0

Дигитална платформа, захранвана с информация в реално време, ще може да прогнозира риска от епидемии и ще помага за предотвратяване на пандемия при различни заболявания.

Проектът, който е единствен не само за страната ни, но и за Европа, се разработва от МБАЛ-Благоевград и Института по математика и информатика към БАН. Очаква се одобрението му от Министерството на иновациите и растежа. Той ще се реализира от екип учени и лекари.

Пандемия

„Ще бъде нещо много полезно, което се направи и по време на пандемията от ковид. Там имаше международни платформи, в които се вкарваха конкретни данни - заболели, излекувани, починали, за да създаваме ние нашите криви въз основа на тези данни. Сега ще използваме подобни модели. На 10-дневни или 15-дневни данни, получени от лекарите, ние ще направим научно предсказване за месеци напред какво ще се случи с дадено заболяване като динамика и развитие“, заяви вчера за „Телеграф“ математикът, професор Огнян Кунчев, от Института по математика и информатика към БАН. Първоначално платформата ще е за респираторни заболявания като грип, коклюш, морбили. Ще се дават препоръки на медиците за очакваните нива на развитие на болестта, кога ще е нейният пик. Това ще е полезна информация и за местната, и за държавната власт, за да са наясно дали се налага да предприемат някакви мерки за ограничаването на заболяването. Математиците ще получават тази информация от МБАЛ-Благоевград и Регионалната здравна инспекция, където пък идва пълната информация от целия Пирински край.

Благоевград

„Първоначално платформата ще е за инфекциозни заболявания и ще се надгражда и за други болести. Тези новости ни дават предимство пред другите. Поради няколко причини е избран Благоевград - географското положение, втората по територия област в страната. Ако има ново заболяване, много логично е то да започне оттук. Спомняте си, че първият случай на ковид в България бе на англичанин в Банско. Тук минава голям поток туристи, минава и основен европейски транспортен коридор“, сподели изпълнителният директор на благоевградската болница д-р Димитър Димитров. Той уточни, че ще бъде избрана и средно голяма фирма, като медици ще следят здравословното състояние на нейните служители в работна среда, а данните ще се ползват от дигиталната платформа. Захранването й ще бъде чрез информационното звено на МБАЛ-Благоевград, а второто звено за данни ще е РЗИ. Тази платформа освен национално може да придобие и европейско значение, смята д-р Димитров.