Е то за спазващите постите, а и не само за тях, няколко здравословни предложения за хапване и пийване, предимно с попско-манастирски характер. Като в някои от рецептите има и подобрения за осъвременяване. Забелязани се в gotvach.bg.
Попска яхния
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 1/2 глава целина
- 200 г лук арпаджик
- 100 г маслини, без костилки
- 200 г гъби
- 1 к.ч. ориз
- 3 средно големи картофа
- 2-3 домата
- 1/2 ч.ч. олио
- 1/2 ч.ч. вино
- магданоз
- черен пипер на зърна
- сол
Начин на приготвяне:
В мазнината се задушават лук, моркови, целина. Прибавят се арпаджикът, маслините, гъбите, черен пипер на зърна, сол и се залива с виното. Добавя се малко вода. Оставя се да се вари на тих огън до омекване на зеленчука. Прибавят се картофите на кубчета и оризът. Добавя се и вода да покрие ястието. Вари се така за около 15 минути. Добявят се и доматите и се разбърква. Може и да се запече във фурна до зачервяване. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.
Джинджифилов чай за болно гърло
Необходими продукти:
- тънко парченце от корен джинджифил – около 1 см
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.л. мед
- 2 с.л. лимонов сок или лайм, току-що изстискани
Начин на приготвяне:
Водата се слага да заври. Докато завира, джинджифилът се обелва и се нарязва на парченца (колкото по-малки, толкова по-добре; може даже да се настърже, но няма проблем и изобщо да не го режете). Когато водата заври, джинджифилът се слага в нея и котлонът се намаля. Вари се 15 минути. През това време се изцежда лимоновият сок. След 15-тата минута джинджифилът се маха от водата с решетъчна лъжица и се добавя лимоновият сок. Всичко се прецежда в чаша и се добавя медът. Пие се топъл. Ако е още в началото, гърлото трябва да се оправи след втората чаша чай, казват патили. В чая може да се добави и парче ябълка да омекоти джинджифиловия вкус. Може да сложите и по-малко джинджифил или да го запарите десетина минути. Но ако се използва като природен лек, е добре джинджифилът да е наситен. Може да прибавите и част от пръчка канела.
Салата от леща
Необходими продукти:
- 400 г леща
- 1/4 връзка магданоз
- 5 скилидки чесън
- 10 зърна черен пипер
- 40 мл зехтин
- 30 мл оцет
- сол
Начин на приготвяне:
Измийте лещата и я оставете в съд със студена вода да престои 10 часа. След това я прецедете, прехвърлете в тенджера и варете на слаб огън до омекване. След отцеждането я разпределете в 4 чинии, посолете, поръсете със смления черен пипер, зехтина, магданоза и накрая добавете счукания и смесен с оцета чесън.
Прясно зеле на фурна
Необходими продукти:
- 50 мл олио
- 1,5 кг прясно зеле
- 2 глави лук
- 500 г домати консерва
- 1 с.л. сладък червен пипер
- сол - на вкус
- 2 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Зелето се почиства от външните листа и кочана, нарязва се на ивички. В тенджера се загрява олиото, сипва се лукът и се разбърква за кратко на умерен огън, докато леко се зачерви. Прибавят се нарязан на ситно чесън, нарязаното на ивици зеле и се бърка докато обемът му спадне. Добавят се нарязаните и обелени домати, червеният пипер, разбърква се и наливаме една чаша гореща вода. Оставя се да поври за 5 минути. Прехвърля се в тавичка и печем на умерена фурна - 170 градуса за 50-60 минути, докато течността изври и остане на мазнина. Сервира се поръсено с пресен магданоз.