0

Г орещата африканска вълна отново е факт и това е истинско изпитание за хронично болните, децата и възрастните хора. Те са най-уязвими в жегите. Затова трябва да сме много предпазливи, колкото и организмът ни да има защитни механизми. Трябва обаче да сме наясно каква е разликата между слънчев и топлинен удар, за да знаем как да действаме в такива ситуации.

Слънчевият удар настъпва след пряко нагряване на главата от слънчевите лъчи, при което кръвоносните съдове на мозъка се разширяват. Тогава започваме да изпитваме главоболие, гадене, повръщане, а в по-тежките случаи халюцинации и нарушения в съзнанието.

При топлинния удар, за разлика от слънчевия, не е необходимо да е налице пряко действие на слънчевите лъчи върху главата. Основният фактор в този случай е високата температура, която въздейства върху целия организъм. Отделянето на пот се прекратява, а кожата става зачервена, суха и топла, дишането се учестява. Най-голям риск от топлинен удар има при продължителен престой в затворени, непроветрени, влажни и горещи помещения.

Симптоми

Признаците, по които може да се разпознае топлинният удар, са: изтощение, което е най-показателният първи признак, както и крампи, припадък, главоболие, чувствителност към светлината, замаяност, гадене и повръщане, зачервяване на кожата, учестен пулс и дишане. Особено показателна е липсата на потене въпреки високата температура на тялото и околната среда. По това, че топлината е засегнала някого във висока степен, може да се ориентираме и по нехарактерните за човека прояви в поведението - липса на ориентация, нетипична обърканост или залитания.

Риск

Фактът, че системата за терморегулация при децата е незряла, ги прави изключително уязвими на излагането на слънце и високи температури. Другата основна рискова група са възрастните над 60 години, тъй като при тях общото количество вода в тялото е намалено. С повишено внимание е необходимо да се отнасят и хората със сърдечно-съдови или други хронични заболявания, както и тези със затлъстяване.

За да избегнем прегряването, е добре да не излизаме в часовете между 11:00 и 14:00 часа.

Мерки

Първата стъпка, която трябва да предприемем, е да преместим пострадалия на хладно, сенчесто и проветриво място. Добър ефект има обвиването му със студени мокри кърпи или поставянето на лед под мишниците, около слабините и врата, но не директно върху главата. Ако човекът е в съзнание, трябва да приема, но на малки глътки хладки, подсладени течности. В случай, че пострадалият е в безсъзнание или има промени в съзнанието, не може да поглъща или задържа течности или не можем да свалим телесната му температура под 38.5 - 39 градуса, задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

Трябва да се има предвид и че приемът на някои лекарства нарушава способността на тялото да се справя с високата температура. Такива са антихистамини, диуретици, транквилизанти, антиконвулсанти, медикаменти за сърце и срещу високо кръвно налягане като бета блокери и вазоконстриктори, антидепресанти и невролептици.

Съвети

Засегнатият трябва да се пренесе на добре проветрено и хладно (сенчесто) място.

Необходимо е да се разкопчае облеклото му и се отстранят излишните дрехи.

Добре е да се напръска обилно кожата му с вода и се създаде движение на въздуха - може да се постави вентилатор или да се използва някаква хартия като ветрило.

Препоръчително е да се поставят студени компреси (с лед) на подмишниците, ставите и гърба. Тези области са богати на кръвоносни съдове, разположени близко до кожата, което може да допринесе за бързото охлаждане на организма.

Допустимо е засегнатият да се облее с душ или постави във вана с хладка вода.

Правила

Да се подобри циркулацията на въздуха на мястото, където сме

За предпочитане е да се носи широко облекло в светли цветове и широкопола шапка.

Трябва да се приема допълнително количество течности, за да се избегне обезводняване на организма - най-малкото по 8 водни чаши на ден.

За да се поддържа електролитният баланс и се възстановят загубите на сол, е подходящо част от течностите за деня да съдържат такава.

Желателно е да избягвате физическа работа и спорт при топло време. Препоръката е да се приема поне 700 мл течности два часа преди съответната дейност, още толкова непосредствено преди занятието и на всеки 20 минути в активно движение, дори и да не се изпитва жажда.