0

В ъзрастните хора, и най-вече хипертониците, трябва да избягват горещините. За това предупреди кардиологът д-р Мари Паникян. Тя изтъкна, че при затопляне на времето и повишаване на температурите навън кръвоносните съдове се разширяват. Това от своя страна може да доведе до понижаване на кръвното налягане, но не е задължително. Всеки човек реагира индивидуално.

„Има обаче някои хора, при които затоплянето влияе обратно на организма. Но трябва да се внимава, защото, от една страна, са опасни високите температури, от друга, дехидратацията. Те водят до обезводняване“, обясни д-р Паникян. Особено внимателни трябва да са възрастните хора. Препоръчително е разходките и физическите натоварвания да са в сутрешните часове или привечер. Добре е да стоят у дома от 11 до около 17 часа. Те трябва да приемат и достатъчно течности. 
„Всеки човек трябва да се наблюдава, но голяма част от хората може да колабират в горещините, което означава, че е свързано със смъкване на кръвното налягане“, каза още специалистът.

Подмладяване

Специалистите предупреждават и за подмладяване на сърдечните заболявания. Проучвания сочат, че се увеличават мозъчно-съдовите и сърдечните заболявания.
„Това е тенденция от години. Мозъчният инсулт беше типичен за хора над 60-те, а сега има хора и на 40 години. Преди време дори беше направено проучване, според което около 50% от хората над 40 години са с високо кръвно налягане“, коментира д-р Паникян. Тя обаче допълни, че за съжаление диагностицирането е ниско, което е голям проблем. По този начин някои хора имат хипертония от години, без да знаят това. Притеснително било и че у нас не се залага на профилактиката.

„Категорично никой не мисли за това, не се отделят средства. Трябва да мислим за по-здравословен начин на живот“, съветва кардиологът. Прекратяването на тютюнопушенето, намаляване на нивата на холестерола са от изключително значение. Стресът и затлъстяването също може да доведат до хипертония. Затова определящо е балансираното меню.

Промени

Трябва обаче да имаме предвид, че всички резки промени както в температурата, така и в атмосферните условия са неблагоприятни за хората със сърдечносъдови заболявания. В същото време повечето хора пък дори не разпознават основната симптоматика, свързана със сърцето. Те смятат, че когато става дума за такъв проблем, болката е в зоната на сърцето. А това не е така. Най-често симптомите са от типа на умора, задух, стягане в гърдите, но не конкретно в лявата сърдечна зона, както обикновено се смята. Сърцето е разположено по средата на гърдите, зад гръдната кост. Така че когато имаме съществен сърдечен проблем, най-често симптомите са в широка гръдна зона. Най-често притеснителен симптом е болка от типа на голяма тежест, изпотяване. Ако усетим такива, е задължително да посетим лекар.

Специалисти напомнят, че високите температури са рискови както за хората с ниско, така и с високо кръвно налягане. Причината - когато артериалното налягане е ниско, може да се стигне до тромбообразуване, а при високо – до кръвоизлив. 

Топлото време е проблем и за хората с ниско кръвно налягане. Тогава се намалява кръвотокът и съответно постъпването на кислород и хранителни вещества към клетките. Това е причината за неприятните симптоми - прималяване, световъртеж, замъгляване на зрението, отпадналост, главоболие, студени крайници, изпотяване, прилошаване, като е възможна и загуба на съзнание. 

Носете светли дрехи и шапка

В горещините е препоръчително да носите светла шапка и бели дрехи, за да се отразяват лъчите. Добре е да се приемат цитронади - вода с лимонови резени, джинджифил и мента, действа разхладително. Не залагайте обаче на студена бира. Колкото и да е изненадващо, тя не помага в жегите. По-добре е дори на заложите на горещите напитки като билкови отвари.