0

Д нес в рубриката ми искам да ви представя една много успяла майка и лекар - д-р Мария Савова. Способността да дариш лъч и светлина в очите на незрящо животно е не само талант и професия, това е и акт на доброта.

Специалист

Д-р Савова е завършила ветеринарна медицина в ЛТУ, а след това се насочва към офталмологията, водена от любовта към професията и с ясното съзнание, че в България, а и на Балканите почти няма ветеринарни офталмолози. Специализира в Англия, Люксембург, Италия. Превръща се в един от най-тесните специалисти в областта. За времето, в което работи, успява да даде светлина в очите на хиляди животни.

Тя е първата, която успява да оперира мечка от парка в Белица поради разместена леща и слепота. Операцията минава успешно при 37-годишната мечка Виолета. Благодарение на операцията на д-р Савова Виолета е спасена от евтаназия. С днешна дата тя успешно прави присадки на роговицата от амнионови клетки при рани, язви и травми на роговицата, с почти 100% успеваемост, подмяна на лещи, пластики на клепачи, Cherry eye и всички видове интервенции в областта на очите. По нейни думи офталмологията е една магия, а окото е орган с неподозирани възможности за възстановяване.

Потенциал

Нека разясним какво представлява роговичната присадка. Тя представлява една биологична мембрана, която се присажда върху роговицата с цел възстановяване и реструктуриране, ако тя е повредена. Характеристиките на амниотичната мембрана, включително ниска антигенност, голям антимикробен потенциал, насърчаване на епителизацията, инхибиране на фиброзата, относителна лекота на производство и съхранение, както и ниската цена, доведоха до многобройни медицински специалности да използват тази присадка като адювантна терапия.

През последните години се разви голям интерес в областта на ветеринарната офталмология, тъй като свойствата на амниотичната мембрана правят тази тъкан идеална присадка за възстановяване на дефекти в очната повърхност. „Очните заболявания при кучета, котки, зайци и коне са успешно лекувани с присадки на амниотична мембрана, както хомоложни, така и хетероложни и получени от плацентата на различни видове (кучешки, свински, конски). Изключително важно е да се отбележи и това, че тази мембрана намалява остатъчния белег след възстановяване на роговицата“, споделя д-р Савова и допълва: „Освен това, когато се работи с такъв фин орган като окото, е важно да се отбележи и това, че тази мембрана съдържа противовъзпалителни протеини и протеазни инхибитори и така подсигурява антибактерилна защита на окото и предпазва от вторична инфекция след интервенцията.

Мембраната се зашива или залепя върху роговидния дефект/рана и за около 20 дни напълно се резорбира, като дава почти 100% успех на терапията“.

Операции

Относно смяната на лещите на очите д-р Савова съветва стопаните да водят животните си на специалист офталмолог, когато стопаните забележат помътняване/непрозрачност на лещите на очите, ограничаващи дейностите, свързани със зрението. Понякога дефицитът на зрение започва при настъпване на нощта, когато има намалена светлина. При прегледа се установява каква е степента на засягане на лещата и се проверява състоянието на ретината, преди да се пристъпи към операция. Понякога има травматично откъсване на лещата от нейните връзки и се получава луксация на лещата.

*Автор: Д-р Евгени Евтимов