0

К лиматиците не са това, което бяха. В днешно време те са пълни с умни функции, които ги нареждат по-скоро при смартустройствата, отколкото към скучните домакински елуреди. Тук можем да споменем контрол от разстояние през смартфона, автодиагностика и сигнализация при повреда, високотехнологични филтри, сканиране на витасредата в дома ни и възможност за йонизиране сякаш сме в гора и какво ли още не.

Избор

Битува мнението, че при избор на климатик за охлаждане не е необходимо той да е инверторен. Специалисти обаче коментират, че при тези високи цени на тока именно този тип е най-разумната инвестиция. Инверторните климатици по правило се водят най-икономични както за лятото, така и за зимата. Има и хиперинверторни, които са още по-ефективни, но те са доста скъпи.  

В следващите редове ви предлагаме няколко универсални инверторни климатици (при цени между 1300 и 1800 лева) с външно тяло и вътрешно, което се монтира на стената. Но наред с тях има още подови, таванни, канални, касетъчни и много др. видове климатици.

Корейците

Корейците от „Ел Джи“ (LG) напоследък залагат на технологията с двоен инверторен компресор, която се счита за по-надеждна. Тя осигурява до 70% спестяване на енергия и доста по-безшумна работа. Но което е по-важно за сезона, осигурява с до 40 на сто по-бързо охлаждане на помещението. Докато сте на работа, може да зададете желаната температура през мобилния си телефон. За целта трябва само да свалите приложението за комуникация със смартуредa LG ThinQ. 

Иначе подходящ за сезона модел е „Ел Джи Дуалкул“ (LG DUALCOOL). Със система за пречистване 2 в 1 (климатизация и филтриране на въздуха) той може да филтрира ултрафин прах, микроорганизми и замърсявания на въздуха с големина под 1μm (PM 1.0). В същото време сензор осигурява детектиране в реално време, показвайки състоянието на въздуха, като използва четири цвята (зелен за най-чист и червен за най-замърсен). Обикновено много фин прах и патогенни микроорганизми се задържат около перките на вентилатора. Тук той е предпазен от UV LED светлина, която премахва бактериите и поддържа вентилатора във вътрешното тяло чист. Уредът си има и антиалергенен филтър. 

Японците

Изключително съотношение между цена и качество предлага бюджетният модел на японския климатик „Дайкин“ от серията „Сенсира“ - Daikin Sensira FTXC35C. Със своя икономичен режим и ефективност при охлаждане A++  този климатик ще поддържа жилището ви прохладно, а сметките за ток ниски. Потребители коментират, че неговата новоразработена електронна платка пък може да се справи с големи вариации на напрежението, което удължава живота й. Това е от значение при честите токови сривове при летните бури. Японецът си има доста екзотична система за пречистване на въздуха, която включва филтър от зелен чай. Той ефективно улавя и неутрализира миризмите. Срещу допълнително заплащане се предлага Wi-Fi адаптер за връзка със смартфон. 
Други японски брандoве, предлагащи добри климауреди, са „Панасоник“ (Panasonic), “Фуджи“ (Fuji), „Фуджицу“ (Fujitsu) ,Хитачи (Hitachi), “Тошиба“ (Toshiba).

Китайците

Ако жегите у нас вземат апокалиптични измерения, то в употреба влизат климатиците с голям работен диапазон в режим на охлаждане до 45, 50 градуса по Целзий. Такива модели предлагат и по-бюджетни китайски марки, като „Чиго“ (Chigo), “Гри“ (Gree), „Хайер“ (Haier). Един климатик, дело на „Мидеа“ (Midea) – MSFAAU Breezeless, също може да се похвали с голям диапазон и доста екстри. Както подсказва английската дума в модела, той не предизвиква неприятния бриз, от който може да ни се схване вратът. Това се постига чрез елегантно решение в дизайна на вътрешното тяло. То се състои от хиляди наноотвори, през които излиза обработеният въздухопоток. Умният климатик има алгоритъм да следва температурата около дистанционното и да я поддържа. В условията на ковид пандемия и тук е помислено за чистотата на въздуха. Тя се гарантира от Био Хепа (Bio HEPA) филтъра срещу прах, бактерии, гъбички и микроби. Друга защита ефективно отстранява бактерии и вируси чрез облъчването им със сребърни йони. 

Нагласете жалузите нагоре

Нагласете жалузите на климатика нагоре в режим на охлаждане. Така студеният въздух от климатика ще измести топлия в стаята от тавана плавно към пода и ефективно ще охладите цялото помещение. Това ще спомогне и за по-добрата енергийна ефективност на климатика, защото равномерното разпределение на температурата в помещението изисква по-малка мощност за поддържането й. 

Консулт

Съвети при избор

Всеки тръгнал да се спасява от жегите с този тип устройства със сигурност ще се сблъска с редица технически параметри/абревиатури. Важен показател е мощността или капацитетът на климатиците, който трябва да е съобразен с размера на помещението ни. Защото ако климатикът е по-малък, то помещението ще остане топло. В случай че е прекалено голям, пък ще се чувстваме като на Северния полюс вместо на някоя планинска поляна със свеж полъх. 

Обикновено мощността се дава в британската мерна единица Би Ти Ю (BTU) (Британски топлинни единици) или киловати (kW). Т. нар. 12-ки (12 000 BTU) се препоръчват за помещения 16-21 квадратни метра (при таван с височина от 2,6 м); 18-ки (18 000 BTU) между 22 и 30 кв. м.; 24-ки (24 000 BTU) до 60 кв. м.  

Друг сезонен показател, по който многобройните климатици се мерят, се нарича И И Ар (EER). Това е коефициентът на преобразуване за охлаждане (за отопление се нарича COP). Колкото по-високо е това число – 3, 4, дори 5, толкова по-ефективна и икономична е системата на съответния климатик. Третият показател е енергийният клас, който се изчислява на база работата на уреда през всички сезони. Скалата за енергийна ефективност започва от G и завършва с A+++ при най-добрите модели.