0

В секи човек е различен. Едни хора са подредени и всичко вкъщи е под конец. В шкафовете им цари ред, всичко е по цветове и материи. Други пък са разхвърляни. И така им е добре. По-добре се ориентират в хаоса. Всичко това показва персоналните качества на хората и в отношенията им с околните. Обикновено организираните личности са и по-точни и отиват по-рано на срещи. Творческите личности на свой ред са креативни и склонни да се удавят в идеите си. И на целия този фон смяната на сезоните, налагаща прибиране на дебелите дрехи и замяната им с летните одежди, се оказва една от ситуациите, които поставят на изпитание търпението и уменията ни да подреждаме дрехите в гардероба така, че да знаем кое къде се намира. Цялата процедура може да отнеме и по-кратко време, ако е планирано правилно или поне имаме дори и малка представа откъде да започнем. Според специалисти човек носи едва 10-20% от всички дрехи, които притежава, така че останалите само заемат ценно място и спомагат за постигането на безпорядък. В началото купчината дрехи ще има застрашителни размери, но щом ги сортирате и премахнете всичко излишно, подреждането на гардероба ще стане много по-лесно.

1. Подготовка

Преди да пристъпим към подредбата, е добре да се сдобием с кутии, органайзери, закачалки. Ако към момента нямаме такива, може да използваме и кутии за обувки или кошници. За да добием по-добра представа с какво място разполагаме, е нужно да извадим всичко от гардероба. Всички повърхности трябва да са чисти и без прах, преди отново да поставите дрехите обратно.

2. Сортиране

Прегледайте наличните дрехи и аксесоари, ако се налага, облечете ги, за да проверите дали все още са вашият размер. Решете кои артикули никога повече няма да използвате и ги отделете в голям кашон. Ненужните, но добре запазени модели, можете да продадете или подарите, като зарадвате някой друг. Ако не носим една година дадена дреха, трябва да се сбогуваме с нея.

3. Реорганизация

Това е може би и най-трудната част от целия процес – как да сортираме дрехите. Може да бъдат сортирани по категории - ризи, блузи, панталони, дънки, рокли. За по-голяма прилежност може и по цветове, дължина, по съчетания, кои са най-често носени и кои по-рядко. Слагайте нещата, които носиш най-често, в средата. Така, като отвориш гардероба, ще виждаш веднага точно тези дрехи. А другите - официални рокли и костюми, дръжте по краищата и в по-задните редове. Всички чорапки, сгънати на руло, поставете в една от кутиите. Горните обемни дрехи като якетата вакуумирайте в пликове, за да не заемат място, и поставете на дъното на хоризонтални рафтове в гардероба. Палтата най-добре оставете на закачалки. Използвайте комбинирани закачалки, за да спестите място.

4. Аксесоарите

Дамски чанти, раници, шапки, а така също и бижута са неизменна част от всеки гардероб. Поставете ги така, че да не пречат на останалите неща, но в същото време да са пред погледа ви. Най-често носените чанти поставете на предна позиция, а малките сложете отгоре. За да запазите по-добрия вид на чантите за по-дълго, важно е да ги съхранявате правилно, като за тази цел се доверете на тези функционални калъфи. Те са изключително достъпни и издръжливи, като могат да се използват и за съхранение на дрехи и дори за спалните завивки, които досега прибирахте на топка в скрина. Коланите, сгънати на руло, също се събират идеално в кутия от старите ви обувки. Тя е чудесно място и за шалове, ръкавици, вратовръзки. Може да сложите надписи на всяка от кутиите.

5. Обувките

Съхраняването на обувки създава проблеми, но за щастие те могат да бъдат лесно решени. От съществено значение е групирането по сезони и по видове. Шкафът за обувки е класическото решение, което се използва в повечето апартаменти и къщи. Не всеки обаче има възможност да приложи такива. Решението е в закупуването на специални висящи или стоящи органайзери. Също така се уверете, че има добра циркулация на въздуха, т.е. опаковката не трябва да е 100% херметична.