0

И ма един специален ден от годината, в който България започва и се извисява на точно определено място и това е балканският връх Свети Никола (Шипка) . Всяка година на трети март десетки хиляди българи извървяват пътя до върха в знак на преклонение и почит.

Шипка

Пaмeтниĸът "Шипка" e пocтpoeн нa вpъx Свети Никола в Cтapa плaнинa пpeз 1934 г. Toй e c нaдмopcĸa виcoчинa 1326 мeтpa. Дo 1951 гoдинa въpxът нocи имeтo на светеца Cвeти Hиĸoлa, a дo 1977 гoдинa -се казва Cтoлeтoв. Πpeдвид виcoĸaтa нaдмopcĸa виcoчинa, нa ĸoятo e пocтpoeн, дo нeгo вoди aвтoмoбилeн път. Ocвeн c ĸoлa мoжe дa ce изĸaчитe дo нeгo и пo ĸaмeннo cтълбищe.

Връх Свети Никола с паметника "Шипка"

 Връх Свети Никола с паметника "Шипка"
Уикипедия

Cтълбитe, ĸoитo вoдят дo пaмeтниĸa, oбaчe нe ca ниĸaĸ мaлĸo.

Става дума за точно 894 стъпала. Ocнoвният ĸaмъĸ нa пaмeтниĸa e пoлoжeн нa 24 aвгycт 1922 г., a строежът зaвъpшвa пpeз 1930 г. Ha 26 aвгycт 1934 г. пaмeтниĸът e oтĸpит oт цap Бopиc ІІІ.

Тoй пpeдcтaвлявa гoлямa ĸyлa oт дoлoмит c фopмa нa пpeceчeнa пиpaмидa c виcoчинa 31,5 м. Haд вxoдa нa ĸyлaтa cтoи oгpoмeн бpoнзoв лъв c дължинa 8 м и виcoчинa 4 м, a нa дpyгитe cтpaни нa ĸyлaтa ca изпиcaни мecтaтa нa гoлeмитe cpaжeния - Шипĸa, Cтapa Зaгopa, Шeйнoвo.

Ha пpизeмния eтaж нa пaмeтниĸa има гoлям мpaмopeн capĸoфaг, в ĸoйтo ce пaзят чacт oт ĸocтитe нa pycĸи вoини и бългapcĸитe oпълчeнци. Haд нeгo имa oщe 4 eтaжa, нa ĸoитo ca paзпoлoжeни няĸoи ĸoпия нa бългapcĸи бoйни знaмeнa и дpyги peлиĸви. Ha въpxa нa ĸyлaтa ce oтĸpивa пpeĸpacнa пaнopaмa към въpxa Шипĸa и oĸoлнocттa.

Оферти

Смята се, че всеки българин поне веднъж в живота си трябва да изкачи Шипка.

Преди години подобно упражнение беше преди всичко физическо натоварване. В подножието на върха имаше само 2-3 магазинчета, които предлагаха сувенири и, общо взето, това беше всичко.

С днешна дата промяната е значителна. Гостите могат да разчитат на сериозен брой места за почивка, хотели и ресторанти, разположени на разстояние от 500 м до 3.5 км от върха. Става дума предимно за двузвездни хотели и къщи за гости.

Цените варират между 50 и 90 лева на нощувка на човек. Триетажна къща в центъра на едноименното градче пък може да бъде наета срещу 275 лева на нощувка.

Пътешествието няма да е пълно, ако се пропуснат другите забележителности, които се намират в непосредствена близост. Струва си да се види църквата „Рождество Христово”. Тя е част от Шипченския манастир. Църквата е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под № 92.

Църквата Рождество Христово в подножието на върха

 Църквата Рождество Христово в подножието на върха
Уикипедия

В нейните подземия има костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 руски и български воини.

Първоначално целият манастир е руска собственост, но през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България за вечни времена.

Уикипедия

През 1970 г. храм-паметникът е обявен за исторически паметник на културата, а по-късно става част от историческо-архитектурния резерват „Шипка-Бузлуджа“.

Общо около 800 хиляди български и чуждестранни туристи посещават храма всяка година, което го превръща в една от най-популярните забележителности на България. Връх Бузлуджа се намира на север от Шипка.

През 1868 г. на историческия връх се сражава четата на Хаджи Димитър с турските войски. След неравен бой четниците са разбити. Битката е повод за написването на поемата „Хаджи Димитър“ от Христо Ботев.

Дряновският манастир

Дряновският манастир „Св. Архангел Михаил“ е сред най-важните духовни и културни центрове на България. Неведнъж опожаряван до основи, той се възражда като феникс от пепелта с още по-голямо величие. Намира се в красивата карстова долина на река Дряновска, на около 5 км от Дряново.

Дряновският манастир

 Дряновският манастир
Уикипедия

До него са разположени пещерите „Бачо Киро“ и „Андъка“. Манастирът играе ключова роля в подготовката на Априлското въстание. Той е бил главна квартира на Българския централен революционен комитет в Търново. В него са се укривали Васил Левски и Георги Измирлиев, а отрядът на поп Харитон и Бачо Киро превръща светата обител в своя крепост.

Обиталището е разположено в прекрасна живописна местност, която ще ви очарова от пръв поглед. Над величествената му осанка се извива причудливият скален венец на старопланинското плато Стражата. Около вековните му стени ромоли реката. Това е идеалното място за разходка из природата, която да съчетаете с пътуване в миналото на България.

Легенда

На 15 км от Габрово се намира Боженци, което е възрожденско селце с 600-годишна история. Легендата за създаването му ни отвежда в далечната 1393г., когато османците завладяват столицата на Второто българско царство - Търново.

Овдовялата болярка Божана заедно с невръстните си синове тръгнала да търси убежище в планината. Така тя стигнала до красива местност в северните склонове на Балкана и там основала селището Боженци.

С течение на времето синовете на болярката се захванали с търговия и селото процъфтяло. Основната стока била кожа, вълна и пчелен мед.

Боженци

 Боженци
facebook/Bozhentsi

Жителите на Боженци овладели и различни занаяти като ковачество, кожухарство и абаджийство. По тях се запалил и синът на Божана - Рачо Ковача. Един ден той решил да напусне селото и тръгнал да дири късмета си. Спрял се недалеч оттук и основал днешния град Габрово.

Природа

В непосредствена близост, в средния дял на Стара планина се намира биосферният резерват Боатин. Той съществува от 1948 г. за запазване на редки и застрашени животински видове като уралската улулица и пернатоногата кукумявка. Намира се в землището на с. Черни Вит - Тетевенско, северно от връх Тетевенска Баба и се простира от 800 м до около 2000 м надморска височина.

Резерват Боатин

 Резерват Боатин
centralenbalkan.alle.bg

На площ от 1597.2 хектара са съхранени едни от най-впечатляващите на Балканския полуостров букови гори на средна възраст 170-220 години. В непосредствена близост до резервата се намира единственото находище на клек в Средна Стара планина.

Местоположението на резерват Боатин

 Местоположението на резерват Боатин
Уикипедия

Животинският свят е много разнообразен. Тук може да се видят мечки, вълци, лисици, диви котки, белки, златки, благородни елени, сърни и др. Не бива да се пропускат и водопадите като Видимското пръскало.

Видимското пръскало

 Видимското пръскало
Уикипедия

Водопадът e разположен в северната част на биосферния резерват Северен Джендем в Стара планина, край Априлци, Троянско. Обявен е за природна забележителност от 1963 г. и има площ 0,2 хектара.

В царството на скалите, където сурови и непристъпни стени се издигат от всички страни и пълзят към върховете на планината, а дълбоки тесни каньони и шеметни пропасти спират дъха, природата е изваяла чудото Видимско пръскало. Буйна и шумяща вода се спуска от 80 метра височина и буди удивление. Водопадът е вторият най-висок в България след първенеца Райското пръскало.

Антична история

Балканската обиколка може да предложи интересно преживяване за ценителите на античната история. В близост се намират комплекси от тракийски могили, като най-популярната е Голямата Косматка.

Гробницата се състои от коридор (дромос), дълъг 13 м, и три последователни помещения. Първото помещение е правоъгълно и покрито с фалшив свод. Второто помещение е с кръгла форма и с куполен покрив, висок 4.50 м.

 

На входа на това помещение се намира мраморна врата, в която са издялани релефни касети, гвоздеи и два релефни медальона, изобразяващи Хелиос на източното крило и Горгона Медуза на западното. Третото помещение представлява монолитен гранитен саркофаг. В него е издълбана погребалната камера с моделирано каменно легло.