0

„Що е масонство?“ – като философия и като фратерално общество – отвъд конспиративните теории. Ако сте си задавали този въпрос, ще намерите отговорите в книгата на Владимир Левчев „Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове” (издателство „Ентусиаст”).

Едно прелюбопитно четиво, в което се изследва реалната роля на масонските ложи в историята, особено по време на буржоазните революции от XVIII и XIX век. Масонството като философия е сложна символна система, въплътена в таен ритуал. Ритуалът визуализира една своеобразна философия от времето на Английския ренесанс и Просвещението, един начин на мислене, дискутиран от видната английска историчка Франсис Йейтс в книгата й „Розенкройцеровото просвещение“.

Владимир Левчев е роден на 17 октомври 1957 г. в София. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. Работи като редактор и преводач на поезия в издателство „Народна култура“ от 1982 до 1990 г. Oт януари 1989 г. издава забраненото тогава списание „Глас“. След 1990 г. е зам. главен редактор на „Литературен вестник“ и главен координатор на „Свободно поетическо общество”. През 1994 г. заминава за САЩ, където преподава литература и творческо писане в няколко университета. Oт есента на 2007 г. преподава литература и творческо писане в Американския университет в Благоевград.

Владимир Левчев е автор на 15 стихосбирки, четири романа – „Крали Марко: Балканският принц“, „2084-та“, „Човекът и сянката“ и „Астероид“, както и на множество статии на културни и политически теми, монография за „Четири квартета на Т.С. Елиът“, книги с превод на Т.С. Елиът, Алън Гинзбърг, религиозната поема „Бхагавадгита“ и др. Последната му книга е озаглавена „Смъртта и Бог“ (2022). Има четири книги с поезия, издадени в САЩ, и по  една в Италия, Северна Македония и Румъния. Негови произведения са превеждани на 17 езика.

По време на дългогодишния си престой във Вашингтон Владимир Левчев се запознава в дълбочина с философията и тайните на масонството, за което пише две книги.