0

М ухите не само са досадни с бръмченето си, но и могат да пренасят опасни болести.

Те са чистачи и полифаги, тоест всеядни. Хранят се с каквото намерят, в това число и с гниеща органична материя. Тези насекоми, меко казано, не са от най-чистите. Преди да кацне в чинията ви, мухата може да е била в кофа за боклук, върху животински изпражнения или отворени рани.

Мухата може да бъде носител на около 65 опасни болести. Сред тях са коремен тиф, Е. coli, холера, дифтерия и антракс. В допълнение мухите носят яйца на паразити като острици, анкилостоми и тении.

Тези бактерии и паразити могат да влязат в човешкото тяло по следния начин: да кажем, че муха е изяла мърша в жегата, влетяла в къщата и поседнала върху плодовете в купата, след което да е повърнала съдържанието на стомаха си или да се е изходила върху храната – звучи точно толкова гадно, колкото е. Също така патогените могат да се предават чрез космите по тялото и краката на насекомото.

Появата на мухи в къщата може да се обясни с две основни причини:

- Продукти, които са били развалени или оставени на открито. Мухите могат да бъдат привлечени от зреещи плодове на масата, разлята безалкохолна напитка или кафе със захар или ароматите на пикник в двора. Тези насекоми имат много силно обоняние, така че бързо се стичат към миризмата на месо и сладкиши.

- Висока влажност и топлина в помещенията. Мухите обичат особено температури от 25 градуса и повече - това е климатът, в който се размножават. Обикновената муха не живее дълго (15-30 дни), но е продуктивна. През това време женските могат да снасят до 500 яйца, а ларвата израства до възрастен за 7-10 дни. Ето защо е важно да се отървете от мухите възможно най-бързо, без да чакате да имат потомство.

Масла

Как да се отървете от мухите с помощта на традиционни методи?

Тъй като мухите са чувствителни към миризми, те могат да бъдат отблъснати с етерични масла. Насекомите не харесват ароматите на босилек, карамфил, мента, евкалипт, канела. Можете да смесите 15-20 капки масло и 100 мл вода в бутилка със спрей и да напръскате получената смес на закрито. Първо трябва да отворите прозорците обаче, така че мухите да имат път за бягство.

Растения

Този народен метод за премахване на мухите е свързан и с неприязънта им към миризмите на определени растения: розмарин, градински чай, невен, маточина, хризантема. Могат да се засадят у дома в саксии или в земята на двора.

Друг вариант е да държите месоядни растения в дома си като австралийска съсънка или венерина мухоловка. Те са безопасни за хора и домашни любимци, но насекомите, попадащи в „лапите“ на зелените хищници, ще умрат от токсичния им сок.

Капан

Мухите обичат миризмата на ябълки и оцет. Можете да направите капан за тях, като смесите една чаена лъжичка ябълков оцет със същото количество натурален течен сапун в купа. Мухите ще бъдат привлечени от аромата, ще кацнат върху течността и ще затънат в нея.

Ако традиционните методи за борба с мухите не са достатъчни, на помощ ще дойдат по-радикални решения. Те включват различни залепващи структури (например ленти) и мухобойки.

Залепващите ленти могат да имат фин аромат, който привлича насекоми, а лепилото държи мухите прикрепени към хартията. Такива ленти са подходящи както за дома, така и за градината, те могат лесно да бъдат прикрепени към полилей или в отвори за прозорци и врати.

Можете да използвате и традиционната мухобойка, въпреки че не е много хигиенично: след като я използвате, ще трябва да измиете както самата мухобойка, така и повърхността, върху която е бил удрян вредителят, за да премахнете остатъците от насекоми. Друг вариант е електрическа петарда. Устройството, подобно на ракета за бадминтон, пържи насекомото, щом го докосне. В същото време не размазва мухите по повърхностите.

Може да използвате и светлинни капани. Те представляват устройство с ултравиолетови, LED или флуоресцентни лампи. Такива устройства обикновено отблъскват не само мухи, но и други насекоми като комари.

Същият тип средства за борба с насекомите включва фумигатори - малки устройства с нагревателен елемент. В устройството се поставя чиния, таблетка или контейнер с течност, съдържаща инсектициди – вещества, които са смъртоносни за насекомите. Фумигаторът работи от електрически контакт: при нагряване инсектицидите се изпаряват и убиват или отблъскват насекомите.

Основното предимство на фумигаторите е лекотата на използване. Устройства, съдържащи пиретрини - естествено срещащи се съединения с инсектицидни свойства - или синтетични такива. Фумигатор с химически инсектицид може да работи само в празна стая и не повече от 3 часа.

Химикали

Това също не е за пренебрегване - примамките са смес от нещо вкусно за мухи с инсектициди. Насекомите летят до миризмата на храна и ядат доза отрова заедно с нея. Такива примамки се предлагат в различни форми: течни, сухи и гранулирани.

Недостатъкът им е, че те могат да бъдат опасни за деца и домашни любимци, така че тези продукти трябва да се държат далеч от техния обсег. Прочетете внимателно инструкциите: трябва да пише колко вреден или безвреден е избраният инсектицид. Обикновено се препоръчва стръвта да се постави в специален контейнер и да се отстрани от членовете на домакинството. След употреба съдът, в който е поставена примамката, не може да се използва за битови нужди.

За борба с мухите можете да използвате и специални аерозоли с инсектициди. Те съдържат висока концентрация на активни вещества, но повечето от тези лекарства са нискотоксични. Например течни продукти с ламбда-цихалотрин, имидаклоприд, тиометоксам, ако се спазват предпазните мерки и се използват стриктно според инструкциите, няма да навредят на деца и домашни любимци. Въпреки това по време на пръскането се препоръчва да се отстранят членовете на домакинството и домашните любимци от домовете им.

Има и лекарства с дълготраен ефект. Разтворът се напръсква върху повърхностите в апартамента и образува невидим филм върху тях – ефектът продължава до 4 месеца.

Професионалисти

Ако всичко е наред с чистотата на къщата, но мухите все още не изчезват, те могат да гнездят на труднодостъпни места. В този случай професионалистите ще ви помогнат да се отървете от насекомите.

Сред другите методи унищожителите използват генератор на студена мъгла: мъгла с химическо вещество прониква във всички пукнатини и унищожава мухите. По време на тази процедура членовете на семейството ще бъдат помолени да напуснат апартамента. Специалист ще обработи помещението и ще можете да се върнете в дома си след около 2-3 часа.

След като се върнете, трябва да проветрите фумигираните зони и в зависимост от продукта, използван за третиране, може да се наложи да избършете откритите повърхности - трябва да консултирате това с унищожителя предварително.

Как да спрете появата на мухи във вашия апартамент или къща? Следвайте прости правила:

- Почиствайте редовно. Бързото изхвърляне на боклука и поддържането му чисто са най-ефективните начини да предпазите дома си от мухи.

- Закачете мрежи против комари на прозорците и вратите. Мухите могат да навлязат в закрити помещения през отворени вентилационни отвори, тавани, тръби и дупки в пода. Те могат също да бъдат покрити със защитни мрежи или запечатани с пяна.

- Отървете се от стоящата вода. Край кофата с мопа, която държите за повторна употреба, се размножават много видове мухи. В частна къща и селска къща редовно изпразвайте помийната яма и почиствайте улуците в апартамента, уверете се, че каналите във ваната и мивките не са запушени.

- В двора отстранете от земята всички плодове, които са паднали от дърветата. Гниенето им привлича мухи.

- Поддържайте боклукчийската кофа чиста. По-добре е да затворите чувалите за боклук и да покриете кофите за боклук с капак.

* Автор: Цвета Дилова