0

А ко търсите идея за лятна екскурзия с цел поклоннически туризъм, то може да съчетаете екскурзия до Италия с поклонение пред гробницата на св. Николай в Бари. В последните месеци там има ръст на пилигрими от цял свят. Една от причините може да е краят на ковид ограниченията, а друга именно новата икономическа криза и инфлацията от войната в Украйна. А св. Николай се вярва, че помага за припечелването на финикийските знаци дори в най-трудните времена. Неслучайно нему се кланят и най-големите банкери в света.

Сан Никола

Гробницата се намира в храма „Сан Никола“ в град Бари, датиращ от 1089 г. Ако влезете през десния вход и държите този коридор, ще стигнете до стълбите, водещи към криптата на чудотвореца. Там под древната негова икона и голямата маса с желязна решетка, тип арка, се пази саркофагът с мощите на св. Николай. Те се изнасят само два пъти в годината - веднъж на 6 декември, когато се чества паметта на светията, и втори път на 9 май – пренасянето им тук. Мнозина от поклонниците хвърлят евро и долари, и не само монети, ами и едри банкноти. Вярва се, че чудотворецът ще умножи стократно всяко дарение. Самият св. Николай приживе дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. Именно в памет на неговата щедрост е останала и традицията хората да си разменяме подаръци по Коледа.

До криптата има и православен параклис. Интересно е, че базиликата е почти набор на схизмата – разкола между православието и католицизма от 1054 г., разделил християнството на Източно и Западно.

Търговци

Поблазнени, че св. Николай ще им донесе още богатство, навремето барийски търговци крадат мощите от родния му град Мира (днес Демре, Югозападна Турция). Идеята е прегърната от жителите, мечтаещи за разцвет на града.

По онова време в конкуренция за останките на Мирликийския чудотворец обаче са няколко града съперници и в морската търговия– Венеция и Пулия. Покрай това се появяват и допълнителни фактори. По онова време Мира е вече в ръцете на мюсюлманите – след като разгромяват армията на Роман ІV, селджуците се впускат в грабителски набези и скоро в ръцете им попада и районът на Ликия с град Мир. Това допълнително развързва ръцете на християните да преместят тялото на християнския светец. Твърди се, че той е бил застрашен и от арабския флот, извършващ ужасни набези в християнските земи. Още през 792 неговия водач Хумеид идва с намерението да унищожи мощите на Николай Чудотворец, но погрешка срива грешната църква. Тогава според преданието се надигнала ужасна буря, която унищожила повечето кораби.

През XI век група от 47 знатни търговци направили опит да откупят мощите, но безуспешно, тъй като монасите, които били техни пазители - отказали. Така през 1087 г. потеглят с три кораба към Антиохия, за където карали зърно. Оказва се, че в този момент град Мир е изпълнен със селджукска войска, която погребва свой предводител.

Антиохия

След като продават зърното в Антиохия, по обратния път към Бари те решават да опитат пак късмета си. Селджукската армия тогава вече била напуснала град Мир. Голяма част от местното население все още се е укривало в близките планини и гори и градът е бил почти пуст. В храма, където са почивали мощите на светеца, е имало четирима монаси. Те били заловени от моряците и заплашени със сила да кажат къде точно се намира тялото на светеца. Един от тях се огънал и разкрил мястото, което се е намирало под олтара. Мозайката в олтарната апсида е била разбита с чукове и под нея се открила гробищната камера. Един моряк се спуснал вътре с въже, но в бързината паднал върху благоухаещите мощи на светеца и ги повредил. Взел бързо каквото докопал в тъмнината и отплавали. На 9 май 1087 г. мощите на св. Николай тържествено са посрещнати в Бари. Там са положени в храма, където стоят и до днес.

Антрополог разреши спора с Венеция

Успоредно с това венецианците обаче също правят своя гробница, като твърдят, че там са истинските мощи. Едва през 50-те-60-те години на миналия век италиански антрополог разрешава спора. Той установява, че има липси в мощите в Бари, които съответстват на тези във Венеция. Така се установява, че барийските търговци в бързината взели една четвърт от мощите на св. Николай от родния му град. По-късно венецианците успели да задигнат остатъка от костите от гробницата. Но тъй като те били малко, ги допълнили с кости от некрополи, но те се оказали от деца и жени.

*Материалът е реализиран със съдействието на Хаджи Георги Китанов