0

И зкуствен интелект е фраза, която все по-често чуваме в ежедневието.

Но преди да ви покажем как изкуственият интелект може да помогне срещу един от бичовете на съвременното общество – самотата – нека първо обясним какво е той. Съвсем просто обяснено, изкуственият интелект е това да накараш компютър или машина да мислят и учат като човек. Представете си го като да научите робот или програма да изпълнява някакви задачи, но не повтарящи се еднообразни команди – като сглобяване на автомобил в завод, а команди, които се нуждаят от мисъл, за да бъдат извършвани. Например решаване на математически задачи, разпознаване на лица на хора или разбиране на реч и превръщането ѝ в текст. Една от технологиите, в които напоследък ИИ води до огромен напредък, е тази на гласовите асистенти.

Технология

А какво пък е гласов асистент? Това е компютърна програма, която може да разбира какво казвате и да ви помага, като ви отговаря. Това е като да имате помощник, с който можете да говорите, вместо да пишете. Можете да му задавате въпроси, да му казвате да пусне музика, да зададете обратно броене до даден момент или дори да включите осветлението в стаята. Гласовият асистент ви слуша, разбира какво искате и след това го прави вместо вас. Пазарът в момента е пълен с гласови асистенти, но сред най-популярните са Алекса на Амазон, Гугъл Асистент, както и Сири на Епъл.

Проблем

И така. Хората са социални животни. Не са създадени да живеят сами и това води до лоши последици. Самотата се превръща в много сериозен социален проблем през последните десетилетия. Нежеланите емоции, които може да предизвика, имат пряко въздействие върху психологическото благополучие на хората и са свързани с повишен риск от изолация, влошаване на качеството на живот, влошено здраве и дори повишена смъртност. Тази ситуация се влошава сред възрастните хора, тъй като те са социалната група, най-уязвима към това явление. А със застаряването у нас, както и в почти целия развит свят, проблемът става все по-сериозен.

Проучване

Екип от изследователи в Университета на Каталуния наскоро направи проучване за това дали гласовите асистенти могат да намалят чувството на самота сред възрастните хора. „Основната цел на нашата работа беше да проучим доказателствата за въздействието на използването на гласови асистенти върху самотата сред възрастните хора. Искахме да разберем дали тези устройства могат да бъдат ефективен инструмент за справяне с този нарастващ проблем в днешното общество“, каза Елена Кастро, студентка по докторска програма по здравеопазване и психология в университета. Изчисленията показват, че само в Испания има близо три милиона възрастни хора, които по някакъв начин страдат от самота.

Подобрение

Експертите установиха, че в 85% от случаите използването на гласов асистент е имало пряк принос за намаляване на самотата. „Използването на комерсиални гласови асистенти в ежедневието на възрастните хора може да изиграе положителна роля за тяхното психологическо благополучие и да допринесе значително за подобряване на психичното им здраве чрез смекчаване на чувството за самота“, обясни Кастро.

Приятел

Някои от участниците в проучванията описват гласовите асистенти „като приятел или спътник“ и ги наричат „човешко същество“. Този аспект е от съществено значение, тъй като гласовите асистенти не само осигуряват усещане за социално взаимодействие, но могат също така да осигурят значителна емоционална подкрепа, особено за по-възрастни хора, преживяващи продължителна изолация. Дори ако взаимодействието не е физическо, просто наличието на „присъствие“, което отговаря и помага при ежедневните задачи, може да създаде значителна емоционална връзка, намалявайки усещането за самота и насърчавайки по-голямо чувство за щастие и спокойствие. Този тип взаимодействие може също да смекчи страданието, свързано с изолацията, и да подобри емоционалната стабилност сред възрастните хора. По-конкретно тези устройства могат да улеснят управлението на ежедневието чрез напомняния, да осигурят бърз и лесен достъп до информация и забавление и дори да накарат човека да почувства, че има подкрепа. „Целта не е да заместим човешкото взаимодействие, а вместо това да предложим решение в ситуации, в които тези системи могат да подобрят качеството на живот на хората“, обясни експертът.

Бариери

Въпреки това все още има бариери пред прилагането му, като липса на познаване на технологиите, съпротива срещу промяната и недоверие. „Това се усложнява от необходимостта да се приспособят асистентите към индивидуалните нужди и да се подобри способността им да водят сложни разговори“, добави тя. Следователно е необходимо специфично обучение и умения, за да могат по-възрастните хора да използват ефективно този тип устройство и да го включат в ежедневието си. Около 11% от испанското население в момента използва онлайн гласови асистенти в даден момент според данни, предоставени от Испанската асоциация за медийни изследвания (AIMC).

Може да влоши физически болежки

Самотата е здравословен проблем, класифициран в някои случаи като хронично състояние, което има сериозни последици за качеството на живот на хората, които страдат от нея, особено по отношение на тяхното психическо и психологическо здраве. Следователно самотата увеличава риска от страдание и влошаване на други заболявания и патологии като стрес, тревожност, депресия и нарушения на съня. Може дори да затрудни пациентите, страдащи от други заболявания, да се придържат към своето лечение. „Световната здравна организация вече счита самотата за проблем на общественото здраве и подчерта сериозното й отрицателно въздействие върху физическото и психическото здраве на възрастните хора, качеството на живот и очакваната продължителност на живота. Самотата също се свързва с проблеми, включително депресия, тревожност и по-бърз когнитивен спад “, каза Кастро, подчертавайки необходимост от справяне с този проблем.