1

Н а 20 ноември 1992 г. след няколкомесечен шумен оръжеен скандал, който се провежда предимно в парламента, а от там в медиите, Филип Димитров, премиер на първото правителство на СДС, сдава властта, след като непремислено поисква вот на доверие. 124 депутати гласуват против.

Акредитираните в парламента репортери – пишещи и снимащи, ежедневно ставахме свидетели на скандалните изявления в пленарната зала и договорките на ухо в кьошетата из кулоарите. Журналистите бяхме сигурни, че правителството ще падне, след като станаха достояние подробностите около контрабандния износ на оръжие за Сърбия през Македония. И досега само не е достатъчно изяснено обстоятелството дали премиерът Филип Димитров е бил „в час“ с контрабандата, в основата на която се оказа неговият съветник Константин Мишев?! Или всичко е извършвано зад гърба му, злоупотребявайки с неговата доверчивост и открито противопоставяне на комунистическа Сърбия?!

Предистория

През лятото на 1992 г. из митничарските среди вече се носи мълвата, че съветник на Филип Димитров заедно хора от македонските специални служби се готвят да изнасят нелегално оръжие за Македония през благоевградското ГКПП Станке Лисичково! В схемата са и митничари от граничния пункт, освен неколцина, между които митничарят Йордан Манолов, който години по-късно разкри подробности пред „Телеграф“. В нощта на „трансфера“ познатият в Благоевград още като Данчо Малюля не е на смяна, но на сутринта научава от свой македонски колега, че първата пратка от 4 камиона е преминала безпрепятствено за Македония, а оттам за Сърбия. Докладва на своя пряк началник, на когото безпрекословно вярва, и новината достига до шефа на разузнаването тогава Бриго Аспарухов.

Разкрития

На 18 септември 1992 г., на среща с ръководителите на специалните служби Бриго Аспарухов хвърля „бомбата“, че съветникът на премиера Филип Димитров, който е организирал оръжейна сделка с Република Македония, е Константин Мишев. Чувството за ненаказуемост на изпълнителите е била толкова голяма, че разглобените миномети, картечници и муниции за тях са преминали необезпокоявано границата, натоварени в 4 военни камиона с документи „Износ на череши?!“ Череши в началото на септември?!

На 2 октомври същата година е свикана среща в кабинета на президента д-р Желев, за да бъде порицан ген. Аспарухов, че е изнесъл секретна информация, която е станала достояние на медиите. На срещата той излага факти и документи за така наречената македонска оръжейна сделка. Освен президента Желю Желев на срещата присъстват премиерът Филип Димитров, министърът на правосъдието Светослав Лучников, вътрешният министър Йордан Соколов, Николай Слатински, председател на парламентарната комисия по национална сигурност, ген. Стоян Андреев, депутатите Иван Палчев и Димитър Йончев. От разсекретената вече стенограма от срещата става ясно, че благоевградската фирма „Кери-91“, в основата на която са бившите служители на ДС Валери Керин и Живомир Василев, е осъществила сделката. На 22 юли съветникът Константин Мишев, който е родом от Струмица, преговаря в Скопие за оръжейни доставки. Договорката е била за износ на оръжие на стойност 200 млн. долара.

В резултат на скандала премиерът Филип Димитров поисква вот на доверие, уверен, че ще го спечели. ДПС и Ахмед Доган, които до този момент подкрепят правителството на СДС, се уверяват в достоверността на изнесените факти за нелегалния износ на оръжие и гласуват срещу вота.

Така късно вечерта на 20 ноември 124 депутати гласуват против искания от него вот на доверие. Няколко депутати от СДС не влизат в т.нар. тъмни стаички. Между негласувалите е и Димитър Луджев, който негласно вече се беше обявил срещу политиката на Филип Димитров. А съветникът Мишев емигрира в САЩ и досега избягва да посещава родината си.