1

С аудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в изграждането на млечна ферма в България с потенциал тя да се превърне в най-голямата в страната и региона.

Добитото мляко ще се преработва изцяло в страната ни, а продуктите ще са експортно ориентирани за региона на Персийския залив. Това стана известно по време на среща между служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на една от най-големите компании в Саудитска Арабия в хранително-вкусовата промишленост. В срещата участва и председателят на борда на директорите на "Ел Би Булгарикум" Невена Петрова, която представи българското дружество и неговата продукция.

Животни

Саудитската компания към момента управлява и ферма, в която се отглеждат около 190 хил. крави – приблизително колкото са всички регистрирани крави в България. Обмяна на опит и обща инвестиция между тях и "Ел Би Булгарикум" е проект, по който стартира работата. Очаква се посещение на представители на компанията у нас за детайлизиране на параметри и обсъждане на конкретните възможности.

Интерес

"България има интерес от привличането на стратегически партньор, който ще ни даде възможност да си върнем пазари, на които сме познати, но сме загубили през годините", подчерта министър Никола Стоянов. Българските млечни храни и в частност сиренето са били любим продукт за голяма част от местното население, стана ясно по време на срещата. В опит да се възроди тази традиция компанията е започнала продажба в Саудитска Арабия и региона на сирене под марката "България". По техни данни продукцията, произведена в у нас, печели все по-голям пазарен дял в Персийския залив.

Изграждането на обща ферма с "Ел Би Булгарикум" и започване на съвместно производство е възможност както за разширяване на присъствието на саудитската компания в региона, така и за стъпването им на единния европейски пазар.

Цели

В интервю за БТА в началото на януари Николай Маринов - изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум", съобщи, че компанията има амбицията да разшири своето влияние и поне двойно да увеличи пазарния си дял на пазара на млечни продукти. Друга задача е възстановяване на някои от ключовите външни пазари.

За 2022 г. дружеството очаква положителен финансов резултат, като прогнозите сочат ръст на печалбата с между 500 000 и 1 милион лева спрямо предходната година. 60 на сто от продукцията на "Ел Би Булгарикум" е за износ - става дума за закваски, пробиотици, като лицензите за производство на кисело мляко сега са основно за Япония, която покрива голяма част от държавите в Азия, Южна Корея, Финландия. Водят се преговори и с Монголия. Водещ пазар за закваските на българската компания е Япония, а пробиотиците й са предпочитани в Южна Корея.