0

З аглавието на репортажа в никакъв случай не иска да внуши, че Тимишоара е малко познато място. 

Миналата година този западен румънски град бе Европейска столица на културата и погледите на целия Стар континент бяха насочени натам, затова подобно твърдение не може да бъде вярно. Но е истина, че Тимишоара е сред малко предпочитаните дестинации от българския турист, който тръгва да се наслади на Турция и Гърция, щом му се съберат три-четири почивни дни.

IStock

Регионът на Тимишоара има какво да покаже, а и в някаква степен е свързан с нашата страна, защото в Стар Бешенов, Винга и други селища се намира най-голямата българска историческа диаспора в Румъния, обединена в Съюз на банатските българи. В края на XIX век пък градът е процъфтявал под управлението на банатския българин Карол Телбис, но за него ще споменем по-нататък. В Тимишоара има и почетното консулство на България в Румъния.

Пулс 

Предварително ще кажем, че ден-два не са достатъчни, за да се усети пулсът на този трети по големина град в северната ни съседка. Трябва да имате поне още един ден. Ако сте в Букурещ, може да хванете влак за Тимишоара, който тръгва в 9 вечерта и към 7-8 сутринта е там. Не ви препоръчваме този вариант, макар че ще ви излезе най-евтино и ще проспите пътя, ако сте в спален вагон. С лек автомобил пък ще шофирате около 7 часа и ще се уморите. Най-удобна е връзката със самолет, защото в Тимишоара има голямо международно летище.

IStock

Някои български туроператори организират екскурзии по маршрута Крайова – Тимишоара – Арад – Винга, но краткото време няма да ви позволи да се насладите на красотата на града. А Тимишоара може да задоволи вкуса на всеки турист – на любителя на историята, на парковете, на кафенетата, на разходките сред великолепни сгради. 

Архитектура 

Първото впечатление на туриста, щом стъпи в центъра на Тимишоара, е, че сякаш не се намира в Румъния, а в Австрия. Градът дори е наричан Малката Виена на Балканите. Причините архитектурата да е различна от тази в други части на Румъния са исторически. До края на Първата световна война Тимишоара, която тогава се е наричала Тимишвар, е била в границите на Австро-Унгария, но след Трианонския договор от 4 юни 1920 г. става част от територията на Румъния, към която се присъединява голяма част от историческата област Банат.

Разходка 

Нашата разходка ще започне от Площада на победата (Piata Victoriei), откъдето на 15 декември 1989 г. тръгва революцията срещу диктаторския режим на Николае Чаушеску. Всички сгради наоколо са впечатляващи, но погледът се спира първо на един величествен храм – Православната митрополитска катедрала. Ако не сте чели информация предварително за нея, ще се подведете по интересната смесица от архитектурни стилове и ще си помислите, че това е многовековен храм, който в по-ново време е бил реставриран. Но не е така.

IStock

Строежът на катедралата започва през 1936 г., а освещаването става през 1946 г. в присъствието на крал Михай, който е един от основателите и който все още е в Румъния. По време на Втората световна война шест бомби на германската авиация падат върху катедралата, но избухва само една и това се смята за Божие чудо. Влезте в тази църква, а ако имате възможност да присъствате и на неделната служба, впечатленията ви ще се обогатят. Тук се намира ковчегът с мощите на Йосиф Нови, преместени през 1956 г. от манастира Партош. Можете да разгледате и музея с църковни предмети от различни епохи. 

Градина

Красивата градина в правоъгълния Площад на победата ви примамва да поостанете за малко и да се полюбувате на зеленината. Толкова много млади хора са насядали по пейките сред прекрасните цветни лехи и това няма как да не ви направи впечатление. На другия край на площада, срещу Митрополитската катедрала, е сградата на Операта, наричана още Дворец на културата, тъй като в нея се помещават и други културни институции – Националният театър „Михай Еминеску“, Унгарският държавен театър и Германският държавен театър. Тимишоара е единственият град в Румъния, където работят три държавни театъра на три различни езика. От балкона на Операта по време на революцията на 20 декември 1989 г. Тимишоара е обявен за първия свободен от комунистическия режим град в Румъния.

Уличка 

Туристите много обичат малката уличка Алба Юлия с небе от разтворени разноцветни чадъри. Всичко в центъра на Тимишоара е свързано с история. Богато е архитектурното наследство на този град, в който хиляди сгради са оцелели от миналото и разказват за славната му история. Тук през 1864 г. тръгват първите трамваи в Европа, теглени от коне.

IStock

Тимишоара е първият град в Европа и вторият в света след Ню Йорк с електрическо улично осветление - от 1886 г., когато кмет на града е банатският българин Карол Телбис. Той застава на този пост през 1885 г., когато градът, тогава Тимишвар, е в империята на Хабсбургите. Телбис управлява града с визия и мисъл за бъдещето и го превръща във важен икономически, културен и духовен център. През 1899 г., пак при управлението на банатския българин, тръгва и първият електрически трамвай, а няколко години преди това e започнало павирането на улиците. 

Кула

Това, че Тимишоара бе Европейска столица на културата, също промени града. В центъра се появи 26-метрова зелена кула като вертикална градина от цветя. От последния етаж посетителите можеха да наблюдават отвисоко с панорамен бинокъл. Много средства бяха вложени в преобразяването на града за домакинството му. Дори билетчета за градския транспорт бяха със специално обозначение. 

Непременно посетете Бароковия дворец – впечатляваща с архитектурата и съдържанието си сграда с дълга история. Посетете музейните експозиции. Наблизо е Къщата на Брюк, също интересна в архитектурно отношение сграда от началото на ХХ век. Замъкът Хуниаде пък е най-старата сграда в Тимишоара – от началото на XIV век. Средновековният замък е разрушен в 1849 г. и възстановен върху основите в сегашния си вид през 1856 г. От 1948 г. в сградата се помещава Националният музей на Банат. През социализма музеят е бил наречен „Музеен комплекс на окръг Тимиш“ в опит да се изтрие от паметта името на историческата област Банат. 

Парк 

На любителите на парковете бихме препоръчали централния парк „Антон фон Скудиер“, наречен на името на генерал Скудиер. Паркът се появява през 1880 г. на мястото на военно и гражданско гробище отпреди век. Паркът е близо до Митрополитската катедрала. В него ще се насладите на зеленината и спокойствието в сърцето на Тимишоара.

Тимишоара се гордее, че и в по-ново време някои неща са се случили за първи път в града – през 1996 г. тук се е родило първото дете в Румъния, заченато ин витро, през 2001 г. е направена първата операция на сърце с лазер в Румъния, както и първата трансплантация на костен мозък на дете в Румъния, а през 2003 г. - първата трансплантация на стволови клетки в Румъния и т.н. 

Трудно е в една малка статия да ви разкажем за всички забележителности на невероятно красивия град Тимишоара, но ви препоръчваме да го видите. Ако ви се съберат няколко свободни почивни дни, организирайте се и отидете.