се пазят веригите и част от мощите на св. Георги. Преди да влезете в светилището, трябва да събуете обувките си.