0

Н ова епидемия атакува планетата, при това в гръб. Медицински експерти предупреждават за „глобална епидемия“ от болки в кръста.

През 2020 г. повече от 619 милиона души са страдали от болки в гърба, което е около 10% от населението на света. До 2050 г. според прогнозите ще пострадат вече над 843 милиона, отбелязват авторите на публикацията в юнския брой на международното научно списание The Lancet Rheumatology.

Увреждането на гръбначния ни стълб е обратната страна на научно-техническия прогрес, едно от постиженията на цивилизацията. Автоматизация, премахване на физическия труд, компютризация. Всичко това води до заседнал живот, който пък е основната причина за мускулно-скелетната болка. Освен това затлъстяването и стресът в буквалния смисъл на думата причиняват удар в гърба. Към всичко това се добави и обездвижването покрай ковид.

Последствия

„Според скорошен анализ на 163 проучвания както разпространението, така и интензивността на болките в кръста са се увеличили по време на пандемията“, твърдят научните експерти. Намаляването на физическата активност поради карантините и ограничения достъп до медицинска помощ в разгара на инфекциозните заболявания също изигра роля. Но ако тези два фактора вече са останали в миналото, то друга последица от COVID-19 не е изчезнала и дори се разпространява все по-широко.

Модел

Става въпрос за дистанционната работа, която се наложи като модел в редица области. Това може и да е продуктивно и да се одобрява от работодателя, но ни направи лениви и мързеливи. В същото време често хората работят в неергономични условия, подчертават експертите. Тоест светлината пада неправилно, вместо офис стол и маса ползваме меко кресло или дори диван. Лаптоп в скута и др. Всичко това вреди на гръбначния стълб. Освен това хоум офис работниците често се движат по-малко, тъй като няма нужда да пътуват, а и си губят повече времето в домашни условия, така че работният ден се проточва.

Приблизително една трета от всички посещения в поликлиниките са свързани с болки в гърба. Около 40% от случаите на първична инвалидност са причинени от същите проблеми според травматолог-ортопеди. В същото време от 5 до 33% от пациентите (в зависимост от възрастта, съпътстващите заболявания и т.н.) се нуждаят от хирургично лечение.

Седем "златни" правила как да съхраните гръбначния стълб

1. Стремете се да работите в изправено положение. Раздвижвайте се. Като минимум можете да ставате, когато говорите по телефона, и да се качвате по стълбите вместо с асансьора.

2. В ежедневието: не се навеждайте с тежести.

Противно на представите на повечето хора носенето на големи тежести с разумно тегло укрепва гърба. Важно е обаче да не направите опасна грешка. Не се навеждайте напред и не вдигайте тежести с изпънати ръце. Необходимо е да седнете, да вземете тежестта от земята и да се изправите - вижте как го правят щангистите.

3. Ходете и тичайте правилно.

Ако имате плоскостъпие (а то е много често, особено с възрастта), носете задължително ортопедични обувки или стелки. Бягането в парка също е полезно, стига да е с обувки за джогинг.

4. Отървете се от излишните килограми.

Всички вървим по земята, притиснати сме от стълб въздух и стълб от телесните ни мазнини. Излишните килограми създават повишено натоварване на коленете, на други стави и на гръбначния стълб.

5. Занимайте се с физиотерапия.

Множество изследвания показват, че това е един от най-ефективните методи за предотвратяване на болки в гърба. Важно: упражненията трябва да бъдат избрани от лекаря индивидуално - в зависимост от здравословното състояние, възрастта и други характеристики на конкретния пациент.

6. Изберете подходяща възглавница и матрак.

Основната задача е да имаме изправен гръбначен стълб по време на сън. Обикновено за това е необходима възглавница с височина около 10-15 см. Матракът е най-добре да е твърд или средно твърд. При мек гръбначният стълб ще се извие на дъга.

7. Спете 6-8 часа на ден.

Достатъчният сън ви дава енергия и сила да се движите повече. Освен това при добра нощна почивка работят по-добре хормоните, от които зависи мускулният растеж.