0

С елцето Градешница се намира в Северозападна България, близо до гр. Криводол. Там през 1969 г врачанският археолог Богдан Николов открива първата писменост в света. Това се случва при разкопки на селище от каменно-медната епоха от 5000 г. пр. Хр. Именно там ученият се натъква на вдлъбната плочка или плосък съд с правоъгълна основа.

Знаците

От вдлъбнатата страна са издълбани символи, организирани в редици, а от другата има стилизирано изображение на човешка фигура в молитвена поза, заобиколена от орнаменти. На същото място е открит и глинен модел на храм, покрит със знаци, една красива фигурка – предполага се на богиня, също цялата изписана със знаци.

Но оказва се, че уникалният артефакт не е изолирано явление. В началото на века при врачанското село Оходен археологът Георги Ганецовски открива раннонеолитен некропол и останки от култова постройка, която вероятно е представлявала храм на слънцето. Един от артефактите се откроява сред всички останали – дъно от глинен съд с врязан знак на него. Той се датира дори с 1000 по-рано от този, намерен в Градешница.

Глина

Днес учените, включително и чуждестранните, са категорични, че в българските земи е съществувал най-старият опит за предаване на конкретна информация чрез знаци, по-стар дори от египетските йероглифи. Българският езиковед акад. Владимир Георгиев, който е изучавал тези знаци, уверено ги нарече „писменост”.

Около разчитането на древния шифър възникват най-различни хипотези. Според самия Георги Ганецовски става въпрос за молитва, отправена със защитна цел, свързана със земеделието и реколтата.

Лунен цикъл

Академик Васил Николов, експерт в областта на праисторията, има друга версия за характера на знаците. Според него, ако стилизираната човешка фигура, изрисувана на гърба на плочката, застане с главата нагоре, плочката трябва да се гледа в хоризонтално положение. В този случай знаците от лицевата страна трябва да се четат в колони, а не в редици. Той смята, че символите представляват схематичен модел на лунния цикъл: на четирите фази на цикъла съответстват четирите колони от знаци.

Стефан Гайд

През годините се появиха и любители изследователи, които също направиха опит за разчитане. Николай Панайотов от Варна обяви, че това е най-ранната еврейска писменост, молба към най-старото еврейско божество - Ел. Д-р Стефан Гайдарски, работещ в Америка, и известен като Стефан Гайд, пък се опита да докаже, че архаичните йероглифи в Египет са модификация на нашите знаци от Градешница и са създадени две хиляди години по-късно. Гайд смята, че плочката представлява завет, сключен с тракийското божество, подобен на този, който богът на евреите сключва с пророк Моисей. Глиненият макет на храм от Градешница е може би първият в света. Гайд го определя като кивота на Орфеевия завет. Повечето български археолози и историци обаче отхвърлят този прочит.

Според едни хипотези глобално затопляне в комбинация с преселение на конни народи от Изток е довело до залеза на Дунавската цивилизация.