0

В исши училища разкриват нови специалности, за да отговорят на нуждите на пазара на труда и да станат по-атрактивни и притегателни за бъдещите си студенти. По този начин те дават възможност за по-добра реализация на младите. Също така въвеждат и дуална форма, за да може, докато са студентите са на скамейката, и да практикуват.

Специалности

Най-желаният икономически университет в София – УНСС, предлага нови бакалавърски програми за новата академична година 2024/2025. “Европейска интеграция и дипломация” ще се изучава в редовна форма на обучение, а “Бизнес администрация”, “Публична администрация” и “Регионално развитие” - и в желаната от много кандидат-студенти дистанционна форма на обучение. “Бизнес администрация” се предлага за първи път и с преподаване на английски език.

Кандидат-студентите могат да избират от 53 бакалавърски специалности и магистърската специалност “Право” след средно образование.


Четири нови специалности пък въвежда бургаският университет "Проф д-р Асен Златаров". Това са "Интелигентни транспортни системи" - бакалавър, "Смарт ситис","Интелигентно производство на електроенергия" и "Интелигентни системи за дома, офиса и медицината" - магистър.

Те се реализират по линия на европейския проект “Модернизация на висшите училища” съвместно с още три технически висши училища в страната - Технически университет – Варна, Технически университет – София, Технически университет – Габрово.

Филиал

Тракийският университет в Стара Загора разкрива ново структурно звено - Факултет по дигитални и зелени технологии. В него ще се изучават специалностите: „Софтуерно инженерство“; „Водородни инженери“; „Авиоинженери – наземни и бордови“; „Кибер сигурност“ и „Агротроника“.

Ректорът проф. Добри Ярков обясни, че бъдещата промяна е свързана с предстоящите изменения в областите Стара Загора, Кюстендил, Перник, които са прицелни за трансформацията на целия икономически модел в България. По думите му те обучават кадрите на бъдещето.

В края на миналата година Висшето училище сключи договор с Европейската комисия и вече са координатор на проекта „Захир“ – това ще е първата водородна долина в България от пет в Европа. Също така имат и положителен резултат от подаден проект за Център за върхови постижения в областта на водорода към Европейската комисия.