0

Т урските сериали имат притегателна сила. Особено за по-възрастното поколение, което тачи традициите. Баба знае две и двеста. И това е една от основните причини кинематографистите да следят толкова стриктно тези традиции да се спазват и показват. Ето няколко от тях, на които вероятно сте обърнали внимание.

Гостоприемство

Ако случайно дойдете да посетите вашите турски приятели или дори напълно непознати хора без покана, можете да сте сигурни, че са ви осигурени много часове пиене на чай с изобилие от сладкиши. В тази страна не е обичайно да обиждате гостите си. Ако сте поканени на масата, просто сте длъжни да опитате всяко предложено ястие - поне едно парче, в противен случай това може да се счита за неуважение към собствениците на къщата.

Има още един удивителен факт - дори ако човек, който е неприятен за собственика на къщата, поиска чаша чай или вода, той никога няма да получи отказ. Гостоприемният манталитет е визитната картичка на турците.

Горчиво! Рано е още...

Тази традиция се появява наистина преди много, много години. Основното е, че булката трябва да сервира кафе със сол на младоженеца и той трябва да изпие напитката, без да показва външно, че има необичаен вкус. Нещо като прелюдия към възгласите „Горчиво!“ на сватбата. Но има време дотам. Ако задачата е изпълнена, тогава бъдещата съпруга и нейните роднини могат да бъдат сигурни, че мъжът е готов да сподели всички трудности със съпругата си. И тъй като традициите не са това, което са били някога, в съвременна Турция този обичай просто е преминал в категорията на игривите традиции.

Нощ на къната

Моминско парти, чийто цвят е само червено. Според правилата булката е облечена в биндали - традиционна червена рокля. В съвременния вариант на главата й се слага червен воал. В началото на вечерта поканените гости пеят тъжни песни, а бъдещата съпруга плаче. След това ръката й се намазва с глина и в нея се слага монета – за щастлив живот. Най-възрастната жена, която самата е щастливо омъжена, в края на вечерта рисува ръцете и краката на булката с къна, вплитайки в рисунката инициалите на бъдещия младоженец. В брачната нощ мъжът трябва да ги намери върху тялото на жена си. Ако това се случи, тогава младите ще имат дълъг и щастлив живот.

Панделка за халките

Такава традиция може да се види в сериала „Прекрасен зет“, но и в редица други. Основното е, че първо най-старият член на семейството на младоженеца поставя пръстени на ръцете на младите хора и едва след това се прерязва лентата, която ги свързва. Според турските традиции едва след това годежът се счита за осъществен.

Чистофайници

Разбира се, всички хора обичат чистотата, но в Турция се отнасят към нея с особена мания – жените, или поне по това, което виждаме в сериалите, от сутрин до вечер са готови да мият, почистват, търкат и лъскат всичко. Освен това понякога идеалният ред не е прищявка на домакинята, а просто сериозна необходимост. Достатъчно е да си припомним как в сериала „Ранобудна птица” майката на Санем едва не се озова в болница, нареждайки нещата в къщата преди сватосването. Пак по тази причина домовете са образцови – като се почне от рафтовете с буркани, пълни с подправки, и се стигне до спалнята, в която няма дори един хвърлен на земята чорап. А обитателите на тези стерилни имения винаги имат един пълен гардероб с изпрани и колосани дрехи, макар че рядко се цапат. И докато прислужничките на екрана получават урок от старшата в семейството високопоставена дама, която чушка зелен фасул, пълни чушки или завива сармички с перфектния си маникюр, то почти няма случай да видим някой да глади дрехите на героите. Другото характерно нещо е, че жените, независимо от тяхната възраст, се крепят задължително на тънки токчета у дома. Най-забавно е, когато трябва да чаткат с тях по калдаръма в двора, докато гонят непокорната снаха или умоляват синчето да сложи ред в семейните дела. Но равновесието им е удивително.

Любовта към животните

Турците имат и още една обща черта, която обаче не може да се нарече традиция - това е безусловната любов към бездомните животни. Тази страна има много улични хранилки за котки, кучета и птици. Хората често купуват храна за изоставени домашни любимци и плащат за лечението им. И такава проява на симпатия може да се види и в турските сериали.