0

В ече две седмици Европа е футболен храм. Десетки хиляди запалянковци гледат на живо срещите от 17-ото европейско първенство по футбол. А милиони други всяка вечер сядат пред телевизорите да се насладят на Цар Футбол.

Идеята за създаване на европейско първенство по футбол е на Анри Делоне. 

 Идеята за създаване на европейско първенство по футбол е на Анри Делоне. 
Архив

Идеята за създаване на европейско първенство по футбол е на президента на УЕФА през 50-те години на ХХ век французина Анри Делоне. Тя обаче едва не е ликвидирана още в зародиш, преди да бъде реализирана. Причината е, че футболистите на Испания отказват да пътуват за Москва за срещата си с отбора на СССР на четвъртфинала.

Ужас

Забраната за това пътуване идва от диктатора Франко, който изпитва панически ужас от комунизма и страх тази „зараза“ да не се прехвърли и в управляваната от него страна. Изправена пред дилема, УЕФА дисквалифицира Испания и така отборът на СССР се класира направо на полуфинал.

Диктаторът Франсиско Франко става причина националният отбор на Испания да бъде дисквалифициран от първото европейско по футбол.

 Диктаторът Франсиско Франко става причина националният отбор на Испания да бъде дисквалифициран от първото европейско по футбол.
Архив

До финалите на първия евротурнир се класират три отбора от комунистическия блок и само един от страна на противниците им – отборът на домакините от Франция.

Дипломация

Налага се организаторите да проявят дяволска дипломатичност и да успеят да примирят враговете в името на спорта. И невероятно, но факт, те успяват. Финалът на първото европейско е между съставите на СССР и Югославия и завършва с победа на съветските футболисти с 2:1 след продължения, в редовното време резултатът е 1:1. Не бива в никакъв случай да се мисли, че „плавите“ са „легнали“ на съветските футболисти, тъй като по това време СССР и СФРЮ далеч не са в братски приятелски отношения, а между тях прехвърчат искри. И тези искри намират израз и във финалния мач. Победата в него придобива историческо, не само спортно, но и политическо значение в надцакването между ръководствата на двете държави.

Надлъгване

Двата отбора бързо си разменят по един гол, 0:1 – Галич в 43 мин., и 1:1 – Метревели в 49 мин. И след дълго надлъгване накрая идва 113 мин., когато нападателят на „сборная“ Виктор Понеделник вкарва така решаващото попадение за победата на своя отбор. СССР ликува, а Югославия е в траур. За мнозина националният отбор на болшевиките случайно стига до финала. Оказва се обаче, че това не е така.

Виктор Понеделник прави отбора на сборная европейски шампион.

 Виктор Понеделник прави отбора на сборная европейски шампион.
Архив

И четири години по-късно „сборная“ отново го доказва, като достига до финала на първенството в Испания. Там обаче не успява да се наложи над домакините и отстъпва също с минималното 2:1. Двата отбора отново бързо си разменят по един гол чрез Переда (6 мин.) и Хусаинов (8 мин.), за да се стигне до 84 мин., когато Марселино вкарва гола на победата, с който хвърля в екстаз феновете не само на Испания, но и противниците на отборите, идващи от социалистическите страни.

Финали

Един от най-интересните и любопитни финали на европейско първенство е през 1968 г. в Италия. Там до финала достигат отборите на Италия и Югославия. Мачът е изключително оспорван. В 39 мин. Джаич извежда „плавите“ напред, но в 81 мин. Доменгини изравнява резултата. През този период няма продължения и дузпи, а победителят се решава чрез преиграване на мача два дни по-късно. Италианският селекционер прави цели 5 промени в състава си, докато колегата му от Югославия залага на една. И резултатът не закъснява – 2:0 с голове на Рива и Анастази още през първото полувреме, които сърбите така и не успяват да върнат. Любопитна ситуация тук се завърта на полуфинала по време на срещата между Италия и СССР. Домакините загубват голямата си звезда Джани Ривера още в 5 мин. И тъй като по онова време смените още не са разрешени, адзурите са принудени да играят с 10 души. В редовното време резултатът е равен 0:0, а продължения и дузпи няма.

Експерт

Според правилата победителят от мача трябва да се определи чрез хвърляне на монета. Капитанът на СССР Алберт Шестерньов кавалерски и доста лекомислено предоставя на съперника си, италианския капитан Джачинто Факети, да избира страната на монетата.

С комарджийските си умения Джачинто Факети прави Италия европейски шампион.

 С комарджийските си умения Джачинто Факети прави Италия европейски шампион.
Архив

Той избира тура и печели. По-късно Факети споделя, че като дете и като младеж често е играел на монети и знаел, че тура се пада много по-често при хвърлянето на монетата във въздуха. Така или иначе комарджийските познания на Факети в случая изпращат Италия направо на финала.

*Следва продължение!