0

П рофесор Любомир Стойков се запознал с брата на Джани Версаче в София преди почти 20 години и това си остава една от най-паметните му срещи до ден-днешен.

„За мен Джани Версаче е сред най-големите феномени в модния дизайн - представител на необарока, на цветовото и орнаменталното пиршество и сексапил в постмодерния стил. Интересува ме всичко, свързано с него, с живота и творчеството му. Буквално дни след неговото брутално убийство в Маями бях на мястото на престъплението на бул. „Оушън драйв“ и заснех телевизионен репортаж“, издаде проф. Стойков пред „Телеграф“.

Книга

Любомир Стойков се е срещал и познава стотици световноизвестни личности. Един от тях е Санто Версаче. „Със Санто Версаче се запознах и разговарях по време на откриването на бутика „Версус“ (собственост на Виктория и Стефан Гешеви) в София. Освен начина, по който той говореше за Джани, а също и за Донатела Версаче - начин, изпълнен с пиетет и благоволение, впечатли ме също и богатата му култура и финес в общуването. Носех със себе си книгата на покойния му брат „Мъже без вратовръзки“, която бях закупил в Ню Йорк - в Музея „Метрополитен“, и го помолих за автограф. Той много се изненада, че някой в България я притежава. Разговаряхме за нейното съдържание, за концепцията на Джани Версаче за разкрепостените мъже, както и за ролята на Ричард Мартин в издаването на книгата“, разказа професорът.

Острови

Тази година известният естет за първи път посети красивата столица на Швеция. „Влюбих се в Стокхолм от пръв поглед, както се казва. Но не останах разочарован при повторното вглеждане, както обикновено става в любовта. Пристигайки там, вече знаех, че градът се състои от 14 острова и над 50 моста, които ги свързваха, но по-късно съвсем се изумих, когато разбрах, че целият архипелаг в Стокхолм наброява 24 000 островчета“, споделя той. Най-голямо впечатление в проф. Стойков направила хармонията между ултрамодерната цивилизация и респектиращото отношение към традициите, към аристократичното минало. „На приятели споделям, че за мен Стокхолм е уникален хибрид от най-доброто на Париж, Лондон, Рим и отчасти Венеция. Щастлив бях да посетя Нобеловия музей, Музея на АББА, Кралския дворец, Музея на модерното изкуство - Moderna Museet, намиращ се на остров Skeppsholmen, и не на последно място - Стокхолмската обществена библиотека, в която се съхраняват над 2 милиона книги и повече от 2,5 милиона аудиокниги и касети, Стокхолмската филхармония, в чиято концертна зала всяка година се връчват Нобеловите награди, както и кметството на Стокхолм и неговата великолепна кула шедьовър. Любимото ми място е т.нар. Гамла стан (Стария град), в който всяка крачка е среща с вечността, културата и духовния разкош. Друго, което ме порази, бе удивително чистият въздух, имах чувството, че съм в Боровец и малкото автомобили по улиците. Навсякъде личеше силно екоориентацията и ефектът от устойчивата, кръгова индустрия“, допълва Любомир.

Семпло

Като експерт по имидж и стил проф. Стойков не пропуска да забележи модните тенденции навсякъде. „Градският дрескод в Стокхолм няма нищо общо с представата за натруфени, претенциозни и тунинговани жени и мъже. Повечето хора, които видях по улиците, в заведенията, на фериботите и в галериите бяха облечени много семпло, много стрийт и много практично. В някои отношения дори мъжете изглеждаха по-елегантно от жените. Често можеш да срещнеш жена без никакъв грим и дори без прическа, което обаче ни най-малко не й пречи да изглежда свежа и самоуверена“, разкрива професорът. „Накратко - нищо общо с нашенското „попфолк“ залитане по натрапчивата козметика, силния грим и свръхколичествата силикон. Впечатленията ми от визуалната култура и мода обаче не са само на базата ефимерни улични наблюдения. Експозицията в Кралския дворец показва динамиката и бавната еволюция в монархическата дреха, костюмите в Музея на АББА - ролята на сценичното облекло в изпълненията на прочутата шведска попгрупа, а дисплеите в Стокхолмската филхармония и Нобеловия музей - ритуалното и церемониално значение на специалното облекло при връчването на най-стойностните награди в света“, добавя той.

Довечера е на ревю в Свети Влас

„Влагам по-различен смисъл в думата ваканция, тъй като така съм устроен, че работя, почивайки си, и си почивам, работейки“, казва през смях Любомир Стойков. Професорът не е планирал нови ваканции, но както твърди самият той, нищо не се знае, когато човек се занимава с творчество. „Най-близкото събитие, на което съм поканен като официален гост, е Summer Fashion Weekend, което ще се проведе тази вечер и ще продължи до утре в Св. Влас за пети път. Винаги с интерес и радост присъствам, тъй като този проект на Мария Бонева и нейните партньори и екип е на много високо професионално ниво и съумява достойно и атрактивно да покаже постиженията на българската мода“, споделя естетът. Той очаква с голям интерес дебюта на Мила Захариева и нейния бързо и качествено развиващ се бранд. „Нетърпелив съм да видя и произведенията на трикратната носителка на големия приз на Академията за мода „Златна игла“ Албена Александрова, както и на още една друга лауреатка на тази най-висока награда за мода в България - Нели Колева, разбира се, и на всички други участници“, казва проф. Стойков.