0

Н а 23 юли от Запада у нас пробива един празник – Световния ден на бабата. Често на него деца и внуци вече подаряват на своите възрастни роднини различни технологични джаджи. А така се развенчава и един мит, че хората в напреднала възраст не могат да боравят с модерни електронни устройства. В следващите редове ви предлагаме някои хай-тек продукти, подходящи и полезни за възрастни хора.

Комуникации

Смартфонът отдавна не е запазена територия само за младите. Подходящи за пенсионери са онези с по-елементарни функции и по-здрави, като спряната от производство „Галакси Джей 5“ (Galaxy J5) серия на „Самсунг“ (Samsung). Не че бабите няма да се справят и с по-новите телефони (като Samsung S22), но с цената си от 1500 лева и нагоре, те влизат в графата „лукс“. Доста по-изгодни предложения има в евтиния клас около 250 лева, а брандове, които го доставят, също не липсват - като „Моторола“ (Motorola), „Риълми“ (Realme), Редми (Redmi), „Нокия“ (Nokia), и „Самсунг“ (Samsung). Например Samsung Galaxy A02s има елегантен дизайнът с леко оребрен гръб срещу изпускане в комбинация с прилична бързина при работа. Телефонът се отличава и с голям четим 6,5-инчов екран.

Снимки

Устройството има цели 3 камери на гърба, като е способно да прави идеални снимки на внуците. Батерията също е на ниво, като предлага капацитет от цели 5 000 милиамперчаса (mAh), което е гаранция за ползване до 2 дни, че и повече. С голяма батерия (5050 mAh) може да се похвали и „Нокия Джи10“ (Nokia G10). Въпреки скромния си наглед хардуер апаратът лети, изпълнявайки мигновено всяка команда. Това се постига благодарение на бързия процесор, но и на последната версия операционна система „Андроид 11“. Е, ще ви трябва малко време да свикнете с нея, особено ако сега сменяте апарата си след 2-3-годишно чакане. Идеята й е да изпълнява същите команди с по-малко натискане по екрана. Почти идентично усещане и функции на още по-ниска цена предлага и Realme C11.

Хигиена

Чистенето коства доста усилия на младите, а какво остава за хора над 60 години. В това отношение може да помогне някой от многобройните модели робопрахосмукачки. Болшинството от тях имат екстри, които заместват не само метлата, но и мопа. В сравнение с умните прахосмукачки от преди години днешните са доста по-автономни и кръстосват не само прави офис помещения, но и килери, холове и кухни. По правило най-добрите чистачи са и най-скъпите, като цената им минава вече 2000 лева. Но и при по-евтините (около 400-500 лв.) може да се открият талантливи роботи. Един от тях е „Шаоми Роборок Е5“ (Xiaomi Roborock E5). Той използва и вода, но не оставя следи. Има си дигитално око, в комбинация с жироскопи и прави вътрешно картографиране. Така машинката знае къде е била и какво е останало за почистване. Дори да й свърши батерията се презарежда сама и се връща на терена да довърши работата.

Четири лапи

„Ай Робот Рубма 605“ (iRobot Roomba 605) няма много от екстрите на по-скъпите си колеги, но също се справя не лошо, особено при наличие на косми от домашни любимци. Потребители споделят, че трябва да се пуска от помещение в помещение, а не да се разчита, че сам ще обиколи жилището, без да оставя зони с прах. Препоръчва се за жилища до 100 кв. м. Прахосмукачката „Ровента Експлорър Серия 45“ (Rowenta X-plorer Serie 45) също лъска до блясък. При наличие на стълби в дома ви няма риск да падне, тъй като ги засича с инфрачервени сензори. Голямата й батерия осигурява 150 минути време за чистене. Уредът може и да мие пода с вода, стига да не сте с дюшеме или паркет.

Сигурност

Персоналната аларма е една доста полезна джаджа и излиза между 20 и 40 лв. Голяма колкото ключодържател, с натискане на един бутон тя активира звукова сигнализация, достигаща до 140 децибела. По този начин сигналът ви за помощ може да се чуе в радиус от поне 150 метра. Устройството се препоръчва при случаи на спешност, за отблъскване на крадци и при всяка форсмажорна ситуация, предполагаща риск за здравето и живота.

Пак в сферата на сигурността на възрастните хора се нарежда и следващият продукт – звънец с видеокамера. С него освен да видите човека пред вратата ви, може и да проведете разговор през вграден интерком. Така може да не отваряте вратата и да прескочите капана от развалячки на магии, апаши или досадни комшийки.

Умни гривни следят здравето

Ако някой има нужда от фитнес джаджа, следяща биометричните показатели, това са именно възрастните хора. Подходящи в случая са умните гривни, които имат доста от здравните функции на смарт часовниците, но на много по-ниска цена. В повечето случаи се изисква само да се изтегли приложение на смартфона.

Умната гривна „Ми Банд Смарт 6“ (Mi Band Smart 6) предлага цял чувал екстри при средна цена от около 70 лева. Джаджата не само следи стъпките, сърдечната честота, но предлага и пулсов оксиметър за проследяване на насищането на кръвта с кислород. Това би било полезно при доста хронични респираторни или сърдечни проблеми.

„Онър Банд 5“ (Honor Band 5) е модел на около две-три години, но си остава една от евтините и качествени джаджи в класа, с които човек може да се обзаведе в наши дни. Също предоставя впечатляващ набор от функции за мониторинг в ежедневието и здравето. Една от най-полезните функции на азиатеца е проследяването на съня.