0

Ж ената на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 2018 година след експедиция в Хималаите, медицинската сестра Радослава Ненова, ще спасява и по въздух. 
Тя е сред 50-те специалисти, преминали обучение за оказване на спешна помощ по въздух. Вчера на церемония във Военномедицинска академия зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов връчи сертификатите и на втората група курсисти.

Той уточни, че първият хеликоптер вече е в поточната линия и се сглобява, уточнено е как ще изглежда. Ще бъде доставен у нас на летище София между 15 декември и 20 януари. Втората машина ще е налична до 30 юни 2024 г., а останалите четири ще получим поетапно до 2026 година. 

Втората група курсисти получи сертификатите си на церемония във Военномедицинска академия.

 Втората група курсисти получи сертификатите си на церемония във Военномедицинска академия.
МЗ

„Договорът има опция за поръчка на още два хеликоптера, като имаме уверение на Министерството на финансите, че ще бъдат заделени пари, защото вече те няма да са по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза проф. Гетов. Той допълни и че през септември или октомври започва обучението и на пилотите.

Договор

Що се отнася до машините, които трябва да получим до края на юли, Гетов уточни, че са по друг договор и не са в компетенцията на Министерството на здравеопазването. Те са на лизинг и там финалното решение е на Министерството на транспорта. Обучените медици обаче ще работят и на тези два хеликоптера, но пилотите ще са италианци.

„Вече има 50 екипа от цялата страна след двата курса. С пристигането на всички машини ще се обучат и специалисти в по-отдалечените райони“, каза Гетов.

До момента девет болници засега са заявили желание да изградят хеликоптерни площадки. В София са три - „Лозенец“, „Света Анна“ и УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, но в последната предстои сериозна инвестиция в осветляването на самата площадка. Проф. Гетов обясни, че няма как да има на покрива на „Пирогов“, защото е в плътно застроен район. Предвидено е изграждане на наземна площадка и в бъдещата Национална детска болница.

Площадки

„Нека останалите лечебни заведения да инвестират в такива площадки, има много нови болници“, каза Гетов.

В наземната база на летище София ще има два хеликоптера, като единият винаги ще бъде в резерв. Другата база вероятно ще е на летище Крумово в Пловдив. 

„Има дискусия за една от базите, тъй като първоначалната идея беше за летището в Долна Митрополия, но има спор с военните, тъй като трябва допълнително изграждане на подход. Според плана за възстановяване пък площадките трябва да са равномерно разположени в северната и южната част на страната, обясни зам.-министърът на здравеопазването.