0

- Д-р Местан, в един популярен клип пациент изрича култовата реплика: „На мен д-р Радева категорично ми забрани да пия вода!“. Вие като лекар кардиолог разрешавате ли на хората в пенсионна възраст да пият вода?

- Като лекар знаете, че ако в течение на седем дни човек не пие вода, той ще умре от дехидратация и от интоксикация на организма. Към това бих добавил, че ако някой човек от време на време пие по малко вода, той ще живее някак си, ама ще го мъчат цяла плеяда болести. Животът е възникнал във водата и всеки жив организъм може да съществува само ако получава редовно необходимото количество вода. То и едно цвете, ако спрете да го поливате, ще изсъхне и ще загине. Немислим е животът ни без вода и е важно да привикнем да пием между 1,5 и 2 литра вода всеки ден. Човек ожаднява и пие толкова вода, отколкото има нужда организма му. Повече вода пием през лятото, когато времето е топло и човек се поти. По-малко ожадняваме през зимата, обаче пак трябва да пием поне 1,5 литра вода всекидневно. Поддържането на подходящ воден баланс е начинът за здравословна загуба на течности и за отслабване на тегло. Някои пият чаша топла вода с лимон и натурален пчелен мед половин час сутрин преди закуска и един час вечер преди лягане за сън. Това е силно препоръчително. Важно е да наблегнем на водата и да не се наливаме с безалкохолни газирани напитки, тъй като те са пълни с вредни и безполезни за организма вещества. Много полезни за здравето ви са смутито, направено от прясно разбити плодове, зеленчуци, както и айран от натурално кисело мляко.

- Наблягаме на водата, но знаем, че българинът без ракийка не може…

- Така е. Май само в България, ако не консумираш алкохол, сътрапезниците ти те питат: „Що не пиеш бе, да не си нещо болен?“. Тук ще развенчая един мит, който векове наред се шири из нашите географски ширини. Това е митът за безвредната домашна ракийка. Аз, казва българинът, си пия от моята домашна ракия и не се тровя, защото съм си я правил сам и не пия купешка ракия. Да, да, ама, не - както казваше един телевизионен водещ в недалечното минало. Истината е, че и най-евтиният купешки алкохол, стига, разбира се, да е лицензиран и да не е „гаражно производство“, е много по-безопасен и от най-хубавата домашна ракия!

- Шегувате ли се, д-р Местан?

- Не се шегувам, истина ви казвам! Причината домашната ракия да е по-опасна за здравето ви от фабрично дестилираната е, че при обикновените ракиени казани няма система, която да разделя алкохола на фракции и да отстранява 100% от крайния продукт метиловия алкохол и другите токсични съставки, които изобилстват във ферментиралия материал. Тази пурификация (пречистване) може да стане единствено и само в големи дестилационни колони, с каквито разполагат големите фабрики за промишлено производство на алкохол.

- Някои хора предпочитат уиски вместо ракия, тъй като уискито е по-скъпо питие и поради цената му хората го смятат за по-безвредно. Дали и това не е мит за развенчаване?

- Да, другият мит, който броди из нашите кръчми и трапези, е за консумацията на уиски. Смята се за безвредно, защото уискито е скъпа и баровска напитка. Всъщност уискито е дестилат от ферментирали малц и царевица. При ферментацията на малц се отделя по-малко метилов алкохол, отколкото при спиртните напитки, които се получават от ферментацията на сладки плодове, каквато е нашата прословута ракия. Същото важи и за водката, която се дестилира от житни култури. При ферментацията на жито отново се отделят по-малко вредни и отровни съставки, отколкото при ракията, но почти толкова, колкото при уискито. Като количество за ден ви препоръчвам да консумирате едно питие от 50 до 100 милилитра концентриран алкохол, една чаша от 250 милилитра вино или чаша от 500 милилитра бира.

- Какво трябва да направим, ако вместо с качествен алкохол някой някъде ни почерпи с метилов?

- При съмнение за прием на метилов алкохол моментално трябва да се направи стомашна промивка с вода, в която е разтворен медицински активен въглен, и да се дадат очистителни средства. Изключително важно е веднага след приемането на фалшивия алкохол да се предизвика повръщане, което става, като вкараме дръжката на вилица или лъжица дълбоко в гърлото. След това се дава противоотрова, която е етилов спирт – той се явява „конкурент“ на метанола и като се даде, тогава ензимът алкохолдехидрогеназа вместо метилов алкохол започва да разгражда повече качествен алкохол. По този начин се намалява образуването на формалдехид и на мравчена киселина. Запомнете, че алкохолдехидрогеназата има много по-голям афинитет към етанола, отколкото към метиловия спирт. В болнични условия при възрастни хора се въвежда 10% етанолов разтвор интравенозно. В домашни условия на приелия метилов алкохол се дават всякакви напитки, съдържащи качествен етилов алкохол. За целта може да се приеме през устата водка, уиски, ракия, мастика или медицински спирт, разбира се, при условие че пациентът не е приел други вещества, имащи потискащ ефект върху централната нервна система.

- Защо е опасен метиловият алкохол?

- Защото това отравяне протича изключително коварно – първите му симптоми се явяват от 12 до 24 часа след поглъщане на метиловия алкохол. Времето от поглъщане на алкохола менте до поява на първите симптоми зависи от състоянието на вашия черен дроб и стомах, както и от количествата метанол и етанол, които сте изпили. Метилов спирт има както във фалшивите алкохолни напитки, така и в питиетата, които не са отлежали достатъчно време, преди да бъдат консумирани. Приемът на значително количество метанол води до развитието на метаболитна ацидоза, която се дължи на натрупването на мравчена киселина. Резорбцията на метанола става в храносмилателната система, след което той бива метаболизиран в черния дроб. Ензимът алкохолдехидрогеназа трансформира метиловия спирт във формалдехид, след което ензимът алдехиддехидрогеназа прави от формаладехида опасната за организма мравчена киселина. Тетрахидрофолатът спомага за окислението на мравчената киселина до въглероден диоксид и вода, но този процес е изключително бавен, поради което се стига до натрупване на мравчена киселина и до задълбочаване на метаболитната ацидоза. Поразяват се оптичният нерв, базалните ганглии и мозъка, в резултат на което може да се стигне до слепота, паркинсонизъм, нервно-вегенативна дистония и полиневропатия.

- Ще ни кажете ли симптомите и развитието на клиничната картина?

- Обичайно първи симптом е появата на атаксия, последвана след известно време от силно главоболие, гадене, повръщане и болка в корема. С напредване на интоксикацията пострадалият може да получи припадъци и дори да изпадне в кома. Трябва да знаете, че мравчената киселина се натрупва в зрителния нерв, при което пациентът вижда светкавици, светлини, получава замъгляване на зрението, намалява зрителната му острота и във времето може да получи пълна слепота. Възможно е да развие тежък белодробен оток с остър респираторен дистрес синдром, поради което същият ще се наложи да бъде интубиран и лекуван в интензивно отделение. Освен това намалява миокардният контрактилитет, съпроводено с аритмия. Стига се до циркулаторен колапс и до развитието на тежка сърдечна недостатъчност, която може да завърши с настъпването на смърт. Решаващи за съдбата на пострадалия са своевременната медицинска помощ, правилното лечение, общото състояние на организма, милилитрите изпити метанол и етанол, тежестта на метаболитна ацидоза и най-вече - количеството натрупана мравчена киселина в организма.

Кой е той:

  • Кямуран Якуб Местан е роден на 12.2.1971 г. в с. Чорбаджийско, област Кърджали.
  • Завършил е специалност „Медицина“ в Тракийския университет - Стара Загора.
  • Специализирал вътрешни болести и кардиология.
  • Управител е на голяма частна кардиологична практика, включваща кабинети в градовете Кърджали, Крумовград и Ивайловград.
  • От 2020 г. е собственик на медицински център “Родопимед”.