0

- Завръщате се в България за трети път. Как се чувствате?

- Много сме развълнувани, че ще се качим на сцената на Sofia Live Club отново, както казахте – за трети път. Познаваме много добре мястото, хората. Нашите два първи концерта там бяха невероятни. И този ще бъде такъв!

- Какво шоу трябва да очакват българските фенове на 10 декември?

- Тази година започнахме да пишем авторски песни и мелодии, които ще миксираме заедно с някои от класическите парчета от нашия репертоар. Очакваме с нетърпение да покажем на българската публика новите си творения, които ще бъдат реализирани едва догодина. Концертът ще бъде като авангардна премиера. 

- Какви са спомените ви от предишните ви посещения у нас? Какво ви харесва най-много в София?

 - Спомняме си нашата луда публика, многото танци и многото изпотяване, разбира се. За съжаление по време на двете ни гостувания във вашата страна не сме имали възможността да разгледаме София... поне не достатъчно. Но със сигурност имахме възможността да се насладим на местната кухня и на ракията.

- Какво ви харесва най-много от българската кухня, сигурна съм, че сте опитвали.

- Може би трябва да ни препоръчате какво да опитаме.

- Познавате ли някои български музиканти и тяхното творчество? Бихте ли направили съвместен проект, с някого от тях?

- Познаваме няколко български музиканти като Теодосий Спасов и Иво Папазов - Ибряма, но не лично и все още не сме си сътрудничили с тях... Преди години свирихме на една сцена с Иво Папазов в Истанбул. Беше прекрасно.

- Вашият ансамбъл символизира единството на различните националности и обичаи, тъй като всеки член на групата идва от различна страна. Как започна всичко?

- Всичко започна в Барселона и това под формата на джем сешъни. Барселона е космополитен град, където хората лесно се смесват, защото не е твърде голям. Барселона ни събра и музиката ни държеше заедно. А продължава да го прави и до днес.

- В групата има музиканти от цял свят. Как публиката по света приема балканската музика?

- Може да е наистина странно за неподготвените уши, най-вече заради ритмите, които много хора извън Балканите не познават или с които не са свикнали. Но всички ние идваме от различни музикални култури и ги използваме, за да интерпретираме и аранжираме този вид музика, която прави мост между балканците и останалия свят. Това е едно от най-големите ни постижения.

- Какво е специалното на балканската музика. Как я преживявате вие самите?

- Най-специалното нещо за балканската музика е, че е в неравномерни ритми – 5, 7, 9, 11 и т.н. Но това все още е традиционна музика, изпълнявана и свирена в продължение на векове и както повечето традиционна музика, независимо дали я разбирате или не, тя отива направо в сърцето.

- Коя е любимата ви балканска песен? А изпълнител?

- Нямаме. Нито любими изпълнители, нито песни. Музикалната култура на Балканите е толкова богата, че не може да бъде сведена до един фаворит.

- Лесно ли е да се пее на различни езици?

- Очевидно не е лесно... Всеки език има свой собствен акцент, форми, поток... Затова е важно да се работи с местните хора, за да се разберат текстовете и начинът за интерпретирането им. Те не са просто звуци и срички, а носят емоции, истории и е трудно да се направи правилно на всички езици... Това е голяма част от нашата работа.

- Кои са Barcelona Gipsy BalKan Orchestra?

- Разбира се. В бандата е Жулиен Чанал, френски китарист, също композитор и аранжор. Търсейки да научи нещо ново след години на свирене на модерна и световна музика, той започва с балканска музика чрез този проект. Като фен на прогресив рок музиката, използваща неравномерен ритъм, той напълно се влюбва в това.

След това имаме Иван Ковачевич на контрабас, от Сърбия. Въпреки че е от Балканите, той винаги е свирил предимно блус, джаз и рокендрол. Този проект за него е начин да се обедини отново с балканската си култура.

Стелиос Тогиас от Гърция свири на перкусии. Любовта му към електронната музика и познанията му за неравномерните ритми от традиционната гръцка музика го правят перфектен, за да бъде туптящото сърце на групата.

Pere Nolasc Plana Turu е от Каталуния и свири на цигулка, но това, че е женен за сръбкиня, го принуждава да научи за тази музикална култура и затова да се присъедини към оркестъра.

Фернандо Салинас от Баските страни в Испания свири на акордеон. Той е един от най-новите в групата, но големите му познания за инструмента му помогнаха да се слее с нас доста бързо. Помага и това, че баската традиционна музика има танци в ритъм 5 и 7.

Шави Гонзалес на кларнета също е от Каталуния, основно идва от клезмер кларнет, смесва собствения си стил, за да го адаптира към балканската музика, а резултатът е доста взривоопасен, както ще видите.

И, разбира се, Маргарита Абита - вокалист, от Сицилия. Първоначално тя беше фен на проекта, а житейските съвпадения я доведоха в Барселона точно по времето, когато имахме нужда от нея. Тя е като малка звезда, която падна от небето само за нас.

- Какво следва за вас през новата 2023 г.?

- От януари ще започнем да публикуваме новите си проекти, с предимно оригинални творения, подхранвани от 10 години пътуване и свирене на традиционна балканска музика.

Също така разширяваме обхвата си и ще започнем турнета за първи път в страни като Швеция и Великобритания.

- Какво ще кажете на нашите читатели?

- Ще се видим на 10 декември в Sofia Live Club!

Тази вечер огнената седморка Barcelona Gipsy balKan Orchestra ще пристигне за третия си горещ концерт в Sofia Live Club. 

След последните им две суперуспешни учaстия в клуба, музикантите се завръщат, за да отпразнуват своята 10-а годишнина. В декемврийската вечер ще чуем прекрасна смесица от стилове с дълбок корен, които преплитат мелодия и ритъм в нов звук – неподправен и будещ страст към живота. Ще звучат емблематични песни от репертоара им като „Од Ебра до Дунава“, „Крайдунавско хоро“, Kalejaca Jaca, Marijo, deli Bela Kumrijo, но и съвсем нови композиции, написани от бандата през последната година. След шест издадени студийни албума, повече от 40 посетени държави и вярна фен база в канала им в YouTube (с повече от 160 000 последователи и над 90 милиона гледания), BGKO се нарежда сред най-успешните етно групи с ярко международно присъствие, затвърдили позицията си в изпълнението на традиционна музика, вдъхновена от предците ни.
В последните им сингли, от вечната класика More Sokol Pie до сицилианския фолклор в Cu Ti Lu Dissi, можем да оценим личния им принос, когато свирят музика от Балканите, Близкия изток и средиземноморските брегове - уникален звук, създаден от разнообразните артистични влияния на членовете на групата: певицата Маргарита Абита (Италия), Иван Ковачевич (контрабас, Сърбия), Стелиос Тогиас (перкусии, Гърция), Жулиен Шанал (китара, Франция), Даниел Карнбонел (кларнет, Каталония-Испания), Пере Ноласк Туру (цигулка, Каталония) и Fernando Salinas (акордеон, Испания).