0

- Г-жо Маринова, намираме се в знаменателен миг според стария фолклорен календар, нощта срещу празника Преображение. Защо денят 6 август е наречен така и какви са ритуалите, практикувани от нашите предци?

- Църковният празник Преображение Господне ни напомня чудния начин, по който Бог Отец преобразява Исус Христос, за да докаже на хората, че той действително е Син Божий.

Преображение Господне е християнски религиозен празник, който се чества на 6 август по юлианския календар. Но за да се впише в даден етно-културен контекст, всяка официална религия стъпва върху основата на предишните вярвания на съответния народ, наричани от християнството езичество, и приема част от ритуалите му в приемлив, но и до голяма степен променен вид. На Преображение езическите ритуали на народите, населявали нашите земи, са се свързвали с предела между лятото и есента, с началото на прибирането на реколтата за зимата и приготвянето на зимнината. Самата дума Преображение е напомняне, че времето вече започва да се променя, че дните не са толкова горещи. Денят намалява, нощите стават по-дълги и по-хладни, змиите и гущерите се прибират в леговищата си, лястовиците и щъркелите започват да се събират на ята и да се приготвят да отлетят на юг. Водата в реките и езерата "се обръща", става студена и неподходяща за къпане, но същата тази вода е вълшебна, когато става дума за здраве. Предците ни смятали, че преображенската вода имала силата да „преобрази“ болестта и да я превърне в здраве и затова с настойка от накиснати в преображенска вода сушени плодове или билки в миналото се лекували много болести.

На Преображение в Светата литургия на православните храмове се прибавя молитвено песнопение със старославянското название „Начатки овощей", а в Българската православна църква - „Освещаване на гроздето". Тогава започва и подготовката на есенната сеитба. В Родопите вярват, че Господ “прибрязнувал” - пускал слънчева бразда в небето и така давал знак, че е дошло времето за есенна сеитба.

Гроздето заема особено място и в народната, и в християнската традиция. С бъклица вино се канят сватове и кумове, от него се прави виното за причастие, което символизира Христовата кръв. На Преображение предците ни ставали рано, още преди изгрев и отивали на лозе. Там откъсвали първите чепки грозде, които отнасяли в черквата и след освещаването им ритуално ги раздавали помежду си пред черквата или на пътя. До този ден било забранено да се ядат грозде и къпини. Старите хора разказват, че когато Господ създал гроздето, Дяволът направил къпината. Всеки, който искал да се спаси от изкушенията на Дявола, на Преображение Господне първо трябвало да хапне от божия плод и така да си осигури покой за душата и добро телесно здраве.

- Празникът се пада насред Богородичните пости, какви са изискванията за трапезата?

- Празникът по традиция се отбелязва с тържествен обяд. Въпреки постите на трапезата се поднася рибно ястие. На Преображение започва подготовката за един от най-големите и най-уважаваните празници в нашия календар - Голяма Богородица, който е празник и на пчеларите.

В най-стари времена от Преображение, когато момите отивали, пременени и закичени с китки свежи цветя, до селската чешма или кладенец за вода, ергените ги причаквали отстрани. При чешмата ергените се надпреварвали да крадат момински китки и да напиват момински менци и стомни. Месец по-късно, най-често след Кръстовден, 14 септември, започвали и моминските седенки, когато ухажването набирало сила. Това се случвало до Петковден, когато на мегдана се извивало първото голямо смесено хоро, наричано „сглядно“. На него се хващали всички моми в предбрачна възраст, а момковите родители наблюдавали хорото отстрани, преценявали момите и си избирали снахи. От Кръстовден или от Петковден започвали да се устройват сватбите.

Всъщност според народната астрономия очакването на есента започва още от Еньовден, 24 юни. След това идват Горещниците и Илинден. Тогава е и празникът на свети Панталеймон, който народът ни нарича Пантелей Пътник, защото се е вярвало, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за път на юг.

От Преображение денят започва видимо да намалява и това реално е първият празник на есента. Следващият, който ни напомня за приближаването на този сезон, е на 29 август, Секновение, когато денят и нощта се „отсичат“, стават равни помежду си, а после идва Кръстовден, когато денят и нощта се срещат накръст. На всеки от тези празници храната е постна, а на Секновение дори е забранено да се ядат червени плодове и зеленчуци.

- Доста се шири сега метафизичната мода за писането на желания и проектирането им за изпълнение към Вселената. Има ли правила как да става това на 5 август, тъй като се вярва , че в нощта на Преображение Божиите двери се отварят и желанията се сбъдват?

- Ние, хората, винаги вървим напред с вяра в светлото бъдеще. Често се опитваме и да си помогнем, като изпращаме молби и молитви на Господ, на Силите небесни, на Всемира в моменти, които смятаме за специални. Вярването, че нощите преди големите празници са вълшебни, е дълбоко вкоренено в нашата родова памет. Това важи и за нощта преди Преображение Господне. Още от далечното минало предците ни са вярвали, че през тези нощи небето се отваря, звездите слизат на земята и я омайват, а Господ чува молитвите на праведните хора и дава знак. В нощта преди Преображение този знак е падаща звезда, защото още в далечното минало хората са забелязали нощните звездопади през август. Тогава Земята преминава през метеоритния поток Персеиди, а ние виждаме метеоритите като вълшебни падащи звезди. Пикът на това явление е от 9 до 13 август, като на 13-и звездопадът е най-интензивен.

- A крие ли някакви подводни камъни този наглед невинен диалог на вечно искащия човек с Твореца?

- През тази магическа и вълшебна нощ, когато молим Господ, е добре да внимаваме как и за какво точно Му се молим, какво си пожелаваме, за да не се получи по-късно сценарият: "Аз ли, Господи, криво Ти се молих, или Ти криво ме разбра!" Затова може би е по-добре да използваме формулата: "Господи, моля Те, дари ми Здраве, Благоденствие и Благополучие! Благодаря Ти! Амин!“

- При този род ритуали се гледат и фазите на луната. Бихте ли обяснили защо?

- Тъй като луната е с променливи фази, има значение какво, кога и как предприемаме според нейното положение, а всеки лунен ден е специален. Още в дълбока древност двете светила (заедно със слънцето) са смятани за изключително важни. Древните астролози са прикрепили текстове не само към всеки слънчев, но и към всеки лунен ден.

Всяко живо същество на Земята е подвластно на луната и се влияе от нейното вечно променящо се лице. Първият календар в историята на нашия свят е лунният и той продължава да ни оказва своето влияние. Когато се интересуваме от астрологичната си карта, са важни както положението на Слънцето, така и това на Луната. Слънцето показва не само зодиакалния знак, под който сме родени, но и нашите жизнени сили, а Луната показва емоциите и емоционалните ни нагласи. В радикса има значение не само нейното положение, но и лунният ден, в който сме се родили. Малко хора знаят, че освен 12 слънчеви зодиакални знака има и 16 лунни личности според сезона и фазата на рождената Луна.

- В нумерологичен аспект има ли дни, в които можем да искаме едно или друго нещо за случване, например т. нар портални дати с повтарящи се числа?

- В нумерологията е доста по-различно. Когато става дума за много важни дни, трябва да отчетем календарния период, в който се намираме, да вземем предвид и личните си числа и тези на конкретния период на реализация в живота ни. Тогава такъв ден наистина може да се интерпретира като портал. Но тези портали не са универсални, а за точно определена дейност, като например избиране на дата за стартиране на бизнес или за сватба.

- Доста климатични аномалии се наблюдават това лято - жестоки жеги, внезапни бурии с марсиански скорости на вятъра, дори сняг. Да не би това да има връзка с числото, под което е орисана 2023 г.?

- Числото на 2023 година за целия свят е 7, а конкретно за България - 1. Тук е важно да отчетем елементите. Седем е с елемент вода, и то дълбока, потайна и изпълнена с мощни подводни течения, а единицата е огън, който се стреми да се разгори максимално. Съчетанието е доста мощно и непредвидимо. Може би поради това в климатично отношение годината е толкова нестабилна и противоречива.

- А какво вещае месец август за България в обществено-политически план?

- Проблематиката на месеца ще е преплетена между отношението ни към Големия свят и родната земя. Освен това тя ще е ориентирана и към изискванията за по-разумно разходване на ресурси и финанси, към изискванията за по-добра организация на административните служби. Предписанията към всички за спазване на реда и закона ще бъдат по-строги. Вниманието към здравеопазването и образованието, към качеството на търговията и услугите ще бъде доста изострено. Ще се усети стремеж за благоустройство на населените места. В обществото ще се открои по-ясно и категорично изразено желание за подобряване на условията на живот във всички сфери, в това число в сигурност и правосъдие. Ще има подем на изкуството и културата, спорта и туризма. Изобщо всички сцени, било то музикални, театрални, спортни или политически, ще действат на пълни обороти. Възможно е да има повече бракосъчетания. В негативен план има опасност от проблеми, свързани с натрапването на чужди ценности, от корупция и разхищаване на финанси и ресурси, от проблеми с реда и закона. Възможно е опозицията да започне да обвинява официалната власт в отказ да изпълни дадени обещания.

Ели Маринова e специалист и по етно- религиозни и окултни практики, един от най-популярните нумеролози и кабалисти в България. Изготвя рождени нумерологични карти и прогнози за периодите в живота и за текущите 12 месеца. Наред с това дава гадателски консултации за всякакви проблеми чрез Кабала, карти Таро, астрология и китайската система И-Дзин. Контакти: eli-taro.com , tvoetotaro.com , телефон: 0896 530 106.