0

Н АСА всеки ден дава на любознателните огромна информация от всякакъв вид и показва красотите на Вселената и небесата над нашата планета. Много често обаче тези красоти разкриват ужасни истории за космически драми, свързвани със смърт на звездни системи, но и с раждането на нови светове. А въображението на астрономите дава странни понякога имена на далечните обекти.

ЩРАК! НАСА снима чудните светове на Космоса (СНИМКИ)

ЩРАК! НАСА снима чудните светове на Космоса (ГАЛЕРИЯ)

ЩРАК! НАСА снима чудните светове на Космоса (ГАЛЕРИЯ)

ЩРАК! НАСА снима Космоса

ЩРАК! НАСА снима Космоса и Земята

Пингвин

NASA, ESA, CSA, STScI; Повторна обработка на Hubble и Raul Villaverde

Този космически пингвин всъщност са две галактики, които активно си взаимодействат. Смята се, че „само“ преди няколкостотин милиона години горната NGC 2936 вероятно е била нормална спираловидна галактика. След това се приближава до масивната елиптична галактика NGC 2937 отдолу и двете се обединяват. Заедно са известни като Arp 142. Когато масивни галактики преминават близо една до друга, газът обикновено се кондензира и се образуват нови звезди - носът на пингвина.

Седеф над Швеция

Goran Strand

Полярни стратосферни облаци са забелязани над Йостерзунд, Швеция. Те са известни и като седефени и се образуват от малки водни капчици с почти еднакъв размер. Когато слънцето ги огрява, може да ги оцвети в цялата палитра.

Попова лъжичка

Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; Обработка: Harshwardhan Pathak

Галактиката Arp 188 учените са оприличили на попова лъжичка и се опитват да обяснят защо има така издължена опашка. Намира се на около 280 000 светлинни години в северното съзвездие Дракон. Хипотеза гласи, че по-компактна галактика натрапник е преминала пред, но не през Arp 188 и така е изтеглила опашката. Въпросната галактика натрапник се вижда отзад и е на около 300 000 светлинни години. Смята се, че опашката с времето ще се превърне в звездни купове или в отделни малки сателитни галактики.

Междузвездни войни

Makrem Larnaout

Тази уникална снимка показва небето и нашата галактика Млечен път над Тунис в „Чифлика на Ларс“, където са снимани моменти от легендарната поредица „Междузвездни войни“. Заснета е падаща звезда от метеоритния поток Персеиди, чийто пик наскоро предстои - между 17 и 24 август.

Преувеличение

NASA, Lunar Orbiter Laser Altimeter; ОБРАБОТКА: Ildar Ibatullin

Наслагването на няколко различни изображения на земния спътник показва в преувеличен размер кратерите и други геологични особености на Луната за по-доброто им разбиране от учените. Дигиталните подобрения подчертават лунните планини и показват по-ясно кратерите, които илюстрират огромната бомбардировка, през която е преминала Луната през своята 4,6 млрд. г. история. Тъмните зони имат по-малко кратери и някога са били морета от разтопена лава. Тук синият нюанс показва регион, който е богат на желязо, докато оранжевият показва алуминий.

Буря

Laura Rowe (С използвано от НАСА разрешение)

Изследователи на торнадо са заснели уникално изображение на облак преди унищожителна буря. Наситените цветове в долната част идват от лъчите на залеза, докато светлите отгоре са отражение на все още светещото с пълен блясък Слънце.

Дим

Mark Hanson & Martin Pugh, Обсерватория El Sauce

Кълбета и дим с размерите на една светлинна година се носят из Вселената на разстояние около 1300 светлинни години от нас в южните съзвездия Кърма и Корабни платна. Смята се, че избухването на свръхнова е разпръснало по този начин космическата материя, но в крайна сметка от нея ли трябвало да се образуват звезди и други по-малки обекти.

Комета

Petr Horálek/Институт по физика в Опава

Кометата Олберс е заснета над замъка Кунетице в Чехия. Тя прелита около Земята веднъж на 70 години, следващото й идване ще е през 2094 г. Сега се връща във външната Слънчева система и пътува към Облака на Оорт, откъдето отново ще лети към нашата планета.

Тризнаци

Andy Ermolli

Три ярки мъглявини се побират в претъпкания със звезди център на Млечния път. Виждат се в съзвездие Стрелец. Голямата M8 е известна още и като мъглявината Лагуна. Долу вляво от нея се вижда ярката мъглявина M20, известна и като Трифида. А най-слабо ярката вдясно е NGC 6559.

Фойерверки

Roberto Marinoni

Спираловидната галактика NGC 6946, известна и като Фойерверки, се намира фронтално срещу Млечния път и е „само“ на 20 млн. светлинни години разстояние. Тя е скрита зад воал от прах и звезди в съзвездие Цефей. В центъра е пълно със стари звезди, а навън има млади сини звездни купове и червеникави звездообразуващи региони по рехавите, фрагментирани спирални ръкави. NGC 6946 е богата на газ и прах, показвайки висока степен на раждане и смърт на звезди.