0

К етогенната диета, по която са полудели почти всички знаменитости тази пролет, топи подкожните мазнини, извайва тялото и забързва метаболизма.

А най-добрата новина е, че всичко това става без гладуване.

Корем

Напоследък кетогенната диета се налага като режим на хранене, одобряван и препоръчван от редица специалисти. Ето защо не е изненадващ фактът, че звезди като Риана, Ким Кардашиян и Гуинет Полтроу са полудели по този начин на хранене. Той обещава сваляне на излишните килограми и топене на подкожните мазнини - особено на най-упоритите, онези в областта на коремчето. Освен това помага на много хора (най-вече на диабетиците) да поддържат кръвната си захар в норма.

В същността на този хранителен режим стоят кетоните, откъдето идва и името на диетата. Това са вещества, които се получават при разграждането на мазнините в черния дроб. Те са естествен заместител на глюкозата. Тя от своя страна е нашият първоизточник на енергия, тъй като най-лесно се обработва от организма.

Кетони

Когато човек се храни с повече въглехидрати, тялото му натрупва мазнини, които не се преработват. Когато въглехидратите се ограничат, черният дроб е принуден да преобразува част от натрупаните мазнини в кетони и това води до стопяване на тлъстинките в областта на корема. Или иначе казано, ако в менюто ни има достатъчно полезни мазнини за сметка на въглехидратите, организмът ни ще бъде принуден да забърза метаболизма. А резултатът ще е повече от впечатляващ, защото ще свалим натрупаните през зимата килограми.

Идеята на тази диета е не да гладуваме, за да изразходваме максимално много калории, а да се лишим от въглехидратите. Използват се телесните мазнини, които дават енергия при изгарянето си. По време на този режим инсулинът (отговорен за складирането на мазнините) спада, което допринася за постигането на желаните резултати.

И ако все още се колебаете дали да я изпробвате през пролетта, то специалистите добавят още няколко ползи от кетогенната диета. Тя подпомага лечението на различни заболявания – като диабет, метаболитен синдром и хормонален дисбаланс. Освен това режимът подобрява концентрацията, тъй като кетоните са „гориво“ за мозъка. Или иначе казано, диетата помага за по-лесното съсредоточаване върху спешни задачи.

Продукти

Основните продукти в тази диета са риба и морски дарове, всички видове меса, яйца, листни зеленчуци (спанак, маруля и т.н.), домати, краставици, броколи, карфиол, авокадо и т.н. Забранени са обаче кореноплодните зеленчуци – картофи, моркови и т.н.

От млечните продукти могат да се консумират сирене, сметана и масло, но киселото и прясното мляко е желателно да изчезнат от менюто. Не бива да се ядат също така зърнени храни (като царевица, пшеница, ориз и т.н.). И тотално трябва да се забрави за захарта и подсладителите.

До насита могат да се хапват ядки и семки, както и плодове, но без ябълки, банани и портокали. Позволено е и парче черен шоколад веднъж седмично. А за приготвянето на храната най-добре е да се използват зехтин и кокосово масло.

Примерно меню:

Понеделник
Закуска – омлет с бекон и домат
Обяд – зелена салата с пиле и козе сирене
Вечеря – сьомга на тиган с аспержи 

Вторник
Закуска – 2 яйца на очи и домат
Обяд – печено свинско със салата от спанак и домати
Вечеря – зелена салата със сварено яйце, домат и маслини

Сряда
Закуска – омлет с гъби
Обяд – зелена салата с риба тон
Вечеря – телешка пържола със спаначено пюре  

Четвъртък
Закуска – бъркани яйца със сирене
Обяд – пилешко роле със зеленчуци
Вечеря – сьомга на тиган с пасирано авокадо

Петък
Закуска – 2 сварени яйца и домат
Обяд – пилешка пържола със задушени броколи
Вечеря – зелена салата със скариди и авокадо