0

П ървите записи на Кралицата на джаза - Лени Вълкова, са реставрирани в БАН 69 г. по-късно. Тя изпълнява някои от шедьоврите на патриарха на българската музика Йосиф Цанков по стихове на Надя Трендафилова - известна авторка на детски пиеси и книги, както и преводач на детска литература. Записите са направени за „Симонавия“ - най-голямата на Балканите звукозаписна фирма, основана от Симеон Петров - първия ни авиатор и световен новатор във въздухоплаването.

Това са „Пролет“, „Пролетна песен“, „Бригадирска мечта“, „В планината“, „Знаеш ли, кажи ми“ и др. Част от тези песни са открити на грамофонни плочи в Националния политехнически музей, а Алекс Нушев от Института за изследване на изкуствата към БАН ги е прехвърлил на цифров носител и обработил звука. Така меломаните имаха възможност да чуят за първи път в българския ефир след 69 години в забвение тези възхитителни записи. Те са от музикална къща „Симонавия“, която точно в този момент е в прехода към национализация, и от нейния наследник „Радиопром“.

Най-известна от българския репертоар на Лени Вълкова е „Тихо гасне тая вечер“, която заедно с още песни чухме на живо на срещата концерт, организирана от Джаз ФМ и НДК в Литературен клуб „Перото“ през 2018 г. На пианото за изпълнението на повече от 10 песни бе Калин Жечев от Джаз формация „София“. В представянето на „Тихо гасне тая вечер“ се включи внукът на композитора - тромбонистът Вили Стоянов.

На 22 май Лени Вълкова навърши 95 г. и отпразнува юбилея в Лондон, където живее от години при дъщеря си. Тя е първата ни джаз певица, първата постоянна солистка на „Джаз Овчаров“ - оркестъра, воден от Асен Овчаров, първи поставил джаза у нас на професионални основи. Лени живее с изкуството още от дете, а на голямата сцена излиза след конкурс, на който печели сърцата на музикантите. Така името й се появява на афишите като солистка на „Джаз Овчаров“ заедно с Александър Николов - Сашо Сладура. Гласът й звучи на много сцени в София - и в зала „България“, и във Военния клуб, в ресторант „България“, в баровете „София“ и „Астория“. 

Като ученичка Лени Вълкова се изявява в училищни спектакли и в местното читалище - пее, танцува и участва в постановки и оперети. Поетесата Евгения Марс често я кани в дома си да украси светските приеми със своя глас. Трогната от таланта й, Евгения Марс лично й подарява изписани със златни букви стихове. Лени продължава да развива своите умения в изкуството. Прочутият Мильо Басан е категоричен, че тя трябва да следва в Консерваторията. При Николай Фол учех балет, а при Дора Мамберг - пеене. За Консерваторията ме подготвиха Евгения Марс и нейният син Павел Елмазов.

Влязох в класа на проф. Иван Попов. Той ми казваше: „Лени, аз те уча на постановка на гласа, на оперно пеене, а усещам, че разваляш постановката. Вкъщи сигурно пееш нещо друго.“ И той познаваше - пеех „Мими от Тринидад“, „Бимбо“, Kalamazoo, Night and Day - какво ли не! Докато учи оперно пеене и пее джаз хитове вкъщи, Лени Вълкова не загърбва балета и театъра. „Когато бях в Консерваторията, постановчикът Мария Димова избра две от нас да участваме в Народния театър в нейните постановки „Герман“, „Приказка“ и „Тракия“ и, разбира се, с успех участвахме.“

Букет от рози от Аспарух Лешников 

Първата изява на Лени Вълкова е съпътствана от технически проблем - уредбата се поврежда, но музикантите намират изход.

Уредбата се развали точно когато трябваше да пея. Кованеца (Стефан Кованов - б.а.) излезе пред публиката и каза: „Уважаеми гости, много съжаляваме - аз и нашият оркестър - че не можете да чуете как хубаво пее това момиче. Но ние ще тушираме оркестъра, за да може тя да изпее без микрофон това, което имаме по програма“. Така запява без микрофон Day and Night. На сцената вече блести Лени Вълкова, защото музикантите й дават този творчески псевдоним. Те казват: „Елена малко строго звучи. Ще бъде Лени!“. „Бях Елена, станах Лени Вълкова“, обяснява тя. После, като мине по „Царя“, където хайлайфът прави своите разходки, я наричат „Сладката Лени“. Въпреки славата си Лени остава вярна на изкуството и на публиката. „Аспарух Лешников беше много мил с мен.

Той ми поднесе букет рози и каза: „Лени, ти можеш хубаво да пееш, можеш много да дадеш на публиката. Но не се главозамайвай. Остани си такава непринудена, каквато си.“ И аз останах така“, добавя звездата.