0

-Д-р Местан, как движението и физическата активност спомагат за доброто здраве на хората в пенсионна възраст?

-Това става по няколко начина. Движението и физическата активност се явяват фактори, които са от изключителна важност за правилния ни метаболизъм, т.е. те благоприятстват обмяната на веществата и правилното протичане на енергиите в организма. Препоръчвам ви поне три пъти в седмицата да се занимавате активно с физическа дейност. Добре е да упражнявате любимия си спорт, както и три пъти седмично да имате интимен контакт с партньора си. Младежите се впускат в усилени тренировки във фитнес залите с амбицията да трупат мускулна маса и да изглеждат атлетично. Обаче възрастните и старите хора няма как да ходят във фитнес залите по разбираеми причини. На тях препоръчвам каране на велосипед, бързо ходене пеш три километра всеки ден, разходки сред природата на чист въздух, плуване в басейн или в безопасен водоем, избягване на ползването на автомобилите за придвижване на близки разстояния. Ако имате градинки, лозя или други малки имоти, е добре да се отдадете на агрофитнес и да ги обработвате. Тази физическа активност ще ви се отрази изключително благоприятно върху здравето, разбира се, като не прекалявате с натоварването. Учените на база на проучвания препоръчват всеки човек на ден да ходи поне един час пеш или да спортува активно от 30 до 60 минути ежедневно. Никога не правете физически усилия „напук на болката“. Физическите натоварвания е препоръчително да са умерени и при самата физическа активност не трябва да получавате задух, стягане в гърдите или сърцебиене. С оглед на напредналата ви възраст е важно да внимавате да не се травмирате.

-На доста пенсионери не им стигат парите от пенсията и се налага да продължават да работят, за да си осигурят допълнителни средства…

-За съжаление, това е самата истина. В съвременното високотехнологично ежедневие много хора в пенсионна възраст продължават да работят на бюра в офиси. Така те страдат от сериозно обездвижване. Необходимо е да правят упражнения, които могат да се изпълнят в офиса, на работното място. По този начин се предотвратява неблагоприятното въздействие на принудителната седяща поза на тялото. През свободното си време те могат да посещават групи за народни танци, може да ходят и на модерни танци, при което положителната емоция от танцуването дава допълнителен благоприятен ефект върху цялостното здраве и тонус на организма. Всеки трябва да избере това, което му доставя най-голямо удоволствие, а не да го прави формално или по задължение. Идеята е не само физическото натоварване, а и отделянето от организма на хормоните на щастието – ендорфин, серотонин, допамин и окситоцин. Можем да спортуваме и вкъщи, като си пуснем на компютъра тренировката на Синди Крауфорд, ама най-добре е да правим физическите натоварвания навън сред природата, на чист въздух, в богата на кислород среда, сред уханието на билките и песента на птичките. Запомнете, че най-важно е да не спирате да се движите. Ако се залежите по цял ден вкъщи пред телевизора, трябва да знаете, че нищо хубаво не ви чака както вас, така и вашите близки. Необходимо е да топите излишните килограми, защото наднорменото тегло неминуемо води до затлъстяване, артериална хипертония, захарен диабет, сърдечна недостатъчност, проблеми със ставите, ракови болести и ранна мъчителна смърт.

-Проблемът със затлъстяването е сериозен. Кое телесно тегло приемаме за нормално?

-Нормалното телесно тегло се смята лесно по формулата, която е измислил френският лекар Пол Брок. При ръст до 165 см от ръста изваждате числото 100 и се получава нормалното ви телесно тегло. Обаче, ако сте висок между 165 см и 175 см, следва да извадите числото 105, а ако сте по-висок от 175 см, е необходимо да извадите числото 110, за да разберете идеалното си тегло. Примерно, ако сте висок 164 см, вие трябва да имате 64 кг тегло. Това е ориентировъчно, разбира се. За по-голяма точност се изчислява показател наречен BMI - боди мас индекс.

-В какви граници трябва да поддържаме артериалното кръвно налягане и сърдечния пулс?

-Артериалното ви кръвното налягане, с хапчета или без хапчета, трябва да се поддържа в нормата, не по-високо от 140 на 90 милиметра живачен стълб. Това по метода на Рива Рочи се отбелязва като RR 140/90. За идеално се приема артериално кръвно налягане 120/80, ама те, идеалните хора, май вече станаха рядкост. Не е хубаво да ви се събират границите (примерно RR 120/100) или да имате прекалено голяма разлика между систолното и диастолното налягане (примерно RR 130/40). За хората, които страдат от захарен диабет тип 2 и пият хапчета за това, препоръчвам да не допускат покачване на артериалното кръвно налягане над RR 130/80. Пулсът ви не бива да пада под 50 удара за минута и не бива да се качва над 100 за минута. Той следва да бъде ритмичен, а не да прескача от време на време.

-Какво ще кажете на хората, които твърде често си измерват артериалното кръвно налягане?

-Ще им кажа така: Като нямате друга работа, може да гледате сериалите по телевизията, но между всеки два сериала не е препоръчително да си мерете кръвното налягане, ей- така, за всеки случай, да не би случайно да сте го вдигнали. От самото притеснение край честите измервания на кръвното налягане то ще се вдигне, освен това при измерванията с електронни самоизмерващи устройства се явяват грешки, които допълнително ви стресират. При уточнена терапия измервайте кръвното налягане само при появата на някакви оплаквания, както и един-два пъти седмично, в различни часове от денонощието, за периодичен контрол на стойностите му. Дебело подчертавам, че меренето на кръвното налягане на всеки час е ненужно занимание и може да бъде опасно за здравето ви!

-Кои други показатели е добре да следим?

-Поне веднъж годишно си правете клинично-лабораторни изследвания. Първо вижте дали нямате анемия - хемоглобинът ви трябва да е поне 130. След това, за да изключите евентуален възпалителен процес, погледнете общия брой левкоцити да е до 11 и С-реактивният протеин следва да бъде до 5. За да сте сигурни, че кръвосъсирването ви е във форма, тромбоцитите ви бива да са между 150 и 450. Изследвайте си гликирания хемоглобин, той не бива да нахвърля 7. Кръвната ви захар най-много може да стига до 6. Холестеролът ви не следва да надвишава 5. Лошият холестерол, които кардиолозите наричаме LDL, не трябва да е повече от 3. Триглицеридите следва да се поддържат на ниво под 2. Добрият холестерол, известен още като HDL, е препоръчително да е над 1. Освен това ви съветвам да си изследвате чернодробната и бъбречната функции: ASAT да е до 40, ALAT да е до 40, GGTP да е до 40, уреята да е под 8, креатининът ви да е под 110. Тези от вас, които си угаждат повече с яденето и пиенето, хапват си често карантия и пият много бира, могат да развият подагра. Затова вижте как е и пикочната ви киселина – тя следва да бъде под 400.

-Колко време трябва да спи един човек в пенсионна възраст?

-Знаете, че сънят е изключително важен. За здраве и дълголетие е полезно възрастните и стари хора да спят поне по осем часа на денонощие, и то през нощта. Също така много полезен е един-два часа следобеден сън за тези, които могат да си го позволят. Обичайно възрастните хора страдат от безсъние. Много от тях се оплакват от това, че лягат, заспиват, будят се нощем и повече не могат да заспят. Затова препоръчвам да лягат по-късно и да пият мента-глог-валериана, което е на билкова основа. Сутрин да не се излежават и да стават рано, трябва да си оправят режима. Добре е през деня да имат физическа активност, за която вече говорих. И това ако не помогне, след консултация с лекар могат да пият сънотворни от групата на бензодиазепините или други медикаменти. За да имате добър сън, е важно възглавницата и матракът, на които спите, да са комфортни. И да избягвате да се ровите в телефони и таблети преди сън. Имайте предвид, че полезните съвети за здраве дават резултат само ако се спазват в тяхната цялост. Не е достатъчно да спазваме само 2-3 точки. Ефект за нас самите ще има, само се придържайте към всички съвети за здраве, и то постоянно – едва тогава ще бъде възможно да се предотвратят нежеланите ефекти върху собственото ни здраве.

Визитна картичка:

Д-р Кямуран Якуб Местан е роден на 12.2.1971 г. в с. Чорбаджийско, обл. Кърджали. Завършил е специалност „Медицина“ в Тракийския университет - Стара Загора. Специализирал вътрешни болести и кардиология. Управител е на голяма частна кардиологична практика, включваща кабинети в градовете Кърджали, Крумовград и Ивайловград. От 2020 г. е собственик на медицински център “Родопимед”.