0

Д ори и най-качествените маратонки могат да се превърнат в грозни галоши, ако не ги поддържате правилно.

Независимо дали става въпрос за летни фестивали, офроуд екскурзии, пътувания до плажа или лошо време, което ви застига ненадейно и налага да газите в локви и кал. Всички искаме да запазим любимия си и удобен чифт обувки в перфектно състояние възможно най-дълго, но колкото по-често ги носите, толкова по-податливи са на гънки, дупки и градски прах. Ето някои препоръки как да запазите маратонките чисти и свежи.

Правило 1. Използвайте специална четка

Винаги започвайте почистването, като използвате четка с мек косъм по цялата повърхност на обувката. Това ще премахне горния слой мръсотия и прах, които иначе биха проникнали по-дълбоко в материала и биха затруднили по-нататъшното почистване. Уверете се, че използвате правилната четка за вашия тип обувки. За повърхности от велур, трико, кожа или мрежа ще ви трябват различни видове четки.

Правило 2: Бършете ги с микрофибърна кърпа

Вашите маратонки заслужават повече от обикновена кърпа за почистване. Не пестете продукти за специална грижа. Използването на микрофибърна кърпа ще направи всичко различно, когато става въпрос за втората стъпка от почистването на петната. Микрофибърът перфектно абсорбира влагата и, което е важно, не оставя ивици или мъх върху велурените обувки по време на процеса на почистване. Няколко капки подходящ почистващ препарат и салфетка ще върнат жизнеността на обувките ви и ще ги накарат да заблестят като нови.

Правило 3: Обработете с водоотблъскващ спрей

Действайте бързо и не позволявайте да се натрупа мръсотия. Почистването на вашите маратонки след всяко излизане е умен ход, ако искате да удължите живота им в гардероба си. Натрупването на мръсотия и прах само усложнява почистването и съкращава живота на обувките, изработени от всякакви материали. Ако извън града изоставите гумените ботуши в полза на маратонките, вземете със себе си почистващ разтвор, който не е необходимо да се изплаква с вода; първо третирайте чифта със защитен спрей срещу влага. Ако ви хване дъжд и маратонките ви се намокрят, не бива да ги слагате на радиатора или в сушилнята. По-добре ги напълнете с вестници, за да поемат излишната влага и ги оставете да изсъхнат на стайна температура.

Правило 4. Не ги перете в пералнята

Производителите на маратонки, изработени от естествени материали, категорично не препоръчват този вид грижа за своите продукти, но за моделите, изработени от изкуствени материали, това е допустимо. Отстранете връзките, стелки, камъчета от подметката, използвайте торбичка за пране и не сушете обувките в сушилня или, както вече казахме, на радиатора.

Правило 5. Съхранявайте ги правилно

Съхраняването на вашите маратонки също влияе върху продължителността на живота им. Преди да ги приберете до следващия сезон, уверете се, че обувките ви са сухи, чисти и с връзки. Можете да добавите освежители към всеки чифт, да ги увиете в тишу хартия без киселина и да поставите стари вестници вътре, за да предотвратите гънки. Изхвърлихте ли оригиналните кутии? Изберете подходящи опции на пазарите, за да защитите обувките си от прах и външни влияния.

Правило 6. Редувайте с други обувки

Колкото и да обичате новия си чифт маратонки, те ще бъдат по-лесни за поддръжка и ще издържат по-дълго, ако ги редувате с други маратонки. Това важи особено за белите модели, които, въпреки че отдавна са се превърнали в основа на гардероба, остават най-непрактичните. Дори след няколко излизания в маратонките се образува влага, която може да доведе до неприятна миризма и ускорено износване на материалите

Правило 7. Сменете връзките

Ако вашите маратонки вече са износени, замяната на връзките с нови, по-ярки или шарени, може да ги накара да изглеждат значително по-свежи. Цветните връзки ще създадат стилен контраст с основния цвят на обувките. За розови маратонки - изберете жълти или оранжеви връзки, за зелени - сиви.