0

Н еръкотворната икона на Лиддската Богородица, известна още и като Римска, е една от малко известните в България, но полулярни и почитани ликове на Пресвета Дева както в православния, така и в  католическия свят.Тя дори е станала първобораз с определен  иконограски стил - Богородица „Одигитрия“(„Пътеводителка“). На някои от тях десните ръце на Богородица и Исус се докосват така, сякаш Дева Мария прикрива с китката си ръката на своя Син.

Според древното предание неръкотворният образа на Божията майка се появил в древния града Лидда (днес Лод, между Йерусалим и Тел Авив), в който апостолите Петър и Йона издигнали храм в чест на Богородица. Те я помолили да освети и благослови църквата. Богородица им казала: «Идете си, и аз ще бъда там». Връщайки се в Лидда, апостолите видели на един от каменните стълбове на храма нейният неръкотворен образ. По-късно Божията майка  посетила Лиддския храм и дала на Своя образ благодат и чудотворна сила. По време на управлението на император Юлиан Отстъпник (361-363) са се опитвали  да унищожат иконата, но каменоделците били безсилни  - тя само потъвала в стълба под ударите на чуковете. След това чудо Лидда станал място за поклонение.

На някои икони Богородица прикрива ръката на Исус.

 На някои икони Богородица прикрива ръката на Исус.
lh3.googleusercontent.com

През VIII век бъдещият Вселенски патриарх Герман посетил храма в Лидда и наредил на един от иконописците си да направи копие на този образ и го отнесъл със себе си в Константинопол. Когато започнало преследването на иконопочиталите по време на император Лъв Исавър, патриарх Герман решил да спаси иконата, като я хвърли в морето. За едно денононощие иконата доплавала до Рим, където по Божествено откровение била посрещната от папа Григорий II и внесена в катедралата „Свети Петър“. Оттогава след молитви пред нея са станали много чудеса и изцеления. Когато във Византия при император Михаил III било възстановено иконопочитанието, образът на Девата сам напуснал „Свети Петър“, и по река Тибър и Средиземно море се върнал в Константинопол. Патриарх Методий поставил иконата в храма „Пресвета Богородица“. Оттогава чудотворният образ започнал се нарича още и Римски. Това предание за чудните странствания на иконата съвпада с историческия факт, че патриарх Герман изпраща на папа Григорий II редица константинополски светини, които днес се съхраняват в личната папска капела „Сан-Лоренцо“.

В Италия смятат, че иконата от Лидда се намира в църквата Санта-Франческа-Романа в Рим.

 В Италия смятат, че иконата от Лидда се намира в църквата Санта-Франческа-Романа в Рим.
w.vaticannews.va

Русия и Италия спорят за нея

Някои учени смятат, че Лиддската икона всъщност е иконата на Божията Майка от VI век в римската базилика „Санта Мария Маджоре“. Според други това е образът на Богородица от края на VII - началото на VIII век в църквата „Санта Франческа Романа“ в Рим. В Руската църква историята на Лиддската икона получава ново тълкувание. Там започват да я отъждествяват с Тихвинската икона на Богородица. В една от версиите на „Сказание за Тихвинскта икона на Богородица“ се разаказва за това,че малко преди превземането на Константинопол от туците през 1453 г. Лиддската икона изчезнала от византийската столица и се появила в Новгород. Тя била изключително почитана в Московското царство през XVI век, за което свидетелстват създадените по това време няколко съчинения за нея, украсени с миниатюри.