0

И ма нещо неустоимо в тях – тъмнолилавата им лъскава кожа привлича погледа, а вкусът им е неустоим. Стига да нямаш камъни в жлъчката.

В този случай порция пържени патладжани може да предизвика криза. Точно това се случи при мен. Над десет години дори не помислях да вкуся сини домати. Но след като се престраших, наблегнах на зимнината. А те са задължителен елемент в нея. Днес рубриката „Практични съвети“ е посветена на патладжана (тъмнолилав, бял или шарен, какъвто сорт предпочитате). Ето какво можете да направите с него.

Кьопоолу

Продукти:

патладжани - 2 кг

чушки - 3 кг (зелени и червени)

домати – 1/2 кг

чесън - 1 глава

сол - 2 с.л.

захар - 2 ч.л.

олио - 150 мл

оцет - 150 мл

Приготвяне:

Измийте патладжаните и чушките, подсушете ги и ги изпечете в чушкопек, на ламарина или в краен случай във фурната. При последния вариант не забравяйте да ги надупчите (нацепите) предварително с остър нож, за да не избухнат при печенето и да оцапат цялата фурна. Готовите патладжани поставете в съд с капак за 30 минути да поомекнат и след това ги обелете и отцедете. Обелените домати нарежете на кубчета. Смелете чушките и патладжаните в мелачка или блендер. Изсипете всички зеленчуци в дълбок съд и варете двайсетина минути при непрекъснато бъркане. Добавете солта, захарта, оцета и олиото и варете още толкова, бъркайки. В края добавете ситно нарязания или минат през машинка чесън. Изсипете готовото кьопоолу в измити и подсушени буркани (трябват ви около 6 броя). Стерилизирайте 15-20 минути след завирането на водата.

Имамбаялдъ

Продукти:

патладжани - 1 кг

олио – 1 ч. чаша

лук - 300 г

моркови - 400 г

целина - 100 г

чесън - 1 глава

домати - 250 г

сол - 1 ч.л.

черен пипер - 1/2 ч.л.

дафинов лист - 1 листо

магданоз - 1 връзка

Приготвяне:

Патладжаните се нарязват на кръгчета или по дължина, осоляват се и се оставят в наклонена тавичка за час-два (може да го направите предната вечер и да стоят така през нощта). Това впрочем се прави винаги, за да се отцедят от горчивия сок. След това се изпържват в олио и се отцеждат. Има различни варианти на имамбаялдъ, така че ако пърженото ви притеснява, може да направите вашата вкусна разядка и с печени патладжани. Но сега се спираме на този вариант, така че продължаваме с него – в същата мазнина, в която сте приготвили патладжаните, запържете лука, нарязаните на ситни кубчета моркови, целина и чесън. Накрая се добавят нарязаните също на кубчета домати, солта, черният пипер и дафиновият лист. На дъното на всеки буркан се налива малко олио. Патладжаните се редят един върху друг, като помежду им се слага плънка от запържените зеленчуци. Отгоре накъсайте магданоз.

Затворете с капачки и стерилизирайте (времето за това в различните рецепти варира между 20 минути и час). Изчакайте водата да поизстине и извадете бурканите от тенджерата за варене. Може да ги обърнете надолу с капачката до пълното им изстиване.

По грузински

От това количество продукти ще получите 2 половинлитрови буркана патладжани за зимата.

Продукти:

патладжани - 1 кг

сладък пипер (червен) - 400 г

растително масло - 100 г

чесън - 1 глава

люта чушка - 1 бр.

сол на вкус

захар - 1-2 с.л.

оцет 9% - 100 мл

Приготвяне:

Измийте патладжаните, отстранете дръжките и нарежете на средни кубчета. Посоляват се добре и се оставят за 2 часа.

Смелете сладките чушки, чесъна и лютите чушки в мелачка. Налива се оцет и се разбърква.

Изцедете патладжаните от горчивата вода, която са пуснали, и ги запържете в растително масло за 15-20 минути до леко златистокафяво. Изсипете сместа от пипер и чесън в дълбока тенджера, оставете да заври и дръжте още 5 минути. Добавете пържените патладжани.

Посолява се на вкус, добавя се захарта, разбърква се и се вари 10 минути при непрекъснато бъркане. Поставете патладжаните в стерилизирани сухи буркани. Затворете с капачки и веднага увийте още горещите буркани в одеяло. На сутринта, когато са изстинали, развийте и наредете в килера.

По корейски

Продукти:

патладжани - 1 кг

моркови - 250 г

сладък пипер - 250 г

лук - 250 г

люта чушка - 0,5-1 бр.

чесън - 25 г

оцет 9% - 50 мл

захар - 3-4 с.л.

сол, смлян черен пипер - на вкус

кориандър - 1 ч.л.

рафинирано растително масло - 50-70 г (за пържене).

Приготвяне:

Измийте патладжаните, отстранете дръжките. Нарежете ги на ленти или филийки. Посолете ги и оставете да си пуснат горчивия сок за 1 час.

Междувременно настържете морковите с ренде за корейски моркови и ги поставете в тенджера. Налейте вряща вода, за да покрие морковите, след 2-3 минути ги отцедете в гевгир и ги изплакнете със студена вода.

Нарежете лука на тънки полукръгчета, а сладката чушка на ивици. Добавете готовите моркови към лука и чушките, захарта, чесъна, прекаран през преса, поръсете със сол, смлян черен пипер и кориандър. Не прекалявайте със солта! Не забравяйте, че патладжаните също ще бъдат осолени.

Добавете готовите моркови, чесъна, прекаран през преса, поръсете със смлян черен пипер и кориандър.

Изцедете патладжаните, отстранете течността и ги запържете в растително масло, докато омекнат (10-15 минути). Докато са горещи, добавете патладжаните към останалите съставки. Добавете и ситно нарязана люта чушка.

Налейте оцета и разбъркайте добре. При необходимост се посолява. Оставете патладжаните така за 4-5 часа, като разбърквате от време на време.

След това поставете патладжаните в стерилизирани сухи буркани и запечатайте с капачките. Стерилизирайте бурканите във вряща вода за 20 минути. След като ги извадите, обърнете ги и ги увийте добре в одеяло, докато изстинат напълно. Съхранявайте вкусните консервирани патладжани по корейски на хладно място.