0

В сезона на вирусите данните на Националния център по заразни и паразитни болести отчитат ежеседмичен ръст на заболели.

Най-много са те във възрастовата група от 0 до 4 години, следвани от 5-14-годишните. Регистрират се случаи на метапневмовируси, риновируси, аденовируси и др. В повечето случаи те протичат с хрема, температура, главоболие и болки в гърлото, които отшумяват до седем дни. И макар сезонните зарази обичайно да са безобидни, понякога те водят до усложнения. Най-честото е т.нар. отит, който в повечето случаи се получава именно като последствие от инфекции в носоглътката (виж карето). Отитът е сред усложненията и на грипа, който според прогнозите на експертите тази зима ще бъде по-разпространен и ще порази повече хора.

Помощ

Най-уязвими за появата на отит са децата. При по-големите деца, които могат да говорят, ще го разпознаете веднага, защото ще се оплачат от болка в ухото. Тя е особено силна през нощта. Ако отитът засегне бебе, то често плаче по цяла нощ, неспокойно е и посяга към болното ухо. Важно е да знаете, че отитът в действителност е болезнен и детето не се глези. Това състояние изисква внимание и продължително лечение, в повечето случаи 2-3 седмици. Освен болката се наблюдава и повишаване на температурата, като тя може да стигне до 40 градуса. Децата с отит вдигат температура 4-7 дни, като през това време болката се засилва и състоянието се влошава. Важно е да потърсите навреме лекарска помощ, защото в противен случай увеличавате риска от настъпването на спонтанна перфорация на тъпанчето. Отитът може да причини още загуба на апетит, повръщане, диария. Възможно е да има и изтичане на секрет от ушния канал.

Съвети

И макар не винаги да можете да избегнете усложнения и отит, то има някои прости съвети, които е добре да следвате, за да намалите риска. На първо място с падането на температурите трябва да започнете да пазите ушите си от студа. Използвайте ушанки, шапки и качулки, за да намалите риска от инфекции. Здравето на ушите зависи и от хигиената. Почиствайте ги и ги подсушавайте всеки път след баня или плуване. Никога не използвайте остри предмети и не бъркайте навътре с клечки, тъй като това може да увреди ушния канал и да предизвика инфекция. През студените месеци включете в храненето си повече храни, богати на антиоксиданти, витамини и минерали, както и имуностимулатори, които да укрепят защитните сили на организма. Диетата, обогатена с витамин В-12, има доказано положително въздействие върху здравето на слуха. Витамин В-12 се открива в храни като мляко, яйца, черен дроб, червено месо.

Има три вида според причинителя

В зависимост от тежестта отитът може да бъде негноен – катарален, и гноен – супуративен. В зависимост от причинителите пък може да бъде вирусен, бактериален, травматичен. Също така има и отделни форми. Една от най-разпространените е т.нар. остър серозен отит – при него в кухината на средното ухо се събира невъзпалителна течност. Катархус туботимпаникус е началната форма на остър катарален отит, а останалите две форми са особени и по-редки. Около 20% от случаите на остър среден отит се причиняват от вируси. На първо място най-често се изолира респираторен синцитиален вирус, следван от параинфлуенца, риновирус, инфлуенца, ентеро- и аденовируси. В около 65% от случаите инфекцията е смесена. В приблизително 80% от бактериалните инфекции пък се изолират стрептококус пневмоние и хемофилус инфлуенце. Хемофилус инфлуенце е основният причинител на трудно поддаващите се на лечение остри отити.

Увеличават се случаите на антибиотична резистентност

В немалка част от случаите отитът налага антибиотично лечение. Лекарите обаче алармират, че все повече се увеличават случаите на антибиотична резистентност при децата, което значително затруднява справянето с проблема. Добрата новина е, че при около 61% от случаите в детска възраст симптомите намаляват в рамките на 24 часа, а при 75% отзвучават напълно в рамките на 7 дни без антибиотично лечение. Преценката дали и кога да изпише антибиотик обаче трябва да направи медицинско лице. За да се прецени правилното лечение, трябва да бъде направено микробиологичното изследване на течност от средното ухо, взета чрез парацентеза. Това е златен стандарт при определяне на причинители на остро възпаление в средното ухо.