0

В разгара на летните жеги много хора в пенсионна възраст си позволяват да пийват студена биричка и да хапват месо, печено на барбекю. Крие ли това риск за здравето им? По темата разговаряме с инж. Християна Стоянова. Няколко думи за нея – родена е на 05.09.1979 г. в Казанлък. През 2004 г. е завършила специалност „Електроенергетика“ в ТУ-Габрово. През 2008 г. е придобила специалност „Инженерна безопасност“ в МГУ-София.

Инж. Християна Стоянова

 Инж. Християна Стоянова

Според инж. Стоянова темата е изключително актуална и, да, тази склонност на хората да гонят жегите с ледена бира, извадена от хладилника или да си правят сбирки на двора край барбекюто. С него в никакъв случай не трябва да се прекалява според инж. Християна Стоянова, защото „опушеното месо на барбекю съдържа повече добавен въглерод. Освен това въглероден диоксид има и в бирата, както и в другите газирани напитки, които обичайно се консумират през летните жеги. Приемът на тези храни и напитки води до увеличение на количеството въглерод, което попада в организма ви. Трябва да знаете, че при разпалване на барбекюто и по време на самото печене се отделя пушек със замърсен въздух, който вие дишате, докато си приготвяте храната. Това е опасно и вредно за здравето ви, особено ако сте запалили барбекюто на остъклен балкон, където няма условия за добра вентилация. Също така при печене на месо и зеленчуци на барбекю продуктите поемат допълнително количество въглероден диоксид, дим, сажди и полициклични ароматни въглеводороди, които са опасни за здравето ви“.

Експертно

Съветите, които инж. Християна Стоянова дава на любителите на барбекюто, са следните:

* На първо място, ако ползвате барбекю, това следва да се случва рядко и да го правите на открито място, сред природата, където въздухът е чист и има богата растителност.

* На второ място, съветът ми е да стоите далече от барбекюто, за да не дишате през цялото време на печенето вредните газове, които се отделят при горенето. На практика е необходимо само от време на време да се доближавате до барбекюто, за да обръщате месото и зеленчуците, докато те станат готови за консумация.

* И на трето място идва препоръката ми да консумирате не повече от 100 грама месо и зеленчуци, печени и опушени на барбекюто. Месото трябва да е умерено (таман) изпечено, защото ако остане сурово, има риск от паразитни заболявания, а ако е прегоряло, то става канцерогенно!

Интересно - откъде идва повишеното съдържание на въглероден диоксид в бирата и в газираните безалкохолни напитки? Инж. Стоянова дава отговор и на този въпрос: „Въглеродният двуокис в бирата се явява от процеса ферментация, а при газираните безалкохолни напитки той се добавя в процеса карбонизация. За да знаете кои продукти какво съдържат и за да намалите консумацията на опасните за здравето ви съставки, аз ви препоръчвам внимателно да четете етикетите, тъй като на повечето от тях въглеродният двуокис е маскиран като Е290“. Количеството бира и газирани безалкохолни напитки, което можете да си позволявате, е до 500 милилитра, и то през два-три дни, съветва тя.

Отрова

Истина ли е, че обогатените храни и напитки с въглерод могат да ни убият бавно и мъчително? „Да, разбира се – отговаря ми инж. Християна Стоянова.- Чрез добавянето на въглероден диоксид към храните и напитките те стават по-вкусни, обаче същите придобиват свойствата на отрова, особено когато се консумират често и в големи количества. Причината е, че при употребата им нараства рискът от развитие на рак на органите на храносмилателната система, както и на появата на други злокачествени заболявания. И в един момент се оказва, че с парите си сте си купили не здраве, а болест, от която се умира бавно и мъчително“.

А на какво се дължи канцерогенността на въглеводородите? „При изучаване на канцерогенността на въглеводородите се установява, че някои форми на рак действително се развиват вследствие на въздействието на ароматни въглеводородни съединения, съдържащи се в саждите и в смолата. Азотният двуокис действа раздразнително на дихателните пътища и повишава заболеваемостта при децата от бронхит. Суспензираните в атмосферата частици също представляват сериозна опасност за здравето на човека. Попаднали в тялото главно през дихателната система, тези частици могат да внесат различни токсични вещества“, коментира специалистката, която наскоро получи сертификат от Съюза на физиците в България за научно есе по темата за климатичните промени, настъпващи вследствие на замърсяването на атмосферата. Питам я защо е избрала да разработи точно тази тема? „Аз съм майка на две прекрасни деца и не искам да се разболеем от някоя болест, която е детерминирана от настъпващите климатични промени - отговаря тя чисто човешки. И допълва: - Мисля, че ние, инженерите, можем да предложим решения за справяне с проблема, както и да намалим работата на докторите, като предложим и реализираме на практика необходимите мерки за нормализиране на макроклимата.“

Консилиум

Всичко това звучи обещаващо и доста амбициозно. Може ли обаче да се реализира на практика?

В борбата с климатичните промени са въвлечени цяла плеяда учени и ние, инженерите, им помагаме да стигнат до правилните практически решения. На помощ идва физиката, защото всичко на тази Земя се подчинява на нейните закони. И така нещата, които в най-скоро време следва да се направят, са следните:

1. Изграждане на технологии за ефективно улавяне и съхранение на въглерод;

2. Подобряване на качеството на горивата, което ще доведе до намаляване на парниковите газове;

3. Внедряване на технологии за контрол на флуорните газове;

4. Създаване на множество инсталации за генериране на гориво, от фотосинтезиращи микроорганизми, захранвани от слънцето и усвояващи отпадъчния въглерод и водород – например внедряването на голяма инсталация от фотоволтаични панели т.е. „слънчеви конвертори“, съдържащи смески от микроорганизми и катализатори, както и постоянно постъпващи обеми от отпадъчен въглероден диоксид от горивна инсталация или от металургичната мощност.